ΠολιτισμόςΒιβλίο

Ήλιος Αυγούστου στον Φλεβάρη

«Εγώ στη θέση σου θα με αγαπούσα, θα τηλεφωνούσα, δεν θα έχανα χρόνο, θα μου έλεγα ναι. Δεν θα είχα ενδοιασμούς, θα δραπέτευα. Θα έδινα αυτό που έχεις, αυτό που έχω, για να έχω αυτό που δίνεις, αυτό που θα μου έδινες. θα έβαζα στον Φλεβάρη ένα ήλιο Αυγούστου». Προτείνει η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη.
Με δανεικά τακούνια
Jojo Moyes

Εκδόσεις Ψυχογιός

 «Με δανεικά τακούνια» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο της Jojo Moyes και είναι μια δυναμική και συγκινητική ιστορία που εξερευνά τις ζωές δύο διαφορετικών γυναικών. Μέσα από μια απρόσμενη σειρά γεγονότων, οι δρόμοι τους διασταυρώνονται με τρόπο που θα αλλάξει τις ζωές τους για πάντα. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Η μετάφραση ανήκει στη Χρύσα Μπανιά, η επιμέλεια στη Μαρία Σεβαστιάδου και η μακέτα εξωφύλλου στην Τζίνα Γεωργίου.

Η Σαμ Κεμπ βιώνει μια δύσκολη περίοδο στη ζωή της, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα στην οικογένεια και στην εργασία της, αισθανόμενη παγιδευμένη σε μια κατάσταση από την οποία δεν μπορεί να δραπετεύσει. Η Νίσα Κάντορ, από την άλλη πλευρά, είναι μια επιτυχημένη γυναίκα στον επαγγελματικό τομέα, αλλά αντιμετωπίζει το δικό της σύνολο προκλήσεων, κυρίως στην προσωπική της ζωή. Όταν η Σαμ κατά λάθος παίρνει ένα ζευγάρι κόκκινα κροκό δωδεκάποντα τακούνια Κριστιάν Λουμπουτίν που ανήκουν στη Νίσα, ξεκινά μια αναπάντεχη περιπέτεια. Όταν, μάλιστα, τα δοκιμάζει, η αυτοπεποίθησή της τονώνεται και συνειδητοποιεί ότι έχει έρθει η ώρα για αλλαγή…

Πώς ένα ζευγάρι τακούνια μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα! Ακόμα και να συνδέσει απροσδόκητα δυο κόσμους. Μπερδέματα που αποσκοπούν σε δεύτερες ευκαιρίες.

Η Moyes μέσα από την ιστορία διερευνά θέματα, όπως η δύναμη της αυτοπεποίθησης, η αξία της αλληλεγγύης μεταξύ των γυναικών, ο γάμος, η οικογένεια, η κατάθλιψη και η σημασία του να βρίσκει κανείς την αληθινή του ταυτότητα μέσα από τις δυσκολίες. Το «Με δανεικά τακούνια» προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στον τρόπο με τον οποίο οι εξωτερικές συνθήκες και οι προκαταλήψεις μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση και τις προσδοκίες μας στη ζωή.

Αυτό που το καθιστά ξεχωριστό είναι η ικανότητα της Moyes να συνδυάζει το δράμα με το χιούμορ, δημιουργώντας μια ιστορία που είναι ταυτόχρονα διασκεδαστική και συγκινητική. Η ανθρώπινη φύση παρουσιάζεται με όλες τις ατέλειες και τις αντιφάσεις της, ενώ ταυτόχρονα το βιβλίο μεταφέρει ένα μήνυμα ελπίδας και ανανέωσης.

Συνολικά, το «Με δανεικά τακούνια» είναι μια ιστορία για την αναζήτηση της ευτυχίας, την αποδοχή του εαυτού και τη σημασία του να μην κρίνουμε τους ανθρώπους βάσει των εξωτερικών τους συνθηκών. Μέσα από τις περιπέτειες της Σαμ και της Νίσα, η συγγραφέας προσφέρει στον αναγνώστη μια ισχυρή υπενθύμιση ότι η αληθινή αλλαγή ξεκινά από μέσα μας και ότι η αυτοβελτίωση είναι πάντα δυνατή, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.

Εφηβεία: Η μεγάλη έκρηξη!
Σοφία Ανδρεοπούλου

Εκδόσεις Διόπτρα 

Το βιβλίο «Εφηβεία: Η μεγάλη έκρηξη!» της Σοφίας Ανδρεοπούλου αποτελεί έναν οδηγό επιβίωσης για γονείς που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της εφηβείας των παιδιών τους. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Μέσα από 400 σελίδες, η κυρία Ανδρεοπούλου προσεγγίζει θέματα που αφορούν την εφηβεία στη σύγχρονη εποχή, όπως το οικολογικό άγχος, τους εθισμούς σε ουσίες και οινοπνεύματα, την εξάρτηση από το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα, τις προκλήσεις των Πανελληνίων εξετάσεων και το τέλος της εφηβείας​​.

