Φωτό γραφιστικό: Robin Woolner
ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

“Κρατήρας”: Διέξοδος έκφρασης στην εποχή του κορωνοϊού

Μια δράση με τον τίτλο «Ο Κρατήρας» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Μαΐου σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας, με κοινό χρονικό σημείο έναρξης στις 6 το πρωί.

Καλλιτέχνες/ερμηνευτές θα διαδέχονται ο ένας τον άλλον σε μια σκυταλοδρομία παρουσίας 24 ώρες το 24ωρο και για μια ημέρα σε ένα επιλεγμένο δημόσιο σημείο. Στα Γιάννενα το σημείο αυτό θα είναι ο πεζόδρομος της Παπάζογλου (έναντι Καπλάνειου Σχολής).
«Ανταποκρινόμαστε με μια πρακτική, σε μια καθημερινότητα που μας προσπερνάει και στα γεγο-νότα που αδυνατούμε να καταλάβουμε. Ο Κρατήρας δεν είναι παράσταση ή διαδήλωση, αλλά μια λειτουργία που παράγει πολιτική σκέψη, πλαίσιο δικτύωσης και επικοινωνίας. Θα είμαστε εκείνοι που θα υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον, και όλοι μαζί τις τέχνες μας. Θα είμαστε εκείνοι που κρατάμε το σώμα ζωντανό», αναφέρεται σε κείμενο των διοργανωτών.
Στα Γιάννενα, η ομάδα συντονισμού είναι οι Ελεονώρα Ηλία, Δώρα Ζούμπα, Άννα Ζούμπα και Εύη Ζούμπα, δύο μέλη της οποίας απάντησαν στα ερωτήματα του Η.Α., δίνοντας κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τη δράση και το μήνυμά της.

Ως τι θα προσδιορίζαμε τον «Κρατήρα». Μια ακτιβιστική πολιτιστική δράση, μια performance, μια παράσταση δρόμου; Και ποιο συμβολισμό κρύβει η επιλογή του ονόματος;

Δώρα Ζούμπα: Ο Κρατήρας δεν είναι ούτε ακτιβιστική πολιτιστική δράση, ούτε performance, ούτε παράσταση δρόμου, ούτε διαδήλωση, αλλά ταυτόχρονα θα μπορούσε να είναι και όλα αυτά μαζί. Πάνω απ’όλα ο Κρατήρας είναι μία πρακτική που παράγει πολιτική σκέψη, πλαίσιο δικτύωσης και επικοινωνίας.
Ο Κρατήρας είναι ένα μεγάλο αρχαίο αγγείο, το στόμιο ενός ηφαιστείου, αλλά και μια μεγάλη οπή στο έδαφος, ένα σώμα έτοιμο να εκραγεί, ένα δοχείο που μας ενώνει όλους. Στον κρατήρα φέρνουμε την παρουσία μας, το σώμα μας μόνο και την ύπαρξή μας. Κι έτσι κρατάμε τον κρατήρα αναμμένο.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα και ποια τα μηνύματα που θέλετε να εκπέμψετε; Γιατί σε Γιάννενα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και όχι και στις υπόλοιπες πόλεις;

Δώρα Ζούμπα: Η πρακτική του Κρατήρα δημιουργήθηκε από την ομάδα του οργανισμού κοινωνι-κής χορογραφίας RICE και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της σχολής χορού RSOD 2017 στο νησί της Ύδρας.
Ως καλλιτεχνική δράση, ο Κρατήρας υποστηρίζεται, οργανώνεται και πλαισιώνεται κυρίως από την κοινότητα του χορού, ανοίγοντας όμως το κάλεσμα σε καλλιτέχνες από όλα τα πεδία της τέχνης. Όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή, τόσο πιο έντονα θα αφήσει το αποτύπωμά του.
Ο Κρατήρας μπορεί να γίνει ένα μέσο αναζήτησης για αμέτρητες διερωτήσεις, μια απάντηση, ένας τρόπος αντιμετώπισης, ένα μέσο έκφρασης ανάμεσα στους καλλιτέχνες από όλα τα πεδία της τέχνης, ανάμεσα στον άνθρωπο και το αποτύπωμα που αφήνει, ανάμεσα στην κατάσταση που διανύουμε και την στάση μας απέναντι σε αυτή. Είναι ένας τρόπος να είμαστε παρόντες.
Στις πόλεις που συμμετέχουν στον Κρατήρα, προστίθεται και η Κομοτηνή. Φυσικά και δεν έγινε κάποια επιλογή πόλεων ή ανάθεση, παρά μόνο κάλεσμα στο οποίο συγκεκριμένα άτομα από τις τέσσερις αυτές πόλεις ανταποκρίθηκαν.

Επειδή το κείμενο που δώσατε στη δημοσιότητα, είναι αρκετά αινιγματικό, τι είναι αυτό που θα δει όποιος περάσει την Παρασκευή από τον πεζόδρομο της Παπάζογλου;

Ελεονώρα Ηλία: Αυτό που θα δει όποιος περάσει από τον πεζόδρομο της Παπάζογλου την Παρασκευή, είναι μια σκυταλοδρομία ενεργής παρουσίας (δηλαδή, μιας αυτοσχεδιαστικής δράσης με βασικό εργαλείο το σώμα), όπου ο κάθε performer διαδέχεται τον άλλο, κάθε μια ώρα, για 24 ώρες. Η πρακτική βασίζεται στην παρατήρηση τόσο του δημόσιου χώρου, όσο και του προηγούμενου performer, με βασικά εργαλεία το σώμα και τις αισθήσεις. Αφορά τη σωματικότητα του καθένα από μας στο παρόν, οπότε έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι τίποτα δεν μπορεί να προβλεφθεί από πριν καθώς και η ιστορική συγκυρία, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Σας προσκαλούμε να λάβετε μέρος κι εσείς και να μας μεταφέρετε τη βιωματική σας εμπειρία.

Κάνετε λόγο για μια σκυταλοδρομία παρουσίας με 24ωρη διάρκεια. Πόσος κόσμος θα συμμετέχει πέρα από εσάς που αποτελείται την ομάδα συντονισμού;

Ελεονώρα Ηλία: Ήδη η συμμετοχή ξεπερνάει τα 20 άτομα. Είναι όμορφο και ελπιδοφόρο τo γεγονός ότι υπάρχει αυτή η στήριξη της δράσης σε λίγες μόνο μέρες, καθώς δημιουργείται ήδη ένα δίκτυο, τόσο με συναδέλφους και καλλιτέχνες από την πόλη των Ιωαννίνων, όσο και με τις άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να ενδυναμωθεί η καλλιτεχνική ενότητα, καθώς και η δημιουργία στο δημόσιο χώρο σε μια περίοδο που, νομίζω, το έχουμε όλοι ανάγκη και διερωτόμαστε για εναλλακτικούς τρόπους και μορφές έκφρασης στην εποχή του COVID-19.

Info

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την ομάδα συντονισμού των Ιωαννίνων στα e-mail eleonorailia@gmail.com, dorazoumba@hotmail.com, annazoumba@live.com και evizoumba@hotmail.com, καθώς και στα προφίλ τους στο facebook Eleonora Ilia, Dora Zoumba, Anna Zoumba και Evi Zoumba.

Σχετικά άρθρα

Ποίηση εν κινήσει στο θέατρο Actina

Τιτίκα Τζάλλα

«Poe~try» με πηγή έμπνευσης ένα διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε

Ηπειρωτικός Αγών

Η ομορφιά κρυμμένη στην εγκατάλειψη και σε λίγες φλούδες πορτοκαλιού

Τιτίκα Τζάλλα