ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Πανσέληνος με μουσική σε Ιτς Καλέ, αρχαία Δωδώνη και λόφο Μεγ. Γαρδικίου

Με εκδηλώσεις που ξεκινούν την Τρίτη 13 Αυγούστου και εκτείνονται χρονικά έως τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, γιορτάζεται η αυγουστιάτικη Πανσέληνος στην Ήπειρο.

Όπως τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, δήμοι και Εφορείες Αρχαιοτήτων συνεργάζονται, παρουσιάζοντας μουσικές βραδιές σε αρχαιολογικούς χώρους, με ελεύθερη είσοδο.
Μεταξύ των εκδηλώσεων των επόμενων ημερών, ξεχωρίζει η συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου, που οργανώνει ο δήμος Ζίτσας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου, στο λόφο «Καστρί», την Τρίτη 13 Αυγούστου. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, μαζί με τους Boğaz Μusique που τη συνοδεύουν το φετινό καλοκαίρι, θα παρουσιάσουν στο κοινό μια ολοκαίνουργια παράσταση με τίτλο «Κορίτσι και Γυναίκα», που έχει επιμεληθεί τόσο καλλιτεχνικά όσο και στην επιλογή των τραγουδιών η Δήμητρα Γαλάνη. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα.
Μια μέρα πριν την πανσέληνο του Αυγούστου, το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών υποδέχεται την Τετάρτη 14 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο μαγευτικό Ιτς Καλέ, το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Ο Δημήτρης Υφαντής και η Αγγελική Τουμπανάκη θα τραγουδήσουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια για το φεγγάρι. Με την εκδήλωση αυτή ολοκληρώνεται και το 3ο Its Kale Festival.
Συναυλία του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δωδώνης, που συνδιοργανώνουν ο δήμος Δωδώνης, η περιφέρεια Ηπείρου και το Πνευματικό Κέντρο Δωδώνης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Με ηγετικό ρόλο επί σκηνής, διευθύνοντας και παίζοντας πιάνο, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου θα παρουσιάσει τα πιο όμορφα και δημοφιλή τραγούδια του, σε ονειρικές ενορχηστρώσεις. Τραγουδούν οι Πάνος Παπαϊωάννου, Βερόνικα Δαβάκη και Γιώργος Φλωράκης.

Στην υπόλοιπη Ήπειρο

Μουσική εκδήλωση με τίτλο «Υπό το σεληνόφως…» συνδιοργανώνουν ο δήμος Αρταίων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας. Ο χώρος του Μουσείου με τη μόνιμη και τις περιοδικές εκθέσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα.
Την Πέμπτη 15 Αυγούστου, ανοιχτοί για το κοινό θα είναι η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας (8 έως 11 το βράδυ), το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης (8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα) και ο Αρχαιολογικός Χώρος «Νεκρομαντείου» (8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα). Στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαιολογικού χώρου του Νεκρομαντείου θα παρουσιαστούν δύο πρωτότυπα φωτογραφικά έργα, εμπνευσμένα από τη λίμνη των Ιωαννίνων, της βραβευμένης εικαστικού Βιργινίας Χορμοβίτη.

Μουσική εκδήλωση με τη Χορωδία του Πολιτιστικού και Κοινωνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας «Ρένα Κώτσιου» συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και ο δήμος Σουλίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ελέας, την Πέμπτη 15 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ. Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοιχτός για το κοινό μία ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης.
Επίσης, την ίδια μέρα, η μόνιμη έκθεση και το αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό από τις 8 μέχρι τις 11 το βράδυ. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σχετικά άρθρα

22 χρόνια εργασιών και έπεται συνέχεια

Γεωργία Χαλάτση

Υπεράριθμοι θεατές στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης – Όλα τα λάθη έγιναν σωστά

Τιτίκα Τζάλλα

«Σφήκες» στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης – Σοκαρισμένοι ναι, προσβεβλημένοι καθόλου

Τιτίκα Τζάλλα