ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Δημήτρης Κουτσόπουλος: «Ήρθαμε εμείς στα ταλέντα»

«Δεν περιμέναμε τα ταλέντα να έρθουν σε εμάς, ήρθαμε εμείς στα ταλέντα». Αυτό τόνισε στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του παραρτήματος στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου ο διευθύνων σύμβουλος της Deloitte Δημήτρης Κουτσόπουλος, ο οποίος, μίλησε στον Η.Α. και αναφέρθηκε στο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηπείρου και των Ιωαννίνων, πέραν του ανθρώπινου δυναμικού.

H Deloitte εγκαινίασε τα νέα της γραφεία στον χώρο του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στα Γιάννενα. Τι σημαίνει αυτό και ποιες υπηρεσίες θα παρέχονται από εδώ;

Το άνοιγμα των νέων μας γραφείων στα Γιάννενα, μια παραδοσιακή αλλά και ανερχόμενη παράλληλα δύναμη της ελληνικής περιφέρειας, αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή για την Deloitte. Είναι μια κίνηση που συνάδει απόλυτα με την πίστη της Deloitte στο ταλέντο και στις δυνατότητες της ελληνικής περιφέρειας και με τη φιλοσοφία ευελιξίας της εταιρείας, ότι ταλέντο υπάρχει και πρέπει να αξιοποιηθεί παντού στην Ελλάδα. Εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο επέκτασης της παρουσίας της Deloitte σε όλη την Ελλάδα, με τον πέμπτο πια βασικό σταθμό να έχει έδρα τα Ιωάννινα, μετά από εκείνους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα. Είναι μια στρατηγική επένδυση, η οποία έχει ως αφετηρία την αναγνώριση των δυνατοτήτων πόλεων που διαθέτουν πανεπιστημιακά ιδρύματα υψηλού επιπέδου, επιχειρήσεις με αναπτυξιακή προοπτική, καθώς και νέα στελέχη με ταλέντο.

Ποια ήταν τα κριτήριά σας για την επιλογή της πόλης των Ιωαννίνων ώστε να αναπτύξετε εδώ τα νέα σας γραφεία; Πόσο επηρέασε το γεγονός ότι και άλλες εταιρείες του κλάδου και της τεχνολογίας έχουν επιλέξει επίσης την πόλη τα τελευταία χρόνια;

Όπως γίνεται αντιληπτό, o τομέας της τεχνολογίας είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την εταιρεία μας, αλλά και συνολικά για τη χώρα. Πιστεύουμε βαθιά ότι η Ήπειρος έχει επιστημονικό δυναμικό υψηλού επιπέδου. Αποδεικνύεται, άλλωστε, περίτρανα από τους αποφοίτους των τμημάτων Πληροφορικής σε Ιωάννινα και Άρτα. Οι ήδη υπάρχουσες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στον κλάδο της τεχνολογίας, αποτέλεσαν πράγματι για εμάς ένα ισχυρό δέλεαρ για την έλευσή μας και το άνοιγμα των νέων μας γραφείων. Ωστόσο, η ύπαρξη ενός τόσο αναγνωρισμένου Πανεπιστημίου με την κοινότητα των περισσότερων από 30.000 φοιτητών και καθηγητών της πόλης ήταν ο κυριότερος λόγος για την επιλογή των Ιωαννίνων.

Με πόσους εργαζόμενους ξεκινά η λειτουργία σας εδώ; Υπάρχει πλάνο περαιτέρω ανάπτυξης του γραφείου στα Γιάννενα τα επόμενα χρόνια;

Το άνοιγμα των νέων μας γραφείων δημιουργεί μια νέα εργασιακή, οικονομική και κοινωνική προοπτική στην πόλη, προσφέροντας την ευκαιρία σε νέα στελέχη να ενταχθούν στο δυναμικό μας. Μέσα στο επόμενο διάστημα σκοπεύουμε να έχουμε δημιουργήσει περίπου 70 νέες θέσεις εργασίας (hybrid working) σε αντικείμενα που σχετίζονται με συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τομείς της τεχνολογίας.

 Υπήρξε συνεργασία με τις τοπικές αρχές; Αντιμετωπίσατε προβλήματα στο πλαίσιο της εγκατάστασης εδώ; Για παράδειγμα, πολυεθνικές εταιρίες που εγκαταστάθηκαν στα Γιάννενα επιθυμούν περισσότερες αεροπορικές διασυνδέσεις. Είναι κάτι που σας προβλημάτισε;

Υπάρχει σίγουρα εξαιρετική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, είναι πρωταρχικός στόχος μας η στενή συνεργασία μαζί τους, όπως κάνουμε αντιστοίχως και στις άλλες πόλεις όπου δραστηριοποιούμαστε, αλλά και με το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. Έχουμε μιλήσει και με τις τοπικές αρχές και έχουμε με χαρά δει ότι είναι όλοι άνθρωποι με όραμα, που είναι κοινό και για μας, την ανάπτυξη. Ανάπτυξη του ταλέντου, της καινοτομίας, της τεχνολογίας, ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Δε μας επηρεάζουν οι αεροπορικές συνδέσεις άμεσα, ωστόσο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, γιατί τα Ιωάννινα είναι η πύλη της Ελλάδας στη Δύση, οπότε ασφαλώς, αν μπορεί να ενισχυθεί το κομμάτι αυτό, θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό. Δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα, αλλά είμαι της άποψης ότι, όταν ο στόχος είναι κοινός, τα προβλήματα ξεπερνιούνται ούτως ή άλλως. Τα Ιωάννινα, εξάλλου, διαθέτουν και επενδύουν στις υποδομές, οπότε πιστεύουμε ότι παρέχουν πρόσφορο έδαφος για οποιαδήποτε εταιρεία, μικρή ή μεγάλη.

Προφανώς στα Γιάννινα δημιουργείται τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό οικοσύστημα στον κλάδο της τεχνολογίας, αλλά και στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό/συμβουλευτικό κλάδο. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το μέλλον την περιοχής;

Στην Deloitte «διαβάζουμε» την ύπαρξη μιας δυναμικής επαναφοράς της Ηπείρου στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Η περιοχή είναι παρούσα στον ευρωπαϊκό επενδυτικό και τουριστικό χάρτη, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι σειρά εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας έχουν επιλέξει τα Ιωάννινα για να δημιουργήσουν Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης, αξιοποιώντας το υψηλά καταρτισμένο σε ψηφιακές δεξιότητες ανθρώπινο κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ έχουν την έδρα και την παραγωγική τους δραστηριότητα μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδας, με εξαγωγικό χαρακτήρα και έμφαση στην καινοτομία.

Πέρα όμως από το άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, αλλά και το δυνατό πανεπιστήμιο που διαθέτει η περιοχή, υπάρχει κι ένα ακόμα πλεονέκτημα. Η Ήπειρος και τα Ιωάννινα συγκεκριμένα, είναι ένα αναπτυσσόμενο μέρος, που δεν εμφανίζει σημάδια κορεσμού, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει υψηλού επιπέδου υποδομές που αναβαθμίζονται διαρκώς, υποστηρίζοντας την περιφερειακή ανάπτυξη.

Για παράδειγμα, ήδη παρατηρείται μια αυξημένη εξωστρέφεια των Ιωαννίνων στον τουριστικό τομέα, ενώ σε εξέλιξη είναι και πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης ως προς την πράσινη μετάβαση, με την ένταξη του Δήμου Ιωαννιτών στις 100 ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030.

Έχουμε εντοπίσει, επίσης, πως τόσο ο Δήμος όσο και γενικότερα η Περιφέρεια Ηπείρου έχουν στρέψει τα τελευταία χρόνια την προσοχή τους στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και τις ξένες επενδύσεις. Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο των Ιωαννίνων αποτελεί ένα τέτοιο δείγμα. Έχει πραγματικά εξελιχθεί σε εκκολαπτήριο επιχειρηματικών ιδεών και από startups και από πιο εδραιωμένες εταιρείες. Είναι εμφανής, επίσης, η πίστη της Ηπείρου στις τεχνολογίες αιχμής.

Πιστεύουμε επομένως ότι τα προσεχή χρόνια, η εξαιρετική σημασία και της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Ηπείρου και των Ιωαννίνων θα ενισχυθεί, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερες αναπτυξιακές ευκαιρίες. Και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που θα είμαστε κομμάτι του αύριο αυτής της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Με πίστη στις προοπτικές των Ιωαννίνων

Γεωργία Χαλάτση

Εγκαίνια για τη Deloitte στα Γιάννενα

Δύο από τις Big 4 των ελεγκτικών εταιριών στα Γιάννενα

Γεωργία Χαλάτση