ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Με τα μάτια ενός “ξένου”» έως και τις 8 Ιουλίου

Έως και τις 8 Ιουλίου παρατείνεται η έκθεση φωτογραφίας του Νικόλα Κυραμάριου, με τίτλο «Με τα μάτια ενός “ξένου”», που φιλοξενείται στο Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή».

Ο Νικόλας Κυραμάριος εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα πριν δέκα χρόνια. «Μετά από 40 χρόνια στην Αθήνα, η αλλαγή ήταν συνταρακτική. Σε ρυθμούς, σε ποιότητα, σε ήχους, σε μυρωδιές και φυσικά σε εικόνες. Από το καθαρά αστικό τοπίο της Αθήνας, βρέθηκα ανάμεσα σε ένα μείγμα εικόνων που συνδυάζουν τη φυσική ομορφιά, την παλιά και τη νέα πόλη, τη λίμνη, τα ιστορικά μνημεία και όλα αυτά τόσο ασφυκτικά κοντά να σε καλούν να τα αποτυπώσεις», αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει για την έκθεσή του: «Όντας περισσότερο προσανατολισμένος προς τη φωτογραφία τοπίου, οι ευκαιρίες για φωτογράφιση ήταν πολλές. Όμως δεν μπορείς ποτέ να αρνηθείς μερικά κλικ στην όμορφη αυτή πόλη και τις χαρακτηριστικές ανθρώπινες και μη φιγούρες της. Σε αυτή την έκθεση εικόνων δεν υπάρχει κεντρική ιδέα ή θέμα, πέρα από την φωτογραφική προσέγγιση της πόλης αυτής, με τα μάτια ενός “ξένου”».
Το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» (Σούτσου 26) λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, καθώς και κάθε Τετάρτη από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Τηλέφωνο για πληροφορίες 2651036517.

«Με αυτούς Οδηγούς, προχωράμε…»

Παράλληλα, συνεχίζεται η έκθεση ομαδικής ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής προσωπογραφιών ηπειρωτών ευεργετών και λογίων «Με αυτούς Οδηγούς, προχωράμε…», που αποτελεί τη συμμετοχή του Ιδρύματος Γκανή στις γιορτές των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, με δεδομένο πως το ιστορικό φαινόμενο του Ευεργετισμού, ο Ηπειρωτικός Διαφωτισμός, η Λογιοσύνη, οι Σχολές των Ιωαννίνων συνέβαλαν αποφασιστικά στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων. Στόχος της έκθεσης είναι να υπενθυμίσει και να τιμήσει την τεράστια σημασία και συμβολή της περιοχής μας στην απελευθέρωση της χώρας.
Οι καλλιτέχνες, οι οποίοι συμμετέχουν, είναι (με αλφαβητική σειρά) οι Μιράντα Βλαχοπούλου, Χριστόδουλος Γκαλντέμης, Ελένη Γκοντού, Δήμητρα Γούση, Αντώνης Κέλλης, Χρήστος Λάμπρου, Μαρία Λιτσοπούλου, Γιώργος Μήτσης, Άννα Μπενάκη, Λένα Ναυρόζογλου, Πέννυ Νουτσοπούλου, Οδυσσέας Σέλιος, Βασίλειος Σταύρου, Γεώργιος Τσιούρης και Έφη Χλίτσιου. Επίσης ευχαριστεί τους κορυφαίους γιαννιώτες γλύπτες Κώστα Καζάκο, Θόδωρο Παπαγιάννη, Νίτσα Παπακώστα και Κυριάκο Ρόκο, οι οποίοι δώρισαν ή δάνεισαν στο Ίδρυμα γλυπτά έργα τους, που κοσμούν δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της περιοχής μας, καθώς και τον χαράκτη – γλύπτη Δημήτρη Τσιρογιάννη, που φιλοτέχνησε τη Ζωσιμαία Σχολή.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος του 2021.

Σχετικά άρθρα

«Αθλητισμός και αδερφοσύνη» στο Photometria Photography Center

Χαρακτικές και γλυπτικές συνδέσεις του Δ. Τσιρογιάννη

Ηπειρωτικός Αγών

Έκθεση φωτογραφίας του Χρήστου Σωτηρόπουλου στο PPC