ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Πέρα από τον παράδεισο» στις προβολές της Εξαύδα

Με την ταινία «Πέρα από τον παράδεισο» (Stranger than paradise, Η.Π.Α-Γερμανία, 1984, 90’) του Τζίμ Τζάρμους συνεχίζει το Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα τις κινηματογραφικές προβολές, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο.

Το έργο αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο, με τίτλο «Ο Νέος Κόσμος», γνωρίζουμε τον Γουίλι, ο οποίος είναι ένας αμερικανός μποέμ ουγγρικής καταγωγής, και τον φίλο του τον Έντι. Κάποια μέρα παρουσιάζεται η ξαδέρφη του Γουίλι, η Εύα, που μετανάστευσε από την Ουγγαρία και τώρα θέλει να πάει στη θεία της στο Κλίβελαντ. Η Εύα μένει για λίγο διάστημα με τον Γουίλι και μετά συνεχίζει το ταξίδι της. Στο δεύτερο μέρος, με τίτλο «Ένα χρόνο μετά», ο Γουίλι και ο Έντι αποφασίζουν να επισκεφτούν την Εύα, που μένει στην θεία Λότα στο Κλίβελαντ. Στο τρίτο μέρος, με τίτλο «Παράδεισος», οι τρεις τους αποφασίζουν να κάνουν μια εκδρομή στην Φλόριντα. Εκεί συμβαίνουν διάφορα γεγονότα και το ταξίδι τους παίρνει απρόβλεπτη τροπή. Ο Γουίλι και ο Έντι χάνουν όλα τους τα χρήματα σε στοιχήματα στον ιππόδρομο. Η οικονομική τους κατάσταση είναι απελπιστική, αφού δεν έχουν χρήματα ούτε για να μείνουν αλλά ούτε και για να γυρίσουν πίσω. Την επόμενη μέρα, όμως, κερδίζουν λίγα χρήματα σε στοιχήματα σε αγώνες δρόμου σκύλων. Γεμάτοι χαρά πηγαίνουν στο ξενοδοχείο για να το πουν στην Εύα. Δεν την βρίσκουν όμως εκεί. Η Εύα έχει πάει βόλτα και συναντά στον δρόμο έναν άγνωστο, που, παρεξηγώντας την εκκεντρική ενδυμασία της, νομίζει ότι έχει έρθει καθυστερημένη στο ραντεβού παράδοσης χρημάτων και με εκνευρισμένο τόνο της δίνει μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα και φεύγει βιαστικός για να μην τον πιάσουν. Η Εύα γυρίζει πίσω στο ξενοδοχείο με τη βαλίτσα, αλλά δε βρίσκει τους δυο φίλους, που με τη σειρά τους έχουν πάει για να την αναζητήσουν, πιστεύοντας ότι τους παράτησε και έφυγε. Τελικά ο Γουίλι, αναζητώντας την Εύα, μπαίνει σε ένα αεροπλάνο που απογειώνεται πριν προλάβει να ξανακατέβει, με προορισμό την Ουγγαρία.
Η ταινία αρχικά προοριζόταν για μικρού μήκους 30 λεπτών, την οποία ο Τζάρμους γύρισε το 1982, με φιλμ που είχε περισσέψει από γυρίσματα ταινιών του Βιμ Βέντερς. Η αρχική μικρού μήκους ταινία προβλήθηκε το 1983 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, όπου κέρδισε το βραβείο κριτικών. Δύο χρόνια αργότερα την επέκτεινε και της έδωσε την τελική της δομή. Πρωταγωνιστούν οι Τζον Λιούρι, Ρίτσαρντ Έντσον, Έστερ Μπάλιντ, Ντάνι Ρόζεν και Σεσίλια Σταρκ.
Θα γίνουν δύο προβολές, την Κυριακή 24 και τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, στις 8.15 το βράδυ, στον χώρο της Εξαύδα (Κουντουριώτη 31), με οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.
Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα με την ταινία Φάργκο (Fargo, 1996) του Τζόελ Κοέν.

Σχετικά άρθρα

«Μακριά» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν στις προβολές της Εξαύδα

Ποδαρικό με «Τσάιναταουν» για την Εξαύδα

Διευκρινίσεις προς αποφυγή συνειρμών