ΠολιτισμόςΒιβλίο

Τρεις αναγνωστικές προτάσεις για τις… πρώτες Απόκριες

«Μέσα Μαρτίου, περνώ τον ελεύθερό μου χρόνο με ιδιαίτερα βιβλία, για όλα τα αναγνωστικά γούστα. Θα μου κάνετε παρέα;». Προτείνει η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη.
Άγιος Πορφύριος
Μάρθα Πατλάκουτζα

Εκδόσεις ΕΞΗ

Το βιβλίο «Άγιος Πορφύριος», της εξαίρετης συγγραφέως Μάρθας Πατλάκουτζα, είναι ένα ακόμη ιδιαίτερο και πολύ αγαπημένο μου βιβλίο. Περιγράφει το βίο, τις διδαχές αλλά και τα θαύματα του οσίου. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΕΞΗ.

Είναι μια βιογραφία του ομώνυμου ιερομόναχου που αποτυπώνει τη ζωή και το έργο του Άγιου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτη. Πρόκειται για ένα έργο που αναλύει την ταπεινή βιοτή του Γέροντα Πορφύριου, τονίζοντας την αγάπη του για τον κάθε άνθρωπο ως αδελφό του​​. Ακολουθεί την πορεία του από τον Άγιο Ιωάννη της Εύβοιας έως τα Καυσοκαλύβια, όπου έλαβε το μοναχικό σχήμα, και τη συνέχεια της ζωής του στην ανθρώπινη κοινωνία, προσφέροντας την αγάπη και την υπηρεσία του στον άνθρωπο, ιδιαίτερα στους ασθενείς και τους βασανισμένους.

Με απέραντη ταπεινοφροσύνη, ανιδιοτέλεια και αγάπη, ο Γέροντας Πορφύριος αφιερώθηκε στη φροντίδα της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα αυτών που υπέφεραν και βασανίζονταν. Για μια εκτεταμένη περίοδο τριάντα τριών ετών υπηρέτησε ακούραστα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γερασίμου, που βρίσκεται στην Πολυκλινική Αθηνών στην πλατεία Ομονοίας, παρηγορώντας και καθοδηγώντας τις καταπιεσμένες ψυχές. Αξιοποιώντας τις προνοητικές και αντιληπτικές του ικανότητες, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σωματική και πνευματική θεραπεία πολλών πιστών ατόμων. Ακόμη και μπροστά σε μια σοβαρή ασθένεια, επέμενε στις προσευχές του και την αμέριστη υποστήριξή του σε όλους όσους ζητούσαν τη βοήθειά του.

Ο «Άγιος Πορφύριος» αποτελεί ένα σημαντικό ανάγνωσμα γιατί, εκτός από μια πλούσια βιογραφία, συνθέτει κι έναν οδηγό πνευματικής αναζήτησης και εμπνευσμένης ζωής, προσεγγίζοντας τον αναγνώστη με τρόπο που καθιστά το βιβλίο ικανό να εμπνεύσει, καθώς τονίζει τη σημασία της αγάπης προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο, παρουσιάζοντας μια εικόνα της ζωής του ως ένα ασταμάτητο ταξίδι προς τη θεία αγάπη και την αυταπάρνηση​​.

Άγιος Παΐσιος
Μάρθα Πατλάκουτζα

Εκδόσεις ΕΞΗ

Ο «Άγιος Παΐσιος», της πολυγραφότατης εκπαιδευτικού και συγγραφέως Μάρθας Πατλάκουτζα, πραγματεύεται τη ζωή του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη, ενός από τους πιο αγαπημένους και σεβαστούς Αγίους της σύγχρονης Ορθοδοξίας. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΕΞΗ.

Το βιβλίο αναφέρεται στις διάφορες φάσεις της ζωής του Αγίου Παϊσίου: ως παιδί, άντρας, μοναχός, καλόγερος, Γέροντας και Παππούλης, και πώς αυτές συνέβαλαν στην ανάπτυξη των χαρισμάτων που τον κατέστησαν αγαπητό Άγιο στον σύγχρονο άνθρωπο.

