ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένας Οδηγός Υπηρεσιών για τους πρόσφυγες και όχι μόνο

Η κοινωνική ένταξη αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο κυρίως για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας που διαβιούν στην πόλη, αλλά και τους πρόσφυγες που τελούν εν αναμονή των αποφάσεων για τη χορήγηση ή μη ασύλου.

Πρόκειται για ανθρώπους, που, μετά από μήνες ή χρόνια περιπλανήσεων και κινδύνων, βρέθηκαν το 2016 στην Ήπειρο και τα Γιάννενα. Πολλοί από αυτούς έφυγαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, άλλοι επέστρεψαν στις πατρίδες τους, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι ζει στην περιοχή με τη στήριξη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που υλοποιεί το πρόγραμμα «Ήλιος».
Σε μια ακόμη συνεργασία, ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προχώρησαν στην παρουσίαση του Οδηγού Υπηρεσιών, προκειμένου να συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση των προσφύγων που διαμένουν στην πόλη και προφανώς αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες εξαιτίας της γλώσσας.
Τον Οδηγό σχεδίασαν και ολοκλήρωσαν ο πυλώνας ευαισθητοποίησης του προγράμματος «Ήλιος» με στόχο τη διασύνδεση με την τοπική κοινωνία και σε αγαστή συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το Διαπολιτισμικό Κέντρο Κοινωνικής ένταξης «Ακαδημία», με στόχο την ενημέρωση όλων για τις διαθέσιμες υπηρεσίες που προσφέρονται τόσο στον τοπικό πληθυσμό, όσο και στους μετανάστες και πρόσφυγες στην περιοχή.
Η συλλογή των πληροφοριών ξεκίνησε στο πλαίσιο της Αστικής Ομάδας Εργασίας του Σήμου Ιωαννιτών υπό τον συντονισμό του ΔΟΜ, σε συνεργασία με το Διαπολιτισμικό Κέντρο «Ακαδημία» και την Ύπατη Αρμοστεία, με τη συμμετοχή φορέων που δραστηριοποιούνται τοπικά και εκπροσώπων δημοτικών και δημόσιων υπηρεσιών. Αυτή η συλλογική προσπάθεια συνεχούς ανατροφοδότησης ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2022 και οδήγησε στη δημιουργία του Οδηγού που θα βρίσκεται στη διάθεση όλων των κατοίκων των Ιωαννίνων.
Προς το παρόν ο Οδηγός, με όλες τις υπηρεσίες, διευθύνσεις και τηλέφωνα που μπορεί να χρειαστεί κανείς, έχει εκδοθεί στα ελληνικά και τα αγγλικά, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμη πέντε γλώσσες
Ταυτόχρονα βέβαια, προχωρούν και συνεργασίες, μέσω ευρωπαϊκών ή άλλων προγραμμάτων, με στόχο την εκπαίδευση και την εργασιακή ένταξη των προσφύγων. Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν και στη διάρκεια της παρουσίασης του Οδηγού Υπηρεσιών, που έγινε σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, το οποίο λειτουργεί στην πόλη.
«Παράλληλα, υπάρχουν έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και πολλά που έχουμε προγραμματίσει για το μέλλον, ώστε να πετύχουμε την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην τοπική κοινωνία, να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε ως δήμος για να διευκολύνουμε την παραμονή τους, αλλά και την ουσιαστική ένταξη, γι’ αυτό προχωρούμε σε εκπαιδευτικά προγράμματα, σε προγράμματα ένταξης στην εργασία και σε πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις», σημείωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος Χριστίνα Κωτσαντή.
Εκ μέρους του ΔΟΜ, ο Γιάννης Ευθυμίου τόνισε πως ο Οδηγός Υπηρεσιών έχει ως στόχο τη διασύνδεση με την τοπική κοινωνία και την πλήρη ενημέρωση προσφύγων και μεταναστών, ενώ σημείωσε πως στον Δήμο Ιωαννιτών έχει γίνει μια στοχευμένη δουλειά για την κοινωνική ένταξη κυρίως των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και σκοπός είναι αυτή να συνεχιστεί, σε συνεργασία με όλους τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας