ΠολιτισμόςΒιβλίο

Μέρες αγάπης, εν αναμονή του καρναβαλιού

Μέρες αγάπης, εν αναμονή του καρναβαλιού, η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη βρίσκει ευκαιρία να μας μιλήσω για κάποια αναγνώσματα που αγάπησε, που μαζί τους η πραγματικότητα μεταμφιέστηκε σε κάτι άλλο...
Μερικοί απλοί κανόνες
Tessa Dare

Εκδόσεις Elxis

Οι «Μερικοί απλοί κανόνες» είναι το πρώτο μέρος της σειράς «Συνάντηση με έναν Δούκα» της Tessa Dare και εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Elxis. Με τη μετάφραση να υπογράφεται από τον Μιχάλη Δελέγκο, την επιμέλεια από την Ευσταθία Παλιοτζήκα και τον σχεδιασμό του εξωφύλλου από την Έρση Σωτηρίου.

Το βιβλίο ερευνά την ιδέα ότι ο έρωτας δεν ακολουθεί κανόνες, μέσα από την ιστορία του Δούκα του Άσμπερι και της Έμμα Γκλάντστοουν. Ο Δούκας, επιστρέφοντας από τον πόλεμο, βρίσκεται αντιμέτωπος με την ανάγκη να διασφαλίσει τη διαδοχή του περιουσιακού του στοιχείου, αν και δεν έχει σύζυγο. Η Έμμα, μια φτωχή μοδίστρα με ισχυρό χαρακτήρα, εμφανίζεται στο κατώφλι του και προσφέρει απροσδόκητη λύση στο πρόβλημά του. Η σχέση τους αναπτύσσεται μέσα από μια συμφωνία γάμου συμφέροντος, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα χιούμορ και συγκίνηση.

Το μυθιστόρημα αναδεικνύει τη μαεστρία της Dare στη δημιουργία ευφυών διαλόγων, βαθιά ανεπτυγμένων χαρακτήρων και στην ικανότητά της να συνδυάζει τον κυνισμό με τον ρομαντισμό, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα που είναι ταυτόχρονα σέξι, τρυφερό και γεμάτο χιούμορ. Οι αναγνώστες θα βρουν τους πρωταγωνιστές ιδιαίτερα ελκυστικούς, με την Έμμα να είναι αποφασιστική και τον Ας να είναι ευάλωτος και ευαίσθητος.

Επιπρόσθετα, το «Μερικοί απλοί κανόνες» τονίζει τη σημασία της φιλίας ανάμεσα στις γυναίκες και της κοινοτικής υποστήριξης, ενώ εισάγει σύγχρονες ευαισθησίες σε ένα ιστορικό πλαίσιο, αντιμετωπίζοντας θέματα σημαντικά όπως η αυτοεκτίμηση και η αποδοχή. Αυτό το μυθιστόρημα είναι ιδανικό για όσους αγαπούν την ιστορική ρομαντική λογοτεχνία και αναζητούν μια ιστορία με αίσθημα, χιούμορ και μια δόση μαγείας. Η Tessa Dare επιβεβαιώνει την εκτίμηση των αναγνωστών της με μια ακόμη ανεπανάληπτη ιστορία.

Shōgun

James Clavell

Εκδόσεις Anubis

 Το «Shōgun» του συγγραφέα James Clavell επανακυκλοφορεί. Είναι το πρώτο μυθιστόρημα του ασιατικού Saga του συγγραφέα. Ακόμη, από την πρώτη κυκλοφορία του το 1975, μιλάμε για ένα εμβληματικό έργο ιστορικής φαντασίας που μας μεταφέρει στη φεουδαρχική Ιαπωνία του 17ου αιώνα, περίοδο γεμάτη πολιτική αναταραχή και πολιτιστικές συγκρούσεις. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Anubis. Η μετάφραση είναι του Θανάση Βέμπου. Η επιμέλεια ανήκει στον Γιώργο Ψαρουλάκη.

Ένας γενναίος Άγγλος θαλασσοπόρος.
Ένας αήττητος Ιάπωνας πολέμαρχος.
Μία όμορφη γυναίκα διχασμένη ανάμεσα σε δύο κόσμους.

Ύστερη περίοδος Σενγκόκου, Ιαπωνία. Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Τζων Μπλάκθορν, είναι ένας Άγγλος ναυτικός που ναυαγεί στην Ιαπωνία και βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρόκληση να προσαρμοστεί και να επιβιώσει σε μια εντελώς ξένη κοινωνία. Μέσα από τις περιπέτειες του Μπλάκθορν, το βιβλίο εξερευνά θέματα όπως η πολιτιστική σύγκρουση και προσαρμογή, η πολιτική διαμάχη και η προσωπική μεταμόρφωση.

