ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Έξι ταινίες για την μετανάστευση

Ένα τριήμερο κινηματογραφικών προβολών στα Γιάννενα με θέμα την μετανάστευση συνδιοργανώνουν η ελληνική αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS.

Η εκδήλωση στοχεύει στη δημιουργία ενός ανοικτού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των κοινοτήτων υποδοχής και των προσφύγων στα Ιωάννινα, και στη διευκόλυνση της αρμονικής συνύπαρξης όλων των μελών της κοινωνίας.

Η Υ.Α. και ο ΔΟΜ συνεργάζονται στενά με τον δήμο Ιωαννιτών, με άλλους δήμους στην περιοχή της Ηπείρου και με ανθρωπιστικούς φορείς, σε ένα κοινό πεδίο δράσης προς όφελος των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και των τοπικών κοινοτήτων. Το πρόγραμμα HELIOS χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι προβολές των ταινιών, μεγάλου και μικρού μήκους, με θεματικό άξονα τους πρόσφυγες και μετανάστες, θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών και θα φιλοξενηθούν από το Πνευματικό Κέντρο στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» στις 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό με δωρεάν είσοδο και με την πλήρη τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

 

Το πρόγραμμα των προβολών

Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου θα προβληθούν οι ταινίες «Ξένες Αγκαλιές» των Σ. Καζακίδης, Μ.-Ι. Κακάτσου, Ν. Κουρμπέτης, Μ. Πανουσάκης, Χ. Τραμπάζαλης, Ι.-Θ. Τσουκαλάς, (Ελληνικά|Αγγλικά, 20’, 2017) και «Capernaum» της N. Labaki (Αραβικά|Αμαρικά, Λίβανος, 2019, 130’).

Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν οι ταινίες «Missing Words» του Α. Ζησιμάτου, (Ελλάδα, 2018,Φαρσί, 14’) και «Pari» του Ε. Siamak (Ελλάδα/Γαλλία/Ολλανδία/Βουλγαρία, 2020, Φαρσί|Ελληνικά|Αγγλικά, 101’) και την Τετάρτη οι ταινίες «Yousef» του Μ. Hossameldin, (Ιταλία, 2018, Αγγλικά|Ιταλικά, 14’) και «Φωτιά στη θάλασσα» του G. Rosi, (Ιταλία, 2016, Αγγλικά|Ιταλικά, 118’).

Οι προβολές ξεκινούν στις 9 το βράδυ. Όλες οι ταινίες διαθέτουν ελληνικούς υπότιτλους.

Όπως σημειώνεται σε κοινό δελτίο τύπου, οι θέσεις και οι απόψεις που εκφράζονται σε κάθε ταινία που προβάλλεται είναι αυτές των δημιουργών και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την επίσημη πολιτική του ΔΟΜ και της Ύπατης Αρμοστείας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συμμορφώνονται πλήρως με τις εθνικές οδηγίες που σχετίζονται με τον COVID-19 όπως υπαγορεύονται από τις Ελληνικές Αρχές, και στην περίπτωση που κριθούν αναγκαίες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα προβολών των ταινιών, θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Θερινό σινεμά από την ΚΝΕ με τρεις προβολές

Ένας Οδηγός Υπηρεσιών για τους πρόσφυγες και όχι μόνο

Νέος εξοπλισμός μέσω ΔΟΜ για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο