Πολιτισμός

«Η λεωφόρος της δύσεως» στις προβολές της Εξαύδα

Με την ταινία «Η λεωφόρος της δύσεως» (Sunset boulevard, ΗΠΑ, 1950, 110΄) του Μπίλι Γουάιλντερ ολοκληρώνει το Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα τις κινηματογραφικές προβολές, στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Φίλμ Νουάρ.

Η Νόρμα (Γκλόρια Σουάνσον) είναι μια ξεπεσμένη σταρ του βωβού κινηματογράφου, που ζει με τον μπάτλερ Mαξ (Έριχ Φον Στροχάιμ), πρώην σκηνοθέτη και άνδρα της στη Sunset Boulevard γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ‘50. Η Νόρμα, που ονειρεύεται την επιστροφή της στην οθόνη, συναντά τον Τζο (Γούλιαμ Χόλντεν), έναν ασήμαντο σεναριογράφο, που κυνηγημένος από τους πιστωτές του, βρίσκει καταφύγιο στην έπαυλή της, υποσχόμενος να τη βοηθήσει να κάνει ένα δυναμικό comeback στο σινεμά. Αμέσως αναπτύσσεται μεταξύ τους μια σχέση εξάρτησης και πάθους, που σταδιακά θα τους οδηγήσει στην καταστροφή. Όταν ο Τζο θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί μια νεώτερη κοπέλα, η Νόρμα παρασύρεται από το ερωτικό της πάθος, χάνει τελείως τη λογική της και αρχίζει τις σκηνές ζηλοτυπίας με έντονες συναισθηματικές εκρήξεις. Με τον καιρό, ο Τζο αρχίζει να νιώθει φυλακισμένος, όμως εκείνη δε θα τον αφήσει να την εγκαταλείψει έτσι εύκολα…
Η ταινία ασκεί κριτική στη βιομηχανία του κινηματογράφου και προκάλεσε αντιδράσεις στους κύκλους των μεγάλων παραγωγών του Χόλιγουντ της εποχής, ενώ σήμερα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του αμερικανικού κινηματογράφου. Κέρδισε τρία βραβεία Όσκαρ (σεναρίου, σκηνικών, μουσικής) και ήταν υποψήφια σε οκτώ ακόμη κατηγορίες. Βραβεύτηκε, επίσης, με τέσσερις Χρυσές Σφαίρες (καλύτερης δραματικής ταινίας, σκηνοθεσίας, Α’ γυναικείου ρόλου και μουσικής). Το 1989 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου και το 1998 έλαβε τη 12η θέση ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.
Θα γίνουν δύο προβολές, την Κυριακή 17 και τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, στις 8.15 το βράδυ, στον χώρο της Εξαύδα (Κουντουριώτη 31), με οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.
Θα ακολουθήσει ένα αφιέρωμα στον ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο με τις προβολές των ταινιών Νύχτα πρεμιέρας (Opening night, 1977) του Tζόν Κασσαβέτη, Memento (2000) του Κρίστοφερ Νόλαν, Σέξ,ψέματα και βιντεοταινίες (Sex,lies and videotapes, 1989) του Στίβεν Σόντερμπεργκ), Χωρίς μέτρο (Whiplash, 2014) του Ντάμιεν Σάζελ, Πέρα από τον παράδεισο (Stranger than paradise, 1984) του Τζίμ Τζάρμους και Φάργκο (Fargo, 1996) του Τζόελ Κοέν.

Σχετικά άρθρα

«Μακριά» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν στις προβολές της Εξαύδα

«Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές» από την Εξαύδα

Ποδαρικό με «Τσάιναταουν» για την Εξαύδα