Ο Μπλάκθορν βρίσκεται στην καρδιά μιας εξουσιαστικής μάχης μεταξύ δύο ισχυρών αυλών, του Τορανάγκακαι του Ισίντο, που επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στην Ιαπωνία. Καθώς προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στην πολιτική δυναμική και τις συγκρούσεις, ο Μπλάκθορν αρχίζει να προσαρμόζεται στην Ιαπωνική κουλτούρα, κερδίζοντας τον σεβασμό και την εκτίμηση των νέων του συντρόφων, αλλά και την αγάπη της ιαπωνικής αριστοκράτισσας Μαρίκο. Η σχέση του μαζί της αποκαλύπτει τις πολυπλοκότητες της ανθρώπινης σχέσης και την πρόκληση της πολιτιστικής ένταξης

 

Το «Shōgun» δεν είναι απλώς μια ιστορία περιπέτειας και πολιτικής διαμάχης. Είναι επίσης μια εμβάθυνση στην εξερεύνηση της σύγκρουσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης, των θεμάτων τιμής, πίστης και προσωπικής ανάπτυξης. Η ικανότητα του Clavell να δημιουργήσει έναν πλούσιο, πολυδιάστατο κόσμο, γεμάτο ζωντανούς χαρακτήρες και να αποτυπώσει την περιπλοκότητα της ιαπωνικής κοινωνίας του 17ου αιώνα, κάνει το «Shōgun» ένα μνημειώδες έργο της ιστορικής φαντασίας.

Συνολικά, το «Shōgun» προσφέρει μια βαθιά και ενδιαφέρουσα ματιά στη φεουδαρχική Ιαπωνία, εξερευνώντας με ευαισθησία και δύναμη την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων και των πολιτισμικών συγκρούσεων.

Πρόκειται για το συγκλονιστικό μυθιστόρημα που καθήλωσε το διεθνές κοινό και αποτέλεσε τη βάση για την κλασική τηλεοπτική σειρά του 1980 αλλά και για τη νέα τηλεοπτική υπερπαραγωγή του 2024.

Σιβηρία
Μανώλης Παλαβούζης

Εκδόσεις Πηγή

Το βιβλίο «Σιβηρία» του Μανώλη Παλαβούζη είναι μια νουβέλα φαντασίας που περιγράφει μια μοιραία συνάντηση με ένα αλλόκοτο πλάσμα που αναμένει να επιστρέψει στη ζωή. Ο Πάβελ Βερόνιν, ένα νέο παιδί που ασφυκτιά μέσα στην ερημιά του παγωμένου χωριού του και αποζητά μια καλύτερη ζωή, βρίσκεται σε αδιέξοδο και για να επιβιώσει πρέπει να αποδεχτεί τη νέα του πραγματικότητα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει την εγκατάλειψη όλων όσων αγαπά​​.

Ένα αρχαίο κακό…
Ένας ήρωας σε αδιέξοδο…
Μία μοιραία συνάντηση…
Πέρμαφροστ (μόνιμα παγωμένο υπέδαφος)…

Η «Σιβηρία» παρουσιάζει μια ανατριχιαστική ιστορία με φόντο τα παγωμένα εδάφη της Σιβηρίας και τα θαμμένα μυστικά της, ενώνοντας δεξιοτεχνικά το παρόν με το παρελθόν και κρούοντας τον κώδωνα για νέους πανανθρώπινους κινδύνους. Επισημαίνεται ως μια ατμοσφαιρική νουβέλα τρόμου και κλιματικού προβληματισμού, προσφέροντας μια βουτιά στον ψυχισμό του ανθρώπου σε αναζήτηση μιας σωτήριας ελπίδας.

Στα μονίμως παγωμένα εδάφη της Σιβηρίας, η υπερθέρμανση του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων θα ξυπνήσει ένα αρχαίο κακό. Ο πρωταγωνιστής θα υποστεί τις συνέπειες.

Η «Σιβηρία» αποτελεί έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό τρόμου, φαντασίας και κλιματικής αλλαγής (climate fiction), που τοποθετεί τον αναγνώστη στην καρδιά ενός αφιλόξενου και μυστηριώδους τοπίου, προκαλώντας τον να σκεφτεί πέρα από τα συνηθισμένα πλαίσια.

Ο Μανώλης Παλαβούζης έχει δημοσιεύσει αρκετά λογοτεχνικά έργα, μεταξύ των οποίων τη διλογία βιολογικού τρόμου «Ο Τέταρτος Καβαλάρης», το κλιματικό θρίλερ «Έτος Χωρίς Καλοκαίρι», το τρομοκρατικό θρίλερ «Αττική Καταιγίδα και το μυθιστόρημα επικής φαντασίας «Το Τραγούδι των Σκλάβων»​​.

Σχετικά άρθρα

Αναμένοντας μέρες βροχερές

Νέος μήνας, νέοι αναγνωστικοί στόχοι

Στο τέλος του Σεπτέμβρη με πρωτότυπα αναγνώσματα…