Πολιτισμός

4ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατσικάς

Το 4ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικάς, με 40 χρόνια συνεχής παρουσίας στον λαϊκό πολιτισμό και την παράδοση, το διήμερο 5 και 6 Απριλίου, στον Κατσικά.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει χορούς από τη Μακρά Γέφυρα με εισηγητή τον Αποστόλη Πολυσάκη, από την Τζια με εισηγητές τον Γιάννη Σέρβο και την Μαριλένα Πετράκη και από το Άνω Πωγώνι με εισηγητή τον Βαγγέλη Γούσια. Μαζί τους οι μουσικοί Μιχάλης Μπραχόπουλος, Γιώργος Πατσούρας, Γιάννης Σέρβος, Κώστας Δεμέναγας, Ηρακλής Ψωμαδόπουλος και Γιάννης Λίτος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Παρασκευή 5 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, ο πολιτισμολόγος-ερευνητής, παραγωγός της ΕΡΤ Παναγιώτης Τζόκας θα εισηγηθεί το θέμα «Οι διακριτές τοπικές μουσικοχορευτικές διάλεκτοι στο Πωγώνι» και θα ακολουθήσου ντόπιοι μουσικοί από το Κάτω Πωγώνι (Μιχάλης Μπραχόπουλος) και από το Πάνω Πωγώνι (Σωτήρης Δέσης), που θα συζητήσουν μαζί του για τις μεταλλάξεις στην παραδοσιακή κομπανία της περιοχής, τις αλλαγές στο ρεπερτόριο και τις «σειρές των τραγουδιών, καθώς και για τον δημιουργικό εμβολιασμό της «παράδοσης» από τους οργανοπαίκτες της περιοχής.
Στις 8.15 το βράδυ, παρατηρήσεις στη μορφολογία της μουσικής του Πωγωνίου και στον πολυφωνικό χαρακτήρα του πωγωνίσιου τραγουδίσματος θα κάνει ο μουσικολόγος-ερευνητής Κώστας Λώλης και στις 8.30 πολυφωνικά τραγούδια της περιοχής θα παρουσιαστούν από το Σύλλογο Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, ενώ τα τραγουδιστικά ιδιότυπα γυρίσματα της περιοχής θα αποδοθούν από τον Γιώργο Πατσούρα.
Τέλος, τα διακριτά μουσικά ιδιώματα της οργανικής μουσικής του Πωγωνίου θα τα αναλύσει ο καθηγητής στο παραδοσιακό βιολί Λάμπρος Τζόκας.
Το Σάββατο οι εισηγήσεις ξεκινούν από τις 10 το πρωί, ενώ το Σεμινάριο θα κλείσει με γλέντι στο Κτήμα Θεοχάρη στις 9 το βράδυ.
Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής και φάκελος με τις εισηγήσεις. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα προσφέρονται μικρογεύματα και καφές. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6974410193 και στο e-mail politistikos.syllogos.katsikas@gmail.com

Σχετικά άρθρα

Συνάντηση χορευτικών στον Κατσικά

Ηπειρωτικός Αγών