Η συγγραφέας επισημαίνει την ανάγκη για θετικές ιδέες, αξίες, κίνητρα, και όνειρα για τους εφήβους, αναδεικνύοντας πώς η σύγχρονη κοινωνία και οι γονείς έχουν συχνά αποτύχει να παρέχουν αυτά τα στοιχεία, αφήνοντας τους εφήβους να αντιμετωπίζουν απογοήτευση και απαξίωση. Η κριτική αναλύει το πώς οι έφηβοι αισθάνονται πιεσμένοι από τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές προσδοκίες, χωρίς να βλέπουν ένα ξεκάθαρο μέλλον μπροστά τους, και πώς αυτό τους οδηγεί σε ψυχολογική και ψυχοσωματική δυσφορία​​.

Μέσα από το βιβλίο, η Σοφία Ανδρεοπούλου προσπαθεί να δώσει στους γονείς τα εργαλεία για να κατανοήσουν καλύτερα τα παιδιά τους και να τα στηρίξουν αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης φάσης της ζωής τους. Η προσέγγιση της συγγραφέως είναι ολιστική, καλύπτοντας πολλαπλές πτυχές της εφηβείας και τις προκλήσεις που συνεπάγονται, με αποτέλεσμα έναν πλούτο πληροφοριών και συμβουλών για τους αναγνώστες.

Dreamland Billionares: Τελική Προσφορά
Lauren Asher

Εκδόσεις Ψυχογιός

Η «Τελική Προσφορά» της Lauren Asher αποτελεί το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς Dreamland Billionaires, καθώς κλείνει την ιστορία των αδερφών Kέιν, επικεντρώνοντας στον νεότερο αδερφό, τον Κάλαχαν Κέιν και την ταραχώδη σχέση του με την Αλάνα «Λάνα» Καστίγιο.

Η ιστορία αρχίζει με τον Κάλαχαν να επιστρέφει αναπάντεχα στο καλοκαιρινό σπίτι του παππού του στη λίμνη Γουιστέρια, ανακαλύπτοντας ότι η Λάνα, η παιδική του αγαπημένη και η γυναίκα που ποτέ δεν ξέχασε, διεκδικεί τη συνιδιοκτησία του σπιτιού. Η επανένωσή τους φορτίζεται με τα ανεπίλυτα συναισθήματά τους αλλά και την προσθήκη της κόρης της Λάνα, της Κάμι, την οποία ο Καλ συναντά για πρώτη φορά. Έρχονται αντιμέτωποι με το προσωπικό τους παρελθόν και αμφίβολο μέλλον τους.

Η ιστορία ξεκινά υποσχόμενα, δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες, ωστόσο ένιωσα ότι θα μπορούσε να είχε εξερευνήσει περισσότερο το παρελθόν και το συναισθηματικό βάθος των χαρακτήρων, δεδομένου του όγκου του βιβλίου. Ο ρυθμός του επίσης ήταν σχετικά αργός. Υπήρχαν αρκετά κουραστικά μπρος-πίσω. Δέθηκα όμως με την Λάνα για τη δύναμή της και την μεγαλοκαρδία της, καθώς είναι μια μόνη μητέρα που προσπαθεί να παρέχει τα καλύτερα στην κόρη της σε μια μικρή πόλη.

Επίσης, μέσα από τον χαρακτήρα του Καλ βλέπουμε τη μάχη για προσωπική ανάπτυξη, καθώς παλεύει με την εξάρτηση και την αναζήτηση της λύτρωσης, την ώρα που προσπαθεί να αποδείξει την αξία του στη Λάνα αλλά και ίδιο του εαυτό. Οι σχέσεις των αδερφών Κέιν και η στήριξη μεταξύ τους είναι ένα από τα θετικά που ξεχωρίζουν στο βιβλίο.

Επιπλέον, η «Τελική Προσφορά» θίγει σοβαρά ζητήματα, όπως η εξάρτηση, ο αντίκτυπος των προσδοκιών των γονέων και η θεραπευτική δύναμη της αγάπης και των δεύτερων ευκαιριών. Η σχέση μεταξύ του Καλ και της Κάμι είναι ιδιαίτερα συγκινητική.

Συνολικά, η «Τελική Προσφορά» είναι αισθηματικό μυθιστόρημα που εξερευνά θέματα δεύτερων ευκαιριών, τη δυναμική των μικρών πόλεων και τις επιπλοκές που συνδέονται με την κληρονομιά και τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

Σχετικά άρθρα

Ενδιαφέρουσες προτάσεις βιβλίων από τρεις εκδοτικούς οίκους

Βιβλία ανακατεμένα με χρώματα κι αρώματα

Άνοιξη, λουλούδια, τιτιβίσματα και… αναγνωστικές προτάσεις