ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Αφιέρωμα στον Έλβις Πρίσλεϊ, μέρος 2ο

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στoν Έλβις Πρίσλεϊ παρουσιάζει ο Γιώργος Γάκης την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ, μέσα από το κανάλι του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών στο YouTube.

«Ο Βασιλιάς της Ροκ εν Ρολ» ή απλώς «ο Βασιλιάς» είναι ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Ο Πρίσλεϊ γεννήθηκε στο Τουπέλο του Μισισίπι στις 8 Ιανουαρίου 1935 και είναι ο πιο επιτυχημένος εμπορικά καλλιτέχνης στην ιστορία της ηχογραφημένης μουσικής. Κέρδισε τρία βραβεία Grammy και απέσπασε το Grammy Lifetime Achievement Award σε ηλικία 36 ετών.
Στις 3 Δεκεμβρίου 1968 μεταδόθηκε από το NBC ένα μαγνητοσκοπημένο κονσέρτο, που αργότερα ονομάστηκε «68 Comeback Special», και κυκλοφόρησε σε άλμπουμ από την RCA. Ο Πρίσλεϊ είχε να δώσει ζωντανή παράσταση από το 1961 στο Περλ Χάρμπορ. Το 1968, επτά χρόνια μετά την τελευταία του συναυλία, επέστρεψε στη σκηνή με μια σειρά συναυλιών σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων το Λας Βέγκας.
Το 1969 έδωσε πολλές συναυλίες, αρχικά στο Λας Βέγκας και έπειτα σε ολόκληρη την έκταση των ΗΠΑ, με ρεκόρ θεατών στις περισσότερες από αυτές. Μετά από εφτά χρόνια μακριά από τα τσαρτς, το τραγούδι του Πρίσλεϊ «Suspicious Minds» έφτασε στο νούμερο 1 του Αμερικανικού Billboard, την 1η Νοεμβρίου 1969. Η δεκαετία του ’70 σηματοδότησε την επιστροφή του καλλιτέχνη σε μια καθαρά μουσική καριέρα. Η αρχή έγινε με το σινγκλ «Kentucky Rain», το οποίο μόνο στις ΗΠΑ πούλησε πάνω από 500.000 αντίτυπα. Ακολούθησε μια σειρά επιτυχημένων δίσκων και παραστάσεων, όπως τα «Elvis Country», «Love Letters», «That’s the Way it is» κ.ά.
Το 1973, η χρονιά ξεκίνησε με δύο παραστάσεις στη Χαβάη, μια από τις οποίες μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω δορυφόρου και την παρακολούθησαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές. Κυκλοφόρησε και σε άλμπουμ με την ονομασία «Aloha from Hawaii via Satellite».
Παρά τις επιτυχίες, και ιδιαίτερα μετά το διαζύγιο του, το 1973, ο Πρίσλεϊ άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα απόμακρος και να παίρνει συνεχώς βάρος, ενώ μαχόταν και με την εξάρτηση του με συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην εμφάνιση του αλλά και στην απόδοση του πάνω στη μουσική. Αντιμέτωπος με την πολύ κακή του υγεία, έκανε την τελευταία του ζωντανή εμφάνιση στην Ιντιανάπολις, στις 26 Ιουνίου 1977.
Απεβίωσε στις 16 Αυγούστου 1977 στο κτήμα του, στην Graceland, σε ηλικία 42 ετών.

Σχετικά άρθρα

Γιώργος Γάκης unplugged στο Beer Brothers

Ηπειρωτικός Αγών

Με Jelusick και σύσσωμη την τοπική ροκ σκηνή

«Η ιστορία του ροκ» με τον Γιώργο Γάκη