Η έκθεση είναι ανοικτή καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.
Στην τελετή των εγκαινίων το παρών έδωσαν και δύο από τους γελοιογράφους, που παρουσιάζουν ένα δείγμα των έργων τους, ο Στάθης Σταυρόπουλος και ο Ανδρέας Πετρουλάκης, οι οποίοι μίλησαν με τους παρευρισκόμενους για τη γελοιογραφία ως εργαλείο κριτικής της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, ενώ αναπτύχθηκε ένας όμορφος διάλογος με το κοινό, που είχε την ευκαιρία να διατυπώσει ερωτήματα και να πάρει άμεσες και αποκαλυπτικές απαντήσεις. Οι δύο γελοιογράφοι ανέφεραν, μεταξύ άλλο, ότι η σάτιρα ήταν πάντα αντιεξουσιαστική και ποτέ δεν την έβλεπε με καλό μάτι η εξουσία
Τους γελοιογράφους προλόγισαν η πρύτανης του Πανεπιστημίου Άννα Μπατιστάτου, ο αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια Βίου Μάθησης Ξενοφών Μπήτσικας και η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής Νικολέττα Τσιτσανούδη.
Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε η συνέχεια της εκδήλωσης. Κατά τη διάρκεια του workshop τέθηκαν ουσιώδη ζητήματα της γελοιογραφίας, σχετικά με το ίδιο το μέσο, τη μεθοδολογία του και την προσέγγιση στο εκάστοτε γεγονός της τρέχουσας επικαιρότητας αλλά και αναφορικά με τη μορφή αντίστασης που εγκαθιστά η γελοιογραφία προς κάθε μορφή εξουσίας. Οι φοιτητές και οι καλεσμένοι μίλησαν για την ίδια την έννοια του σκίτσου/σχεδίου ως το κατεξοχήν εργαλείο του εικαστικού και του σκιτσογράφου για να προσεγγίσει, για να στοχεύσει (…σχεδόν) στην ουσία του κόσμου και της πρωτογενούς γνώσης των πραγμάτων. Ανέδειξαν τη δύναμη της εικόνας, που είναι ικανή να αιχμαλωτίσει το βλέμμα και την προσοχή του θεατή και να τον εισάγει στην ερμηνεία του χρονικού, του ιδεογράμματος που συνιστά η γελοιογραφία. Επίσης μίλησαν για την συνύπαρξη της εικόνας με τον λόγο, με ευθύτητα όταν υπάρχει λεζάντα ή με συμβολισμούς που γεννούν συμπαραδηλώσεις και δευτερογενή μηνύματα.
Οι διαφορετικές παράμετροι που εμπλέκονται στην περιπέτεια της σάτιρας, οι γνώσεις και η παιδεία που προϋποθέτει αυτή η δραστηριότητα ανέδειξαν αφενός την πολυπλοκότητα και τη δυσκολία του επαγγέλματος του γελοιογράφου-σκιτσογράφου και αφετέρου την ανάγκη να επαναληφθούν στο άμεσο μέλλον ανάλογες συναντήσεις και workshops με τους καλεσμένους μας για την περαιτέρω εμβάθυνση στο αντικείμενο.
Μια αφορμή κατανόησης του κόσμου της γελοιογραφίας
Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου θα φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χατζής» η έκθεση γελοιογραφίας με θέμα «η παιδεία της δημοκρατίας - η δημοκρατία της παιδείας» με έργα των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου («Στάθης»), που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυσή του.