ΠολιτισμόςΒιβλίο

Αναμένοντας μέρες βροχερές

Η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη προτείνει τρία νέα βιβλία.

Αναμένοντας τις βροχερές μέρες που πάντα είναι πολύτιμα δώρα για τους αναγνώστες, προνοώ και σας έχω έτοιμες τις καλύτερες προτάσεις. Μην τρέχετε τελευταία στιγμή!

Αυτόλυκος ο Κλέφτης
Μιχαήλ Σιδηρόπουλος

Εκδόσεις Πηγή

 «Αυτόλυκος ο Κλέφτης» ονομάζεται το πρώτο βιβλίο του συγγραφέως Μιχαήλ  Σιδηρόπουλου και είναι αφιερωμένο στην πολυαγαπημένη του αδερφή και στη μνήμη του πατέρα του. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή. Η επιμέλεια ανήκει στη Ζωή Τσούρα.

Ξεκινήστε ένα ταξίδι πολλών επιπέδων με τον Αυτόλυκο, μια βουτιά στην ελληνική μυθολογία, καθώς περιδιαβαίνει μόνος του αναζητώντας αγαπημένα πρόσωπα που έχασε στα νιάτα του, πολύ πριν γίνει ο παππούς δύο από τους πιο ευρηματικούς ήρωες – τον Οδυσσέα και τον Ιάσονα.

Πόσοι κατάφεραν να κλέψουν από τους θεούς

και έζησαν για να πουν την ιστορία τους;

Είναι ευχή ή κατάρα να έχεις

στη ζωή σου το θεϊκό στοιχείο;

Έχοντας μεγαλώσει χωρίς γονείς, είχε διατυπώσει τις δικές του ηθικές αρχές, οι οποίες περιστρέφονταν γύρω από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και της άριστης ικανότητας στην υφαρπαγή. Είχε συνηθίσει να αρπάζει τις ευκαιρίες χωρίς δισταγμό. “Αυτοδηγός” μιας μοναχικής ύπαρξης, ανεπηρέαστος από τις απόψεις των άλλων, προτιμούσε να λειτουργεί στο σκοτάδι.

Μετά από ένα τραγικό γεγονός σε μικρή ηλικία, ο ήρωάς μας προσπαθεί να βρει κάτι που θα τον κάνει να παραμείνει «άνθρωπος». Η πρακτική της κλοπής θα του γίνει συνήθεια καθορίζοντας την ηθική του.

Η κοσμοπλασία του κειμένου παραμένει πιστή στους γνωστούς μήθους της εποχής και η γλώσσα του ειναι αρκετά προσεγμένη. Διαβάστηκε τόσο γρήγορα. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που μας ταξιδεύει στην αρχαία Ελλάδα, ένα βιβλίο φαντασίας, περιπέτειας και καταιγιστικής δράσης που ωριμάζει σιγά σιγά, σελίδα τη σελίδα κι ένα τέλος που με κάνει να αναμένω πότε θα βγει το επόμενο!

Οι φύλακες των χαμένων πόλεων 2: Εξορία
Shannon Messenger

Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Η «Εξορία» είναι το δεύτερο μέρος της νεανικής σειράς «Οι φύλακες των χαμένων πόλεων» της συγγραφέως Shannon Messenger. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Η μετάφραση ανήκει στην Φωτεινή Μοσχή. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας άνω των 11 ετών.

Η Σόφι Φόστερ έχει βρει παρηγοριά στην κατοικία της στο Χέιβενφιλντ, ανάμεσα σε έναν κύκλο συντρόφων. Έχει χρησιμοποιήσει τις εξαιρετικές τηλεπαθητικές της δυνάμεις για να διδάξει τη Σίλβενι, τον αρχικό θηλυκό φτερωτό μονόκερο να κοσμήσει τις Χαμένες Πόλεις. Φαίνεται ότι επιτέλους έχει αγκαλιάσει μια νέα ζωή και πιστεύει ότι είναι πλέον ασφαλής στον παράξενο αυτό κόσμο που θα αιχμαλωτίσει κάθε αναγνώστη. Για πόσο ακόμα, όμως;

Οι απαγωγείς που συνέλαβαν τη Σόφι δεν έχουν βρεθεί ακόμη και το πού βρίσκονται παραμένει άγνωστο. Ενώ ερευνά την αινιγματική ομάδα του Μαύρου Κύκνου, η Σόφι αποκαλύπτει νέα μηνύματα που την ωθούν να πάρει ένα οδυνηρό ρίσκο θέτοντας όλους τους εμπλεκόμενους σε μεγάλο κίνδυνο.

Η Σόφι πρέπει να εμβαθύνει στις αναμνήσεις της που ήταν κρυμμένες για πολύ καιρό καθώς έρχονται στο φως θαμμένα μυστικά. Είναι σημαντικό να το κάνει πριν χάσει κάποιον που κατέχει σημαντική θέση στη ζωή της.

Πρόκειται για μια νεανική σειρά με δομημένη πλοκή, καλοσχηματισμένους χαρακτήρες, κινηματογραφικές σκηνές και πολλές ανατροπές. Μερικά δύσκολα ονόματα και χαζούλικα αστεία, θα έβαζα στα μείον. Έχει βραβευτεί µε το βραβείο California Young Reader Medal.

H Γη του Άβελ
Ιωάννης Λαζαρίδης

Εκδόσεις Πηγή

«H Γη του Άβελ» είναι το πρωτόλειο συγγραφικό εγχείρημα του συγγραφέως ΙωάννηΛαζαρίδη, αφιερωμένο στον Ανδρέα και τον Γιώργο. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή. Η επιμέλεια ανήκει στη Έθελ Αγγελίδου.

Ο Νέιθαν Άβελ και ο Σκωτ Κάιν είναι οι δύο αστροναύτες που έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στην αποστολή Andromeda, η οποία στοχεύει να υποστηρίξει τη συνέχεια της ανθρωπότητας σε ολόκληρο το σύμπαν.

Ένα ταξίδι στην ψυχή του ανθρώπου του μέλλοντος…

Ο Νέιθαν περιπλανιέται άσκοπα στην απέραντη έκταση του σύμπαντος, παρόμοιος με έναν νομάδα που εξορίστηκε από το σπίτι του. Ο μοναδικός του σύντροφος είναι ο Σείριος, μια τεχνητή νοημοσύνη που διευθύνει τη φιλόδοξη αλλά τρομακτική τους προσπάθεια να ανακαλύψουν έναν πλανήτη πέρα ​​από τα όρια του γνωστού διαστήματος, έναν πλανήτη που θα εξασφαλίσει το μέλλον της ανθρωπότητας. Ωστόσο, η μοναξιά του Νέιθαν, σαν εκείνη των αστεριών, τον βαραίνει πολύ και δεν μπορεί να τη συνηθίσει.

Αξίζει η επιδίωξη ενός παγκόσμιου ονείρου όπως ο αποικισμός του Γαλαξία για να θυσιάσει κανείς την προσωπική του ευτυχία; Ποιο είναι το κόστος για ένα άτομο που εγκαταλείπει τη Γη ώστε να μείνει επ’ αόριστον σε έναν άγνωστο και αφιλόξενο πλανήτη; Θα παραμείνει η καρδιά ενός ανθρώπου ακλόνητη καθώς ξετυλίγει τα μυστήρια του σύμπαντος ή θα αισθανθεί κυριευμένος από τη μικρότητα και την έλλειψη σημασίας του, σαν να τον καταναλώνει μια μαύρη τρύπα; Θα νιώσει δύναμη και έλεγχο καθώς αποκτά διορατικότητα για το θεϊκό σχέδιο ή θα υποκύψει στο αίσθημα της ασημαντότητας που απειλεί να καταστρέψει την ψυχή του;

Μια ιστορία για τον πόνο της ψυχής που κρύβει ένας άνθρωπος, έναν πόνο που τον οδηγεί στο σκοτάδι, αλλά ταυτόχρονα στέκεται ως αφορμή για να αναζητήσει τη σωτηρία του.

Η διασταύρωση μεταξύ θρησκείας και χώρου υπήρξε θέμα συζήτησης για αιώνες. Ομοίως, η θέση της ανθρωπότητας στην απέραντη έκταση του σύμπαντος έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία μας για εξίσου καιρό. Καθώς ονειρευόμαστε να αποικίσουμε το διάστημα, αντιμετωπίζουμε αναρίθμητα εμπόδια που θα απαιτήσουν την εφευρετικότητα και την επιμονή μας για να τα ξεπεράσουμε.

«Μου ‘πες φοβάσαι τη φωτιά», είπε εκείνη.
«Μου ‘πες φοβάσαι τη βροχή», ψιθύρισε εκείνος.
«Ας καούμε μαζί!»
«Ας βραχούμε μαζί!»

 

Σχετικά άρθρα

Σε αναζήτηση της επόμενης ανάγνωσης

Αναγνωστικές προτάσεις για άλλο ένα τριήμερο

Μέρες αγάπης, εν αναμονή του καρναβαλιού