Πολιτισμός

«Ο Άρχων του τρόμου» στις προβολές της Εξαύδα

Με την ταινία «Ο Άρχων του τρόμου» (Touch of evil, ΗΠΑ, 1958, 95΄) του Όρσον Γουέλς συνεχίζει το Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα τις κινηματογραφικές προβολές, στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Φίλμ Νουάρ.

Ο «Άρχων του τρόμου» είναι από τις ταινίες εκείνες, που αποδεικνύουν πως ένα μέτριο μυθιστόρημα και μια εταιρεία παραγωγής ταινιών β΄ κατηγορίας μπορούν να δώσουν ένα μοναδικό αριστούργημα, φτάνει να έχουν για σκηνοθέτη έναν ιδιοφυή δημιουργό όπως ο Όρσον Γουέλς.
Η ιστορία εκτυλίσσεται στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Ένας πλούσιος μεξικανός κτηματίας σκοτώνεται, όταν το αυτοκίνητο του ανατινάζεται μόλις περνάει τα σύνορα, μπαίνοντας στις ΗΠΑ. Την υπόθεση αναλαμβάνουν ο μεξικανός αστυνομικός της δίωξης ναρκωτικών Μάικ Βάργκας (Τσάρλτον Ίστον) και ο αμερικανός αστυνομικός Χανκ Κουίνλαν (Όρσον Γουέλς). Ο Κουίνλαν συλλαμβάνει αμέσως για ύποπτο το Μεξικανό Σάντσες, που έχει δεσμό με την κόρη του νεκρού, έχοντας ο ίδιος τοποθετήσει δυναμίτη στο διαμέρισμα του Σάντσεζ για να τον ενοχοποιήσει. Για να εμποδίσει μάλιστα τον Βάργκας από τις δικές του έρευνες, που κινδυνεύουν να αποκαλύψουν την όλη κατασκευή των στοιχείων, ο Κουίνλαν χρησιμοποιεί ανθρώπους του υποκόσμου για να ενοχοποιήσει τη γυναίκα του Βάργκας (Τζάνετ Λι).
Ένα από τα πιο εφιαλτικά θρίλερ που μας έδωσε ο κινηματογράφος και ένα από τα τελευταία παραδείγματα της κλασικής εποχής του φιλμ νουάρ. H ταινία ξεκινά με μια σκηνή που έχει πάρει θέση στην κινηματογραφική ιστορία και που μόλις πρόσφατα αποκαταστάθηκε, καθώς παλιότερα η εταιρεία είχε βάλει τους τίτλους αρχής πάνω στη σκηνή αποδυναμώνοντας την. Πρόκειται για μια σκηνή δοσμένη σε ένα μεγάλης διάρκειας μονόπλανο: ένα τράβελινγκ που ξεκινά από την πλευρά του Μεξικού, με την κάμερα να ακολουθεί το αυτοκίνητο και να δείχνει τη βόμβα κρυμμένη κάτω από τη μηχανή του, περνώντας μαζί με αυτό τα σύνορα των ΗΠΑ, για να στραφεί στη συνέχεια στο νιόπαντρο ζευγάρι Ίστον-Λι, που βρίσκονται εκεί για μήνα του μέλιτος, και να τελειώσει με την έκρηξη του αυτοκινήτου που το ζευγάρι βλέπει από μακριά.
Ο ίδιος ο Γουέλς ερμηνεύει με ξεχωριστή δύναμη και επιβλητικότητα τον παχύσαρκο Κουίνλαν, φτιάχνοντας το πορτρέτο ενός αξιοθρήνητου, διεφθαρμένου αστυνομικού, που δρα με βάση το ένστικτό του και ακολουθώντας το απόφθεγμα ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα», χαλκεύει τα γεγονότα για να φτάσει στον στόχο του. Γύρω του μια σειρά από εκκεντρικούς χαρακτήρες, η εξαιρετική Τζάνετ Λι που συνδυάζει με τελειότητα τη φιληδονία και την επιφανειακή αθωότητα και φυσικά η Μαρλέν Ντίτριχ στο ρόλο της Μεξικάνας τσιγγάνας που προλέγει στα χαρτιά το τραγικό τέλος του.
Θα γίνουν δύο προβολές, την Κυριακή 10 και τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, στις 8.15 το βράδυ, στον χώρο της Εξαύδα (Κουντουριώτη 31), με οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.
Το αφιέρωμα στο φιλμ νουάρ ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα με την ταινία «Η λεωφόρος της δύσεως» (Sunset boulevard, 1950) του Μπίλι Γουάιλντερ.

Σχετικά άρθρα

«Ωχ τα νεφρά μου» από την Εξαύδα

«Πέρα από τον παράδεισο» στις προβολές της Εξαύδα

«Χωρίς μέτρο» στις προβολές της Εξαύδα