ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Επιστρέφει στον φυσικό του χώρο το Its Kale Festival

Με κοινό παρονομαστή τη μουσική, πραγματοποιείται το 3ο Its Kale Festival, στον μαγευτικό χώρο της ακρόπολης του κάστρου, από το Πνευματικό κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Το Φεστιβάλ, που αντιμετώπισε δυσκολίες στην υλοποίησή του την προηγούμενη χρονιά, λόγω της «διαμάχης» των αρχαιοφυλάκων με το υπουργείο Πολιτισμού, με αποτέλεσμα την ακύρωση εκδηλώσεων και τη μεταφορά των υπολοίπων στο Γιαννιώτικο Σαλόνι, αλλά και λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών, έρχεται ανανεωμένο, με κορυφαίους ερμηνευτές και καλλιτέχνες να προσκαλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες σε έξι συναυλίες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Μιλώντας για το Φεστιβάλ, σε συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας τόνισε ότι ο πολιτισμός είναι ένας από τους τρεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η δημοτική αρχή για την ανάπτυξη και ανάδειξη του τόπου, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του Πνευματικού Κέντρου και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου στον σκοπό αυτό. «Αυτοί οι δύο θεσμοί πρέπει να υποστηριχθούν και στο μέλλον. Εμείς παραδίδουμε δύο ισχυρούς θεσμούς, με δυνατότητες να αναδείξουν τον τόπο όχι μόνο εντός Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό», σημείωσε, κάνοντας αναφορά και στο 3ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.

Στο πρόγραμμα του Its Kale Festival, αλλά και στην προσπάθεια να αναδειχθούν σχήματα και είδη μουσικής, που δεν επιλέγονται συνήθως από τις εμπορικές διοργανώσεις, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος. «Κοινός παρονομαστής όλων των εκδηλώσεων είναι η μουσική. Μια μουσική που δε γνωρίζει σύνορα και ετικέτες και που κανοναρχεί τις ζωές μας», σημείωσε.

Τέλος, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κώστας Σουέρεφ εξέφρασε τη χαρά του, που πολιτιστικοί χώροι, οι οποίοι ανήκουν στην αρμοδιότητα της Εφορείας, βρίσκονται στο κέντρο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της πόλης. «Κάποτε αυτός ο χώρος ήταν ένα φρούριο, με μνήμες που φτάνουν ως το δεσποτάτο της Ηπείρου. Σήμερα, δεν είναι ένας χώρος αντιπαραθέσεων και εξουσίας, αλλά ένας χώρος ανοιχτός, ένα σημείο συνεύρεσης των πολιτών», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Έναρξη με Δ. Μπάση και Άξιον Εστί

Το Its Kale Festival ξεκινά την Τετάρτη 10 Ιουλίου με τον Δημήτρη Μπάση και τον Σπύρο Κλείσσα, που συμπράττουν με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου και τη Χορωδία Δωματίου Κοζάνης, για να αποδώσουν το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου, η Φιλαρμονική του Πνευματικού Κέντρου θα προσφέρει τη μουσική διαδρομή «Rock Legends», με διασκευές των καλύτερων τραγουδιών ιστορικών συγκροτημάτων της ροκ σκηνής.

Την Κυριακή 14 Ιουλίου, τη σκυτάλη παίρνει ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες παγκοσμίως, ο Νίκος Τουλιάτος, σε μια επετειακή παράσταση με τίτλο «Νίκος Τουλιάτος ΗΧΟ Δράσεις», που έκανε πρεμιέρα στο μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με αφορμή τα 50 προσφοράς του καλλιτέχνη στην τέχνη και τον πολιτισμό. Πρόκειται για μια παράσταση μουσικής, χορού και διαδραστικών προβολών, με δεκάδες καλλιτέχνες και συντελεστές.

Την Τρίτη 16 Ιουλίου ακολουθούν ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας με την μεσόφωνο Ειρήνη Καραγιάννη και τον βαρύτονο Χάρη Αδριανό, σε ένα μελωδικό ταξίδι, κάτω από το φεγγάρι, με τίτλο «Λόγια Αγάπης».

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο