ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Αφιέρωμα στους κυρατζήδες με μια συναυλία και δύο εκθέσεις

Σειρά εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Βόρεια Διαδρομή, Γιάννενα-Κωνσταντινούπολη. Αφιέρωμα στους κυρατζήδες, στους αγωγιάτες του παλιού καιρού», οργανώνει στα Γιάννενα η COSMOSARTE-Δράσεις Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων.

Η δράση, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, περιλαμβάνει μουσική βραδιά στο Μουσείο Αργυροτεχνίας και δύο εκθέσεις.
Ο Χρήστος Τσιαμούλης και το μουσικό σχήμα Κυρατζήδες, με αγώι τα τραγούδια και τη μεγάλη ποικιλία των ρυθμών και των ήχων, ταξιδεύουν το κοινό και «παντρεύουν» μουσικά την παράδοση με το σήμερα την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ. Παίζουν και τραγουδούν οι Χρήστος Τσιαμούλης (τραγούδι-ούτι), Αχιλλέας Χαχάμης (τραγούδι), Δημήτρης Μπρέντας (κλαρίνο), Νίκος Σκαφίδας (βιολί-τραγούδι), Νίκος Αγγελόπουλος (λαγούτο), Αλέξης Νόνης (κρουστά).
Η είσοδος είναι δωρεάν, ωστόσο απαραίτητη είναι η κράτηση θέση στο τηλέφωνο 2651064065 (καθημερινά 10:00 – 18:00, εκτός Τρίτης). Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν είναι δυνατή.
Στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς θα φιλοξενηθεί και μία έκθεση με φωτογραφίες του 19ου και του 20ού αιώνα, στις οποίες αποτυπώνεται η ζωή των κυρατζήδων (μισθωτοί μεταφορείς) και των καραβανιών από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και της Μακεδονίας, της Θράκης και της Κωνσταντινούπολης. Το υλικό προέρχεται τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, τη συλλογή του καθηγητή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεωργίου Σμύρη, ιδιωτικές συλλογές, συλλογές τοπικών συλλόγων ή φορέων, καθώς και από τους φωτογράφους Κώστα Μπαλάφα και Fred Boissonnas‎.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από την Κυριακή 6 έως την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου (εκτός Τρίτης) και θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο.
Η δεύτερη έκθεση θα φιλοξενηθεί το ίδιο χρονικό διάστημα στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, όπου θα παρουσιάζονται πολύτιμα αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τα καραβάνια και τα αγώγια, τα οποία αποκαλύπτουν τη δύσκολη αλλά και συναρπαστική ζωή των ανθρώπων. Τα αντικείμενα προέρχονται από τη Λαογραφική Συλλογή του Μουσείου Τσανάκα Μετσόβου (Χορευτικός Σύλλογος Μετσόβου).
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 08:30-15:00, Παρασκευή 08:30-21:00, Κυριακή 10:00-13:00 & 18:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη.

Σχετικά άρθρα

Πασχαλινά εργαστήρια για παιδιά στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

«Κεραμικά που ανθίζουν» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

«Οι νεκροί δεν μιλούν: Η Περίπτωση του Οδυσσέα Ανδρούτσου» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας