ΠολιτισμόςΒιβλίο

Χειμώνας σημαίνει βιβλία…

Η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη προτείνει τα πρώτα βιβλία της νέας χρονιάς.
Δημιουργός Δακρύων
Erin Doοm

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σας παρουσιάζω την Erin Doοm -ψευδώνυμο μιας νεαρής Ιταλίδας συγγραφέως- που οι ιστορίες της έχουν φανατικό κοινό στη δημοφιλή πλατφόρμα wattpad, όπου έγραφε με το ψευδώνυμο DreamsEater. Ο «Δημιουργός Δαρκύων» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Η μετάφραση ανήκει στον Γιώργο Κασαπίδη και τη Θεοδώρα Δαρβίση, η επιμέλεια είναι του Γιώργου Γιαννούση.

Το σπίτι της παιδικής ηλικίας της Νίκα ήταν το ορφανοτροφείο Γκρέιβ, όπου οι ιστορίες και οι μύθοι λέγονταν κάτω από τρεμουλιαστό το φως των κεριών. Μια από τις πιο διάσημες ιστορίες είναι αυτή του Δημιουργού των Δακρύων, ενός μοναχικού τεχνίτη με μάτια μεγάλα σαν γυαλί. Λεγόταν κάποτε πως ο κόσμος δεν μπορούσε να κλάψει και οι ψυχές των ανθρώπων ήταν χωρίς συναισθήματα. Κρυμμένος στις σκιές, ένας καμπούρης τεχνίτης με γυάλινα μάτια μπορούσε να φτιάχνει δάκρυα από κρύσταλλο. Όλοι πήγαιναν στον τεχνίτη για να καταφέρουν να κλάψουν, να αισθανθούν έστω κι ένα συναίσθημα. Όμως, όσο οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα κρυστάλλινα δάκρυα, τόσο οι ψυχές τους μολύνονταν και τότε ο αγνός κόσμος άλλαξε.

Με την πάροδο του χρόνου, ο Δημιουργός των Δακρύων έγινε μύθος που διηγούνταν οι μεγαλύτεροι στα παιδιά. Για όλους αποτελούσε έναν απλό μύθο, όχι όμως και για την Νίκα…

Η Νίκα έχασε και τους δύο γονείς της όταν ήταν πέντε ετών και η μόνη ανάμνηση που είχε από κείνους ήταν η μεταξύ τους αγάπη. Έκτοτε ήταν αναγκασμένη να μένει στο το ορφανοτροφείο Γκρέιβ, μέχρι που έφτασε στα δεκαεπτά, όταν υιοθετήθηκε από την γλυκύτατη Άννα, η οποία εκτός από την Νίκα είχε υιοθετήσει και τον Ρίγκελ, έναν ιδιόρρυθμο και αινιγματικό νεαρό που η Νίκα δεν συμπαθούσε ιδιαιτέρα.

Η Νίκα που πάντα λαχταρούσε μια οικογένεια κατάλαβε πως το όνειρό της, παρόλο που πραγματοποιήθηκε, φάνταζε επίπλαστο, ειδικά με την παρουσία του Ρίγκαλ. Από την εποχή που ζούσαν στο ίδρυμα πάντα την παρενοχλούσε, τις τραβούσε τις κοτσίδες, την έσπρωχνε, δημιουργώντας της συνεχώς προβλήματα.

Η Νίκα προσπάθησε να αποκτήσει μια ρουτίνα και να συνηθίσει τη νέα της ζωή αλλά, καθώς η θρυλική φιγούρα του Δημιουργού των Δακρύων επανεμφανίζεται, προσπαθώντας να διεισδύσει στη νεοσύστατη ζωή της, τα πράγματα θα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ο μύθος αρχίζει να φαντάζει αληθινός και γίνεται μια απτή παρουσία που τους πλησιάζει όλο και περισσότερο δίχως να  γνωρίζει κανείς τις συνέπειες που θα κληθούν να πληρώσουν στο μέλλον.

Πρόκειται για ένα βιβλίο φαντασίας που απευθύνεται σε νεανικό κοινό, με ένα θέμα αρκετά πρωτότυπο και δουλεμένο. Βέβαια, θα ήθελα να εμβαθύνει περισσότερο σε κάποια σημεία. Ωστόσο θα περιμένω να διαβάσω και επόμενα βιβλία της Doοm, ώστε να δω και την εξέλιξη της γραφής της.

Το τραγούδι της θύελλας
Γιώργος Δάμτσιος & Γεωργία Καλαμαρά

Bookstagram Editions

Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα φαντασίας που διαβάζεται απνευστί! Οι δυο συγγραφείς καταφέρνουν να συνυπάρξουν αρμονικά και να μας χαρίσουν μια ιστορία σε αστικό περιβάλλον που κόβει την ανάσα.

Η πλοκή στηρίζεται στη μυθολογία των Κελτών, μέσα από την οποία οι αναγνώστες βιώνουν το μυστήριο, τον έρωτα, την αγωνία και γίνονται μάρτυρες παμπάλαιων μυστικών.

Οι δυναμικοί χαρακτήρες, οι μοναδικές περιγραφές και το οδοιπορικό στην Αγγλία, τη Σκωτία και τη Νορβηγία δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά στις σελίδες του βιβλίου. «Το Τραγούδι Της Θύελλας» είναι το όπλο των ηρώων και ο τρόπος διαφυγής τους. Τολμήστε να αποκτήσετε το δικό σας!

 
Το εκμαγείο
Φραντζέσκα Μάνγγελ

Εκδόσεις Μίνωας

Η Φραντζέσκα Μάνγγελ έρχεται να μας καθηλώσει με το νέο της βιβλίο «Το εκμαγείο» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Μίνωας. Η επιμέλεια είναι της Μάγδας Τσολάκου και η σχεδίαση εξωφύλλου ανήκει στον Ιάκωβο Ψαρίδη.

Απατούν τα φαινόμενα στο χωριό Αθεάτη. Μέσα από πέτρινες σκάλες οδηγείται κάποιος στα βάθη των βουνών, ο άνεμος κουβαλά μυστικά στους ψιθύρους του και οι ντόπιοι φορούν μάσκες για να κρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα. Στο μαγαζί με τα βότανα, η Αλθαία θεραπεύει τραυματισμούς, ενώ η Ακριβή τυραννά μια ολόκληρη οικογένεια. Δύο κορίτσια, πολικά αντίθετα, αποτελούν αντικείμενο μίσους και αποστροφής. Η άφιξη μιας ξένης γυναίκας σ’ αυτό το μικρό ορεινό χωριό, γεγονός αρχικά ανώδυνο και απαράμιλλο, πυροδοτεί μια αλυσίδα γεγονότων που ανατρέπουν τις ζωές των κατοίκων. Η μουσική και η λήθη συμμετέχουν σε έναν σιωπηρό χορό και αποκαλύπτουν όλες τις κρυφές πληγές τους.

Μια γυναίκα, ένα βουβό πιάνο, ένα μοιραίο λάθος… Όλα μαζί πλάθουν το εκμαγείο. Τι σχέση έχει το βουβό πιάνο μ’ ένα θανάσιμο λάθος και μια γυναίκα στα πρόθυρα της κατάρρευσης;

Επίσης συναντάμε μια άγνωστη φιγούρα, κρυμμένη σε ένα ερειπωμένο σπίτι, που περνά τις μέρες και τις νύχτες της δημιουργώντας αποτυπώματα από κερί. Αγωνίζεται να ανακτήσει το παρελθόν της και να απαλλαγεί από τους στοιχειωμένους δαίμονες που τη μαστίζουν.

Μια ιστορία για την απώλεια, τα κλεμμένα όνειρα και τη ζωή που ήρθε να μας βρει σε μια σκάλα δίχως τέλος.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα μυστηρίου που σου κόβει την ανάσα. Ένα βιβλίο που μιλάει για τις δεύτερες ευκαιρίες, με καλοδουλεμένους χαρακτήρες, χαρακτήρες που ταυτίζεσαι, θυμώνεις και κλαις μαζί τους, μισείς κι αγαπάς κι όταν έρχεται η δικαίωση ανάλογα των πράξεών τους, νιώθεις αγαλλίαση. Εμβαθύνει σε θέματα ανθρώπινης ψυχής, με μια ποιητική χροιά. Μνήμη, Κερί, Μουσική… Όταν η αγάπη μπλέκεται με την απώλεια και τη μουσική, η εκ-μαγεία είναι αναπόφευκτη.

 

Σχετικά άρθρα

Τέσσερις προτάσεις βιβλίων στην καρδιά του Μάη

Σε αναζήτηση της επόμενης ανάγνωσης

Ενδιαφέρουσες προτάσεις βιβλίων από τρεις εκδοτικούς οίκους