ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Δ. Μπάρκα: «Το να γίνεσαι γνωστός στο Instagram, είναι σαν να γίνεσαι πλούσιος στη Μονόπολη»

«Αγαπώ το θέατρο, γιατί βλέπω πως, μέσα από αυτό, μπορούμε όλοι να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι μέσα από μια παράσταση», δηλώνει η Ουρανία ή κατά κόσμον Δανάη Μπάρκα, με αφορμή τον μονόλογο της «Ουρανίας», που έρχεται για δύο μέρες στην πόλη μας.

Για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την επιρροή τους στην νέα γενιά, αλλά και τα μαθήματα ζωής που η ίδια έχει πάρει μέσα από αυτήν την παράσταση, η Δανάη Μπάρκα αποκαλύπτεται με χιούμορ, φρεσκάδα και ειλικρίνεια.

Ποια είναι στ’ αλήθεια η «Ουρανία» και τι κρύβει στην ψυχή της; Υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις στη σημερινή πραγματικότητας;
Η Ουρανία είναι εμείς. Όλοι μας. Είναι ένα κορίτσι ερωτευμένο. Είναι ένα αγόρι μοναχικό. Είναι μια μαμά μπερδεμένη. Είναι όλοι και όλα. Είναι αλήθεια και η αλήθεια ποτέ δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Ταυτίζονται με αυτό το κορίτσι τόσο πολύ οι θεατές, επειδή είναι όλα όσα ανέφερα κι επειδή βρίσκουν κομμάτια τους σε εκείνη. Αντίστοιχες περιπτώσεις σίγουρα υπάρχουν από τη στιγμή, που το έργο είναι σύγχρονο και μιλάει για συναισθήματα.

Το έργο κάνει λόγο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατά πόσο η προσκόλληση των ανθρώπων σε αυτά τους έχει κάνει πιο επιφανειακούς;
Νομίζω κατά μεγάλο βαθμό. Δυστυχώς, αν δεν έχει όριο η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να γίνουν ο λόγος αποξένωσης μας από τους γύρω μας. Όλοι σχεδόν πια είμαστε σε αυτές τις εφαρμογές που υπάρχουν, αλλά το θέμα είναι να ελέγχουμε το ποσό χρόνο περνάμε και να μην ξεχνάμε ότι η ζωή είναι έξω στον κόσμο, όχι μέσα σε αυτά τα μικρά κουτάκια του κινητού μας.

Πόσο η εικονική πραγματικότητα έχει επισκιάσει την πραγματική ζωή;
Νομίζω και πάλι κατά πολύ. Υπάρχουν άνθρωποι, που στόχος τους είναι να γίνουν γνωστοί στο instagram κι αυτό μου ακούγεται σαν να θέλει κάποιος να γίνει πλούσιος στη Μονόπολη. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με ανθρώπους, να επικοινωνούμε με τους γύρω μας, να βγαίνουμε, να κάνουμε πράγματα για εμάς και φυσικά να ασχολούμαστε αν θέλουμε και με τα social media αλλά γνωρίζοντας πάντα που τελειώνει η διαδικτυακή ζωή και που αρχίζει η κανονική.

Πώς νιώθεις που, αν και στα πρώτα σου βήματα, συνεργάζεσαι με έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, όπως ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος;
Νιώθω υπέροχα που συνεργάζομαι και με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο και με τον Γιώργο Σουλειμαν- τον σκηνοθέτη μου- αλλά και με τον Θέμη Καραμουρατίδη, που έγραψε το τραγούδι μας. Είναι υπέροχο να συναντάς ανθρώπους, που έχετε κοινή αισθητική και είστε αγωνιστές της «αλήθειας», γιατί κάπως έτσι δημιουργείται η μαγεία στο θέατρο. Είμαι ακόμα πιο χαρούμενη, που γνώρισα τους σπουδαίους αυτούς καλλιτέχνες σαν ανθρώπους. Και ελπίζω να μείνουν στη ζωή μου για πολλά χρόνια.

Εσένα, ως Δανάη, τι μαθήματα ζωής σου έχει δώσει η «Ουρανία»;
Πολλά! Νομίζω είναι ο μόνος ρόλος που έχω παίξει και με έχει αλλάξει τόσο πολύ. Έμαθα να επικοινωνώ ακόμα περισσότερο, εκτίμησα τους φίλους μου ακόμα περισσότερο, αποφάσισα να παλεύω για τα όνειρά μου ακόμα περισσότερο, να αγαπάω με όλη τη δύναμη της καρδιάς μου, να εκφράζω τα συναισθήματα μου, να πιστεύω στον εαυτό μου. Το απίστευτο είναι ότι αυτά μας τα λένε και οι θεατές και κάπως έτσι συνεχίζω να λατρεύω το θέατρο. Διότι βλέπω πως μπορούμε όλοι (θεατές και ηθοποιοί) να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι μέσα από μια παράσταση.

Info

Η παράσταση «Ουρανία» θα παρουσιαστεί σήμερα Παρασκευή 12 και αύριο Σάββατο 13 Απριλίου, στις 9.15 το βράδυ, στο Θέατρο Έκφραση, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σουλεϊμάν. Στον ρόλο της μητέρας ακούγεται η Μαρία Καβογιάννη. Τιμές εισιτηρίων 15 κανονικό και 12 ευρώ φοιτητικό – ανέργων. Προπώληση εισιτηρίων στο Viva.gr. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2651554505.

Σχετικά άρθρα

Δ. Παπαγεωργίου: «Επιθυμώ να αφήσω και το προσωπικό μου στίγμα»

Αποστόλης Τζελέτας

Σοφία Μαρκούλα: «Τα Γιάννενα αξίζουν ό,τι καλύτερο»

Γεωργία Χαλάτση

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση