Πολιτισμός

Μια παράσταση αντάξια της πολύχρονης ιστορίας του

Μια ολοκληρωμένη θεματική παράσταση χορού με τίτλο «Δώσ’ μου το μαντήλι και κράτα τα φλουριά» παρουσίασε το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, οι 250 χορευτές και χορεύτριες, κάθε ηλικίας, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, παρουσιάζοντας μια παράσταση αντάξια της πολύχρονης ιστορίας του τμήματος του Πνευματικού Κέντρου. Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά το έργο που παράγεται από τους μαθητές και τους δασκάλους του τμήματος, το οποίο αποτελεί σταθερή προσφορά στον τομέα του λαϊκού πολιτισμού της Ηπείρου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών Κώστας Γκόγκος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι είναι η 21η συνεχόμενη θεματική ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση του Τμήματος Παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου.

«Με πολυετή ιστορία και συνεπή διαδρομή, το χορευτικό μας είναι πάντα παρών και πάντα δημιουργικό. Στα τμήματά του δεν καλλιεργείται μόνο η παράδοση και ο χορός. Διδάσκεται το ήθος και η σωστή περπατησιά στη ζωή. Και την έχουμε ανάγκη αυτή την λεβέντικη και περήφανη στάση ζωής», τόνισε και πρόσθεσε πως τα χρόνια που πέρασαν, το Χορευτικό πραγματοποίησε δεκάδες εκδηλώσεις, συμμετείχε στις κορυφαίες στιγμές της πόλης και την εκπροσώπησε επάξια σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ προγραμματίζονται δύο αποστολές στην Κροατία και στη Μαδέιρα της Πορτογαλίας, καθώς και πολλές εκδηλώσεις και σεμινάρια.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις επισκευές, τη συντήρηση και την ανακαίνιση του κτηρίου στον Κουραμπά, που ήταν παραμελημένο εδώ και πολλά χρόνια. «Διασφαλίσαμε έτσι καλές και ασφαλείς προϋποθέσεις για τους δασκάλους και τα παιδιά μας. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους άξιους δασκάλους του χορευτικού μας, αλλά και όλα τα παιδιά για την προσπάθεια, το ήθος και το παράδειγμά τους», κατέληξε ο κ. Γκόγκος.

Στη σπουδαία δουλειά που γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. «Με χαρά σήμερα θα παρακολουθήσουμε άλλη μια σπουδαία εκδήλωση του Χορευτικού τμήματος του Πνευματικού Κέντρου. Ένα τμήμα που κρατά ζωντανή και ακμαία τη φλόγα και τον παλμό της παράδοσης, αποτελώντας και άξιο πρεσβευτή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου στο εξωτερικό. Είναι βασική μας προτεραιότητα η στήριξη των στοιχείων, που συνθέτουν την ταυτότητά μας και η ανάδειξή τους. Γιατί, σε μια πόλη που αλλάζει προσανατολισμό και γίνεται εξωστρεφής και ανοικτή, η παράδοσή μας παίζει καθοριστικό ρόλο. Μιας παράδοσης που δεν αποτελεί φολκλορική φωτογραφία, αλλά ζωντανή δημιουργία. Μαζί με το δημοτικό μας τραγούδι, αποτελούν την κιβωτό της παράδοσης και της κοινής μας μνήμης και προοπτικής. Είναι ένα από τα στοιχεία που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δημοτική αρχή, μέσω του Πνευματικού Κέντρου στήριξε και στηρίζει ένα τμήμα που ξεχειλίζει υγεία και μας κάνει πάντα περήφανους», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Η συγκεκριμένη μουσικοχορευτική παραγωγή του Συγκροτήματος είναι η 4η για τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά μετά τη βράβευση του Σάββα Σιάτρα, το 4ο Φεστιβάλ Παιδικών Παραδοσιακών Συγκροτημάτων και τη Γιορτή Απόσταξης Τσίπουρου.

Τη μουσική συνοδεία είχαν οι Βέρδης Κώστας (κλαρίνο), Πατσούρας Γιώργος (τραγούδι), Παπαναστασίου Διαμαντής (κρουστά), Τσίκας Βασίλης (λαούτο), Καραμπάς Φώτης (βιολί), Σαράντης Δράμαλης (τρομπέτα), Δούγαλης Αποστόλης (τρομπέτα), Παπαδόπουλος Περικλής(κλαρίνο), Κιάκου Μαρία (τραγούδι-νταϊρές) Βαγενάς Χάρης (γκάϊντα), Σίσκος Νίκος (λύρα), Ταντσίνης Γιώργος (λύρα-γκάιντα).

Σχετικά άρθρα

Σεμινάριο κεφαλόδεσμου, «Σπάργανα» και κάλαντα τον Δεκέμβριο

Ηπειρωτικός Αγών

Γιορτή απόσταξης τσίπουρου για 22η χρονιά

Γενέθλια 30 ετών για την αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του ΠΚΔΙ