Η συγγραφέας αναλύει με λεπτομέρεια τις πνευματικές αρχές και τις αξίες που καθοδήγησαν τον Άγιο Παΐσιο στη ζωή του, δίνοντας έμφαση στην ταπείνωση, την απλότητα, την υπομονή και την επιμονή. Επιπρόσθετα, το βιβλίο αναδεικνύει τη σχέση του Αγίου με τον Θεό και τον άνθρωπο, τονίζοντας την ολοκληρωτική αγάπη και την ενσυναίσθηση που είχε προς κάθε άνθρωπο που συναντούσε, αγκαλιάζοντας και αναπαύοντας τις ψυχές με τα λόγια και τις πράξεις του.

Πρόκειται για μια σημαντική προσθήκη στην υπάρχουσα βιβλιογραφία για τον Άγιο Παΐσιο, μια εμπεριστατωμένη ματιά στη ζωή και το έργο ενός ανθρώπου που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην πνευματική ζωή πολλών ανθρώπων.

Ο δρόμος του σπαραγμού
Στέλλα Καλλέ

Εκδόσεις ΕΞΗ

«Ο δρόμος του σπαραγμού» της συγγραφέως Στέλλας Καλλέ είναι μια δυνατή αφήγηση που μεταφέρει τον αναγνώστη στην Αδριανούπολη του 1910, παρουσιάζοντας μια πραγματική ιστορία ξεριζωμού και προσφυγιάς. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΕΞΗ. Η επιμέλεια ανήκει στη Μαριάννα Σωκράτους.

Η κεντρική ηρωίδα, η Φανή, είναι μια νεαρή κοπέλα που βλέπει τη μοίρα της να μεταμορφώνεται γρήγορα μπροστά στα μάτια της. Ολόκληρη η καλή κοινωνία θαύμαζε την καλοτυχία που παντρεύτηκε τον τολμηρό Παναγιώτη, γόνο ευκατάστατου γαιοκτήμονα, και ανέβηκε στην αξιότιμη θέση της αρχόντισσας στην Αδριανούπολη. Το ανδρόγυνο απολάμβανε χρόνια αγάπης και ευημερίας μαζί με τα τρία παιδιά τους: Στέφανο, Μαρία και Ανδρέα, μέσα σε μια χώρα γεμάτη από αρώματα και πλούσια φρούτα. Ωστόσο, οι ζωές τους ανατρέπονται αμετάκλητα από την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ύπαρξή τους. Η άλλη πλευρά του ποταμού Έβρου θα αγκαλιάσει τα τραύματά τους αλλά δεν θα κλείσει την πληγή του ξεριζωμού. Θα χρειαστεί να τα βάλουν με αρρώστιες, απώλειες, πείνα, νοσταλγία κι εξαθλίωση. Θα βρουν τη δύναμη να συνεχίσουν; Θα βρουν όμως ποτέ όσα έχασαν; Θα κάνουν η αγάπη κι η συγχώρεση το θαύμα τους;

Από τη μια στιγμή στην άλλη η ζωή της Φανής αλλάζει δραματικά, επηρεαζόμενη από τα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας, όπως πόλεμοι, προσφυγιά και εμφύλιος. Ο Παναγιώτης πνίγει τον πόνο του στις κακές συνήθειες του τζόγου και του ποτού, και καταντά αλκοολικός.

Η αληθινή ιστορία της Φανής. Μιας γυναίκας που έμαθε να πορεύεται αντάμα με τον πόνο μέχρι τα στερνά της, που όσο και αν προσπάθησε να κάνει θολές τις εικόνες στο μυαλό της, η θύμηση της γενέθλιας γης θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς και νοσταλγίας της ζωής που έζησε.

Η Στέλλα Καλλέ εκφράζει την αγάπη της για τη λεγόμενη μικροϊστορία, δηλαδή τις ιστορίες των απλών, καθημερινών ανθρώπων που δρουν κάτω από τη σκιά των μεγάλων ιστορικών γεγονότων. Η καταγωγή της συγγραφέως από την Ανατολική Θράκη την έχει επηρεάσει βαθιά, χαρίζοντάς της ένα στοιχείο ταυτότητας που διαπερνά το έργο της. Η ιστορία του βιβλίου εστιάζει στην εμπειρία της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, αναδεικνύοντάς τες ως κυρίαρχα συστατικά της ελληνικής ταυτότητας​

«Ο δρόμος του σπαραγμού» πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Η αληθινή ιστορία της Φανής αναδεικνύει τον πόνο, την απώλεια αλλά και την ελπίδα που συνοδεύει τις ζωές των ανθρώπων  μέσα από τις μελανότερες ιστορίες της Ιστορίας. Μεταφέρει με ευαισθησία και δύναμη την εμπειρία της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, προσκαλώντας τον αναγνώστη να προβληματιστεί για τις πολλαπλές διαστάσεις της ανθρώπινης αλλά και τα αποθέματα δύναμης που κρύβει μέσα του.

