ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Με νταλίκα, καράβια και drive in concert με Ronnie Romero

Για το καλοκαίρι του 2021 θα πρέπει να κάνουν υπομονή οι φίλοι της ροκ μουσικής, προκειμένου να ζήσουν εμπειρίες ανάλογες με αυτές του παρελθόντος, όταν στα Γιάννενα βρέθηκαν κορυφαία ονόματα της μουσικής σκηνής, όπως οι Whitesnake και οι James.

To Castle Rock Festival αποφασίστηκε να μη διοργανωθεί φέτος, όπως ήταν μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής, αλλά υπάρχει πρόβλεψη για ένα μικρότερο event, με το ίδιο μουσικό ύφος, αλλά και πρόβλεψη για την τήρηση των αποστάσεων.
«Το Castle Rock Festival δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί φέτος όπως σας είχαμε υποσχεθεί, αλλά ο Γιώργος Γάκης ετοίμασε ένα άκρως ενδιαφέρον μουσικό ροκ πρόγραμμα σε μικρότερη κλίμακα, με το ίδιο πάθος, αλλά και με τη δημιουργική διάθεση να δούμε την πόλη και τους συναυλιακούς χώρους με διαφορετικό μάτι», ανάφερε η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου κατά την παρουσίαση του προγράμματος των θερινών εκδηλώσεων, που, όπως τόνισε, είναι μια μόνο εκδοχή της κανονικότητας. «Το πρόγραμμα δεν είναι αυτό που σχεδιάζαμε πριν την έξαρση της πανδημίας αλλά είναι αρκετά πλούσιο και ποιοτικό ώστε να μη λειτουργεί ως φτωχός συγγενής του τι θα μπορούσε να ήταν», σημείωσε.
Και πράγματι το Ioannina Rock City 2020, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Ιουλίου, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φτωχός συγγενής, καθώς και ένα πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει, αλλά και μεγάλο όνομα από το εξωτερικό. Ο λόγος για τον Ronnie Romero, τον εδώ και λίγα χρόνια νέο frontman των Ritchie Blackmore’s Rainbow.
Ο Ronnie Romero θα εμφανιστεί σε ένα Drive In Concert στο δημοτικό πάρκινγκ στα παλιά σφαγεία, το βράδυ της Τετάρτης 22 Ιουλίου. Στη σκηνή θα προηγηθούν το γιαννιώτικο συγκρότημα των Schizodolls με τη Ζωή Ευαγγέλου στη φωνή, και ο Βρετανός Stuart Craig με την μπάντα του.
Εκτός της drive in συναυλίας, το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει μια κινητή μουσική σκηνή και Rockarolla. Η κινητή μουσική σκηνή θα στηθεί σε μια νταλίκα, κάτι που δεν είναι πρωτόγνωρο για τα Γιάννενα, καθώς υπήρξε πολύ πριν ο δήμαρχος Αθηναίων ανεβάσει την Άλκηστις Πρωτοψάλτη σε μία νταλίκα τις μέρες της καραντίνας. Η μουσική νταλίκα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2015 και ακολούθησαν και επόμενες εμφανίσεις της πριν τα Castle Rock Festival. Η διαφορά είναι ότι τότε το όλο concept είχε τον χαρακτήρα διαφήμισης των όσων θα μπορούσε το κοινό να παρακολουθήσει στον χώρο του Ιτς Καλέ, ενώ τώρα αποκτά αυτόνομα χαρακτηριστικά.
Στην κινητή μουσική σκηνή την πρώτη μέρα θα ανέβουν οι George Gakis & The Troublemakers με καλεσμένο τον Bob Sagana και η νταλίκα θα ακολουθήσει τη διαδρομή Λεωφόρος Δωδώνης- Αβέρωφ- Καραμανλή- Διονυσίου Φιλοσόφου- Γαριβάλδη- Σφαγεία. Τη δεύτερη μέρα στην νταλίκα θα επιβιβαστούν οι The Luckies, που θα ξεκινήσουν τη διαδρομή τους από την πλατεία του Κατσικά και θα συνεχίσουν στην Ανατολή και τις οδούς Κενάν Μεσαρέ, Δομπολη, Σπύρου Λάμπρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να καταλήξουν στους Αμπελόκηπους.
Παράλληλα, σε πλωτές μουσικές σκηνές θα μετατραπούν και δύο καραβάκια, που θα κάνουν τη διαδρομή πλατεία Μαβίλη έως Κυρά Φροσύνη και Κυρά Φροσύνη έως «Δώδεκα». Την πρώτη μέρα θα παίξουν στο ένα καράβι οι MK’s και η Stella J. Levender, και στο δεύτερο οι Blues People και οι Dead or Alive, παρουσιάζοντας ένα tribute στους Bon Jovi. Τη δεύτερη μέρα, το ένα καράβι θα έχει επιβάτες τους Daffodils και τους Fellony Case, ενώ το δεύτερο τους Αυτόπτες Μάρτυρες και τους InΣomnia.
«Είχαμε κάνει έναν όμορφο σχεδιασμό, αλλά θα πάει για το 2021. Η εναλλακτική πρόταση είναι μουσική με αποστάσεις. Θα το διασκεδάσουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα το περάσουμε και σε άλλες πόλεις», τόνισε ο Γιώργος Γάκης, που έχει την ευθύνη του διημέρου. Ο Γ. Γάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλα τα γιαννιώτικα συγκροτήματα, που θα παίξουν αφιλοκερδώ, καθώς και τους χορηγούς.

Επιστροφή στις προβολές

Η έναρξη των καλοκαιρινών εκδηλώσεων θα γίνει με μια σειρά προβολών κινηματογραφικών ταινιών, που θα διαρκέσουν έως το τέλος του καλοκαιριού, στην αυλή του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής». «Εκεί που παλαιότερα ξεκίνησε το ταξίδι του αυτός ο επιτυχημένος θεσμός και εκεί που συνεχίζεται με τα ιδιαίτερα δραστήρια κινηματογραφικά προγράμματα που σας παρουσιάσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού χειμώνα στην εσωτερική μας αίθουσα», σημείωσε η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, αναφερόμενη στις προβολές που θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, στις 9.30 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου.
Στη φιλοσοφία της επιλογής των ταινιών, οι οποίες ήδη έχουν ανακοινωθεί (δείτε εδώ), αναφέρθηκε ο σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού του Πνευματικού Κέντρου Χρήστος Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι έγινε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα για όλους. «Υπάρχουν ταινίες και για σινεφίλ, αλλά και ταινίες αρκετά γνωστές, της τελευταίας δεκαετίας, με ορισμένους από τους πιο αναγνωρίσιμους σκηνοθέτες. Επίσης, κάνουμε μια προσπάθεια να αναδείξουμε ορισμένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, κάποιες πολύ γνωστές, άλλες όχι και τόσο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολλή μουσική και θέατρο

Η κ. Ακονίδου έδωσε και μία πρόγευση για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του καλοκαιριού, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι ορχήστρες του δήμου και του Δημοτικού Ωδείου, η Συμφωνική Ορχήστρα, η Φιλαρμονική, τα μικρά μουσικά Σύνολα του Ωδείου, που θα παρουσιάσουν διαφορετικά προγράμματα, ενώ η Λαϊκή Ορχήστρα του δήμου θα περιοδεύσει στις τοπικές κοινότητες αλλά και μέσα στην πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Δύο μουσικά διήμερα θα παρουσιαστούν στις πανσελήνους του Ιουλίου και του Αυγούστου με τραγούδια από την ελληνική και παγκόσμια δισκογραφία και καλλιτέχνες όπως ο Βασιλης Γισδάκης και ο Μανόλης Γεωργοστάθης, η Ιωάννα Φόρτη, η Δέσποινα Στεφανίδου καθώς και το σύνολο του Πνευματικού Κέντρου με την Ειρήνη Δόβα, τον Αχιλλέα Φρέστα, την Γεωργία Αναστάση, τον Ελευθέριο Καραγιάννη και τη συμμετοχή της Μαρίας Στρατσάνη και του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ.
Το πρόγραμμα του καλοκαιριού περιλαμβάνει, επίσης, την ιδιαίτερα αγαπητή στο γιαννιώτικο κοινό Καλλιόπη Βέττα σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Λόρκα και το συγκρότημα Κάγια Σεκρέτα με μουσική και χορό φλαμένκο.
Παράλληλα, το Πνευματικό Κέντρο θα υποδεχθεί, για άλλη μια φορά, το «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης», το οποίο θα παρουσιάσει την παράσταση «Ριχάρδος Β ́-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» σε σκηνοθεσία Μαρλένε Καμίνσκυ και τον Γιαννιώτη Τάσο Νούσια στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Επιπλέον, ο Δήμος Αβδελιώδης θα παρουσιάσει τις «Ικέτιδες», ενώ προγραμματίζονται θεατρικές παραστάσεις στις κοινότητες και παραστάσεις κουκλοθέατρου για τα παιδιά. Οι λεπτομέρειες των εκδηλώσεων, ημερομηνίες, ώρες και συντελεστές θα γίνουν γνωστές το αμέσως επόμενο διάστημα.
«Αντιλαμβάνεστε ότι το θερινό μας πρόγραμμα κάνει μια προσπάθεια –εν μέσω δύσκολων συνθηκών– να ανοιχτεί σε όλο και περισσότερες ομάδες του πληθυσμού και να απαλύνει όσο μπορεί τις πληγές του προηγούμενου τριμήνου. Οι τέχνες, και το καταλάβαμε πολύ καλά αυτό τους τελευταίους μήνες, δεν είναι μια περιττή απόλαυση ούτε πολυτέλεια. Το Πνευματικό Κέντρο είναι εδώ για να επιτελέσει τον σημαντικό κοινωνικό του ρόλο και να βοηθήσει ώστε να ανέβει η καταρρακωμένη ψυχολογία μας. Με σύνεση και προσοχή θα περάσουμε και αυτό το εμπόδιο», υπογράμμισε η κ. Ακονίδου, διαβεβαιώνοντας ότι όλα τα μέτρα που συνιστώνται από τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς, θα τηρηθούν αυστηρότατα. Οι αποστάσεις στις εκδηλώσεις θα είναι οι προβλεπόμενες, θα υπάρχουν αντισηπτικά και μάσκες, οι καρέκλες θα απολυμαίνονται πριν και μετά από κάθε χρήση, όπως και οι τουαλέτες, και γενικά θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε το κοινό και να αισθάνεται αλλά και να είναι ασφαλές.

Σχετικά άρθρα

Γιώργος Γάκης unplugged στο Beer Brothers

Ηπειρωτικός Αγών

Ένα ταξίδι στη Σεφαραδίτικη και Ρωμανιώτικη παράδοση

Με Jelusick και σύσσωμη την τοπική ροκ σκηνή