ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Γ. Στάνκογλου: «Ο κόσμος διψάει για καλό θέατρο»

Ο Αισχύλος είναι πάντα επίκαιρος, το έργο του όμως «Προμηθέας Δεσμώτης», σε μια εποχή που πολλοί ταυτίζονται με τα «δεσμά» του επαναστατημένου απέναντι στον Δία θεού, αλλά παράλληλα επικρατεί το αίτημα για αξιοποίηση της γνώσης προς όφελος της κοινωνίας και του ανθρώπου, καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η ανταπόκριση στην παράσταση του Θεάτρου Πορεία και του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης που ξεκίνησε την περιοδεία της φυσικά από την Κρήτη, είναι συγκινητική, σύμφωνα με τον πρωταγωνιστή Γιάννη Στάνκογλου, που ενσαρκώνει τον Προμηθέα Δεσμώτη, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Άρη Μπινιάρη.
Σταθμός της περιοδείας, που κορυφώνεται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, είναι και το υπαίθριο θέατρο της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών, το Σάββατο 24 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ.
Με αφορμή την παράσταση στα Γιάννενα, ο Γιάννης Στανκογλου μιλά στον Η.Α. για τη συγκινητική προσέλευση των θεατών, στην «επανεκκίνηση» του θεάτρου και του πολιτισμού. «Πέρα από το ότι έχουμε μια παράσταση πολύ δυνατή, που πιάνει τον θεατή από το… στομάχι, και το ότι το κείμενο είναι πάρα πολύ σύγχρονο, σε μια εξαιρετική μετάφραση του Γ. Μπλάνα, αυτό που εμείς πήραμε από τις 8-9 παραστάσεις στην Κρήτη, είναι ότι το κοινό διψάει να δει θέατρο, διψάει να δει καλό θέατρο. Νιώθω ότι του έχει λείψει και σε εμάς μας έχει λείψει το θέατρο, να είμαστε επί σκηνής. Μας έχει συγκινήσει η προσέλευση», τονίζει.
Η παράσταση, που ξεκίνησε να προετοιμάζεται εδώ και δύο χρόνια περίπου, αλλά «διεκόπη» από την πανδημία, συγκεντρώνει ένα καστ αξιόλογων ηθοποιών, σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη και μουσική σύνθεση του Φώτη Σιώτα.
«Ο Άρης Μπινιάρης είναι ένας σκηνοθέτης που δουλεύει πολύ με τη μουσική, φτιάχνει ένα ηχοτοπίο, μέσα στο οποίο “βαφτίζουμε” το κείμενο μας. Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που έχουμε τον Φ. Σιώτα, ο οποίος έχει φτιάξει ένα εξαιρετικό ηχοτοπίο, που μας χωράει όλους και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον ρυθμό της παράστασης και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο κόσμος την παράσταση. Από εκεί και πέρα, δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι τρελά σύγχρονο, αλλά να κρατήσουμε τα νοήματα που φέρνει το έργο και πιστεύω ότι είναι σαν να βάζουμε έναν καθρέφτη στους θεατές, να δούμε τον Προμηθέα σαν έναν άνθρωπο, όπως όλοι μας, που θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο μας, να αντισταθούμε και να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται, όχι μόνο για την “πάρτη” μας, αλλά για την κοινωνία ολόκληρη και την ανθρωπότητα», τονίζει.
Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ηθοποιός, οι ίδιοι οι θεατές του μεταφέρουν ότι ταυτίζονται με τα «δεσμά» του Προμηθέα, σε μια αντιπαραβολή με τον εγκλεισμό και τους περιορισμούς που όλοι βιώσαμε το προηγούμενο διάστημα, ενώ παραμένει το πάντα διαχρονικό μήνυμα του έργου για τον αγώνα όχι απλά απέναντι στην εξουσία, αλλά για τον αγώνα ώστε η εξουσία να χρησιμοποιήσει τα μέσα που διαθέτει προς όφελος των πολιτών.
«Αυτό θέλουμε όλοι. Να πάει ο άνθρωπος ένα βήμα πιο πάνω, όχι πιο κάτω, να εκπολιτιστούμε, χρησιμοποιώντας την κόντρα με την εξουσία. Λίγο πολύ, όλοι μας είτε πιστεύουμε είτε όχι, σίγουρα θέλουμε τη βοήθεια της πολιτεία και της εξουσίας να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο, να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα οποία ζούμε», σημειώνει ο κ. Στάνκογλου.
Εξάλλου, όπως αναφέρει και ο σκηνοθέτης στο σημείωμά του, πρόκειται για μια ιστορία «που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον».
Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν ο Άρης Μπινιάρης (Κράτος), Κωνσταντίνος Γεωργαλής (Βία), Δαυίδ Μαλτέζε (Ήφαιστος), Αλέκος Συσσοβίτης (Ωκεανός), Ηρώ Μπέζου (Ιώ) και Ιωάννης Παπαζήσης (Ερμής). Τον Χορό αποτελούν οι Αντριάνα Αντρέοβιτς, Δήμητρα Βήτα, Φιόνα Γεωργιάδη, Κατερίνα Δημάτη, Γρηγορία Μεθενίτη, Νάνσυ Μπούκλη, Δώρα Ξαγοράρη, Λεωνή Ξεροβάσιλα και Αλεξία Σαπρανίδου. Μουσικός επί σκηνής Νίκος Παπαϊωάννου (βιολοντσέλο, effects).
Τα εισιτήρια κοστίζουν 20 ευρώ και 15 ευρώ το μειωμένο (φοιτητικό, παιδικό, ΑμεΑ, ανέργων, πολυτέκνων) και τα ομαδικά (άνω των 10 ατόμων) Προπώληση Viva.gr.

Κλήρωση προσκλήσεων

O Η.Α. κληρώνει τρεις διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης». Στέλνετε e-mail στο eisitirio@agon.gr με τα στοιχεία σας, γράφετε «για Προμηθέα Δεσμώτη» στο θέμα του mail, μέχρι την Παρασκευή 23 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν στο mail με το οποίο συμμετείχαν στην κλήρωση για το πώς θα παραλάβουν τις προσκλήσεις τους.

Σχετικά άρθρα

Δ. Παπαγεωργίου: «Επιθυμώ να αφήσω και το προσωπικό μου στίγμα»

Αποστόλης Τζελέτας

Σοφία Μαρκούλα: «Τα Γιάννενα αξίζουν ό,τι καλύτερο»

Γεωργία Χαλάτση

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση