Η Ιωάννα Τζίκα στη σκηνή της Έκφρασης τη Δευτέρα το βράδυ
Πολιτισμός

Εκατό λέξεις για την απώλεια και την αγάπη

Από μία ανατροπή στο πρόγραμμά μας, βρεθήκαμε τη Δευτέρα το βράδυ στην Έκφραση και είδαμε την παράσταση «Εκατό λέξεις για το χιόνι» και αυτή τη φορά προλαβαίνουμε. Να υπενθυμίσουμε ότι θα μείνει ένα βράδυ ακόμη στην πόλη και να σας πούμε ότι είναι κρίμα να τη χάσετε.

Τις περισσότερες φορές έρχονται μόνο για ένα βράδυ. Ίσα που προλαβαίνεις να τα δεις, σπάνια σου δίνεται η ευκαιρία να τα προτείνεις. Είναι εκείνα τα μικρά διαμάντια που λαμπυρίζουν για λίγο στο σκοτάδι και μετά χάνονται, περίπου σαν ένα ζευγάρι μάτια πολικής αρκούδας μέσα στη λευκή νύχτα του Βόρειου Πόλου.

Από μία ανατροπή στο πρόγραμμά μας, βρεθήκαμε τη Δευτέρα το βράδυ στην Έκφραση και είδαμε την παράσταση «Εκατό λέξεις για το χιόνι» και αυτή τη φορά προλαβαίνουμε. Να υπενθυμίσουμε ότι θα μείνει ένα βράδυ ακόμη στην πόλη και να σας πούμε ότι είναι κρίμα να τη χάσετε. Ένα εξαιρετικό –γι’ αυτό και βραβευμένο- κείμενο, μια μοναδική, φρέσκια, σύγχρονη ερμηνεία. Η Ιωάννα Τζίκα, που υποδύεται την έφηβη Ρόρι, είναι από μόνη της ένας πολυπληθής θίασος, ένα θεαματικό σκηνικό, μία ζωντανή εγκυκλοπαίδεια γνώσεων για τον Βόρειο Πόλο, μία πυξίδα για να βρίσκεις τον δρόμο πίσω στο σπίτι. Μιλά ανοιχτά για την απώλεια, όχι όπως κουρασμένα την αναβιώνουμε κάθε φορά εμείς οι μεγάλοι, αλλά όπως  πρωτόγνωρα αιφνιδιάζει την ψυχή ενός παιδιού. Αφιλτράριστη, ατόφια, σκληρή και αστεία συνάμα. Γυρίστε πίσω στην πρώτη απώλεια που σας σημάδεψε, όταν ήσασταν παιδί, και θα συναντήσετε την έφηβη Ρόρι της Ιωάννας Τζίκα. Όλοι οι μύθοι που ανατρέπονται, όλες τις αλήθειες που διαψεύδονται, όλα τα «αν» που θα μπορούσαν να αποτρέψουν το αναπότρεπτο μεταβολίζονται σε δράση και αισιοδοξία με παιδική ευκολία και άνεση.  Οι σκέψεις, που περνούν από το μυαλό, ειπώνονται αβίαστα, το συναίσθημα, που γεννά μια πρωτόγνωρη στιγμή, εκφράζεται ατρόμητα. Κάθε στάση σε ένα μακρύ ταξίδι ως το «τίποτα» είναι από μόνη της μια μικρή ιστορία απώλειας, επούλωσης και αγάπης. Και όλο αυτό ερμηνεύεται τόσο φυσικά από μια ενήλικη γυναίκα, που μόνο τις στιγμές που κάνει τη φωνή των «μεγάλων» άλλων στη μακρά, αλλά εντυπωσιακή, αφήγησή της, συνειδητοποιεί ο θεατής ότι δεν είναι ένα νεαρό κορίτσι το πολύ 16-17 χρονών.

Μην περιμένετε να δείτε έναν ωριαίο κουραστικό μονόλογο. Η Ρόρι αφηγείται τόσο ζωντανά και παραστατικά το ταξίδι της, που συχνά ο θεατής έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται μαζί της στο αυτοκίνητο, το αεροπλάνο, το ελικόπτερο και πριν καλά καλά το καταλάβει, πετάει πάνω από τον Βόρειο Πόλο. Είναι ένα συγκινητικό road trip με προορισμό την αποδοχή και τη συμφιλίωση. Αλλά αυτό το διαπιστώνουμε -όπως κάθε φορά- μόνο όταν το ταξίδι τελειώνει. Μην το χάσετε. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να φτάσετε και στους πέντε Βόρειους Πόλους μέσα σε μόλις μία ώρα, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι σας.

Σχετικά άρθρα

Θέατρο Έκφραση- Υποδέχεται και πάλι τους σπουδαστές του

Ηπειρωτικός Αγών

Σεμινάριο υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή

Πέφτει η αυλαία για τον «Ρομπέν των Δασών»