ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Μήδεια» του Παζολίνι με τη Μαρία Κάλλας

Με τη «Μήδεια» (1969, 106’) του Πιερ Πάολο Παζολίνι να πλαισιώνει ιδανικά την τριλογία του Μιχάλη Κακογιάννη που προηγήθηκε, ολοκληρώνει το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών το κινηματογραφικό αφιέρωμα στην αρχαία τραγωδία για τη φετινή σεζόν.

Ο Ιάσωνας επιστρέφει από την Αργοναυτική Εκστρατεία έχοντας το Χρυσόμαλλο Δέρας, κι είναι έτοιμος να παντρευτεί την Γλαύκη, κόρη του Κρέοντα. Κάνοντας, όμως αυτό, εγκαταλείπει τη σύζυγό του και μητέρα των δύο παιδιών του Μήδεια, που υποφέρει. Όταν ο βασιλιάς εξορίζει τη Μήδεια, εκείνη καταστρώνει ένα δόλιο σχέδιο εκδίκησης.
Ο Παζολίνι, μένοντας πιστός στον μύθο, γυρίζει το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας στην Καππαδοκία, ενώ την πλαισιώνει μουσικά με ακούσματα ιρανικής μουσικής, παραδοσιακής ιαπωνικής μουσικής και άλλα παραδοσιακά κομμάτια από μουσικές του κόσμου, τονίζοντας έτσι την πρωτόγονη φύση των ανθρώπων της Μήδειας μέσα από ιεροτελεστίες και ανθρωποθυσίες. Με καθαρά κινηματογραφική ματιά και εμποτισμένη με το τραχύ ύφος του ιταλού σκηνοθέτη, η «Μήδεια» παραμένει ένα… «Παζολινικό» έργο με νεορεαλιστική αισθητική, που αγγίζει τα όρια του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ, ενώ διατηρεί όλα τα σημασιολογικά στοιχεία της τραγωδίας του Ευριπίδη, παρά το αφαιρετικό του ύφος.
Το φιλμ έμελλε να είναι η μοναδική κινηματογραφική εμφάνιση της επιβλητικής ελληνίδας ντίβας Μαρίας Κάλλας στον ομώνυμο ρόλο, που δίνει μια συγκλονιστική ερμηνεία, γεμάτη ένταση, πάθος και δυναμισμό, χωρίς μάλιστα να βασίζεται στο μέγιστο προσόν της, τη μοναδική της φωνή. Παίζουν επίσης οι Μάσιμο Τζιρότι και Λοράν Τερζιέφ.
Ιδιαίτερη όσο ο δημιουργός του, μοναδική όσο και η συγκλονιστική του πρωταγωνίστρια και μεγαλειώδες όσο και απαιτητικό αμάλγαμα πολλαπλών τεχνών ταυτόχρονα (κινηματογράφος, θέατρο, μουσική, art direction), αυτή η Μήδεια είναι μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία που αξίζει να βιώσει κανείς.
Η προβολή θα γίνει την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», με ελεύθερη είσοδο.

Σχετικά άρθρα

«Μήδεια» με Μαρία Κίτσου και Φάνη Μουρατίδη

«Μήδεια» και στα Γιάννενα μετά τη Δωδώνη

Ηπειρωτικός Αγών

Η ανατρεπτική «Μήδεια» του Μποστ και στα Γιάννενα