Πολιτισμός

«Χωρίς μέτρο» στις προβολές της Εξαύδα

Με την ταινία «Χωρίς μέτρο» (Whiplash, ΗΠΑ, 2014, 106’), σε σκηνοθεσία και σενάριο του Ντάμιεν Σαζέλ, συνεχίζει το Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα τις κινηματογραφικές προβολές, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο.

Ο 19χρονος Άντριου Νίμαν θέλει να γίνει ο μεγαλύτερος ντράμερ της τζαζ στον κόσμο. Γι’ αυτό τον λόγο αποφασίζει να φοιτήσει στο Ωδείο Μουσικής Σέιφερ, το καλύτερο σχολείο μουσικής των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο Σέιφερ, το να είσαι ο καλύτερος, σημαίνει ότι σε έχει δεχτεί καθηγητής μουσικής Τέρενς Φλέτσερ και σου έχει ζητήσει να συμμετάσχεις στην μπάντα του, η οποία αντιπροσωπεύει το σχολείο σε διαγωνισμούς μουσικής. Βασισμένος στην όχι και τόσο καλή πρώτη συνάντησή του, ο Άντριου βρίσκεται προ εκπλήξεως, όταν ο Φλέτσερ του ζητά να ενταχθεί στην μπάντα. Ο Άντριου γρήγορα μαθαίνει ότι ο Φλέτσερ λειτουργεί με τον φόβο και τον εκφοβισμό, χωρίς ποτέ να συμβιβάζεται για κάτι λιγότερο του καλύτερου κάθε φορά. Το να είσαι ο καλύτερος, για τον Φλέτσερ σημαίνει όχι μόνο να παίζεις καλά αλλά να ξέρεις ότι παίζεις καλά και αν όχι, να ξέρεις τι κάνεις λάθος. Η μέθοδος διδασκαλίας του δημιουργεί μια ατμόσφαιρα φόβου για κάθε μέλος της μπάντας. Ο Άντριου, όμως, εργάζεται σκληρά για να γίνει ο καλύτερος. Πρέπει, όμως, να καταλάβει τις προτεραιότητές του στη ζωή και τι είναι πρόθυμος να θυσιάσει για να γίνει ο καλύτερος. Το άλλο ερώτημα είναι πόση συναισθηματική κακοποίηση θα αντέξει από τον Φλέτσερ για να πετύχει το μεγαλείο, το οποίο πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις μεθόδους του Φλέτσερ
Στο λύκειο, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ντέμιεν Σαζέλ συμμετείχε σε μια πολύ ανταγωνιστική τζαζ μπάντα και χρησιμοποίησε τις εμπειρίες αυτές στην ταινία (λέγεται ότι ο χαρακτήρας του Φλέτσερ βασίζεται στον δικό του καθηγητή μουσικής στο γυμνάσιο). Ο Σαζέλ σκηνοθετεί σαν να έχει ενορχηστρώσει ένα κινηματογραφικό τζαζ αυτοσχεδιασμό κι ο ίδιος επιλέγει να μας δείξει πόση σκληρή δουλειά, πόση ακαδημαϊκή μελέτη, πόση πρακτική πειθαρχία χρειάζεται για να εξελιχθείς – εκεί στο πίσω μέρος της σκηνής.
Πρωταγωνιστούν οι Μάιλς Τέλερ, Μελίσα Μπενουά, Τζ. Κ. Σίμονς, Πολ Ράιζερ, Οστιν Στόουελ, Τζέισον Μπλερ, Έιπριλ Γκρέις. Το «Χωρίς μέτρο» ήταν υποψήφιο για Oscar καλύτερης ταινίας, Β’ ανδρικού ρόλου, διασκευασμένου σεναρίου, μοντάζ και μιξάζ.
Θα γίνουν δύο προβολές, την Κυριακή 17 και τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, στις 8.15 το βράδυ, στον χώρο της Εξαύδα (Κουντουριώτη 31), με οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.
Θα ακολουθήσουν οι ταινίες Πέρα από τον παράδεισο (Stranger than paradise, 1984) του Τζίμ Τζάρμους και Φάργκο (Fargo, 1996) του Τζόελ Κοέν.

Σχετικά άρθρα

«Μακριά» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν στις προβολές της Εξαύδα

Ποδαρικό με «Τσάιναταουν» για την Εξαύδα

Διευκρινίσεις προς αποφυγή συνειρμών