Οι άνθρωποι μπορούν να ξεχάσουν όσα τους πληγώνουν, μα ποτέ όσους τους αγαπούν…

Όπου εσύ και εγώ
Θεώνη Μπριλή

Εκδόσεις ΕΞΗ

«Όπου εσύ και εγώ» και πρώτη σκέψη: τι εξαιρετικός τίτλος! Το νέο βιβλίο της Θεώνης Μπριλή ενσωματώνει στοιχεία ρομαντισμού με μια δυνατή υπόθεση που αγγίζει βαθιά την ανθρώπινη ψυχολογία και τις μεταξύ τους σχέσεις. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΕΞΗ. Η επιμέλεια ανήκει στη Μαριάννα Σωκράτους.

Η Όλγα, μοναχοκόρη αστυνομικού και μεγαλωμένη σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, βιώνει μια ανατροπή στη ζωή της με την έλευση του Σέργιου, ενός θρασέος και παράτολμου άνδρα, φαινομενικά τυχαία. Η σχέση τους ανοίγει την πόρτα σε ένα παρελθόν γεμάτο μυστικά και αλήθειες θαμμένες σε διαφορετικούς κόσμους, από την Κρήτη ως τη Γενεύη, ξετυλίγοντας μια οικογενειακή τραγωδία που σημάδεψε τις ζωές πολλών ανθρώπων​ και συνδέει τα πεπρωμένα των ηρώων της, της Όλγας και του Σέργιου.

Tο σκοτάδι και το φως συναντιούνται, το μεν μιας θαμμένης αλλά όχι ξεχασμένης βεντέτας, το δε μιας αγάπης που τολμά να ανθίσει. Όμως στη μάχη αγάπης και μίσους εκτός από νικητές και ηττημένους υπάρχουν κι εκείνοι που κατάφεραν έστω και την ύστατη στιγμή να λυτρωθούν.

Μέσα από τις σελίδες της, η Μπριλή εξερευνά τις διαστάσεις της αγάπης, της απώλειας και της αναζήτησης ταυτότητας, συνδυάζοντας με εξαιρετική δεξιοτεχνία τον ρεαλισμό με τον συμβολισμό. Ο τρόπος γραφής της χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη ευαισθησία και μια ασυνήθιστη ικανότητα να αποδίδει με λεπτομέρεια τις εσωτερικές διεργασίες των χαρακτήρων της.

Η χρήση ποιητικής γλώσσας και η επιλογή να παρουσιάσει τις σκέψεις και τις συναισθηματικές καταστάσεις των πρωταγωνιστών μέσα από έναν πλούτο εικόνων και συμβολισμών ενισχύουν την αίσθηση της βύθισης στον εσωτερικό κόσμο τους. Η ικανότητα της συγγραφέως να διεισδύει στις πιο σκοτεινές γωνιές της ψυχής και να φωτίζει τις αδυναμίες και τις φιλοδοξίες των χαρακτήρων της με ευαισθησία και σεβασμό είναι ένα από τα στοιχεία που κάνουν το έργο αυτό να ξεχωρίζει. Παράλληλα, δεν αποφεύγει να αναλύσει και να παρουσιάσει τις κοινωνικο-πολιτιστικές διαστάσεις που επηρεάζουν τις σχέσεις και τις ταυτότητες των χαρακτήρων, προσφέροντας έτσι μια πλουραλιστική και πολυεπίπεδη ματιά στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Συνολικά, το «Όπου εσύ και εγώ» είναι ένα ανατρεπτικό βιβλίο γεμάτο πάθος, ένταση και μυστήριο που προκαλεί τον αναγνώστη να σκεφτεί, να αισθανθεί. Η ιστορία του αποτελεί έναν καθρέφτη στις προσωπικές αναζητήσεις του καθένα για αγάπη, βαθύτερες αλήθειες και λύτρωση.

Εγώ θα είμαι η ελπίδα σου κι εσύ η δική μου για να μην χαθείς ποτέ.

Σχετικά άρθρα

Τρία αναγνώσματα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους

Τρεις προτάσεις για όσους ψηφίζουν βιβλίο