Οικονομία

Δύο από τις Big 4 των ελεγκτικών εταιριών στα Γιάννενα

Επεκτείνεται το ενδιαφέρον των παγκόσμιων εταιριών για τα Γιάννενα, με δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες του κόσμου στον τομέα της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής, να επιλέγουν την πόλη.

Μετά τις εταιρίες τεχνολογίας, το οικοσύστημα των Ιωαννίνων μεγαλώνει και ουσιαστικά μπαίνει στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη με την παρουσία των εταιριών PwC (Price Water Cooper) και Deloitte.

Οι δύο, μαζί με την KPMG και την Ernst & Young, είναι οι τέσσερις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρίες, που παρέχουν υπηρεσίες λογιστικής, τήρησης βιβλίων και ελέγχου και παροχής φορολογικών συμβουλών. Τα τελευταία χρόνια έχουν επεκταθεί σε ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος δραστηριοτήτων συμβουλευτικής επιχειρήσεων, «μπαίνοντας» και στο ψηφιακό κομμάτι, του μετασχηματισμού, του μάρκετινγκ και άλλων.

Με εγκαταστάσεις ήδη στην Ελλάδα, η PwC αναζητά προσωπικό για το νέο Ψηφιακό της Κέντρο στα Γιάννενα, σε γραφεία που ετοιμάζει στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για ένα από τα γραφεία «δορυφόρους» της εταιρίας, μετά τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

«Ένα ακόμη γραφείο – δορυφόρος της PwC Greece έρχεται. Και δε θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο υπερήφανοι! Στο ταξίδι μας για να μετασχηματίσουμε την αγορά εργασίας του μέλλοντος, στοχεύουμε στην προσφορά ευελιξίας, νέων ευκαιριών για την τοπική κοινωνία και συνδυάζουμε ποικίλες δυνατότητες, “αγκαλιάζοντας” τις ψηφιακές δεξιότητες. Μετά την ανακοίνωσή μας για το εμβληματικό γραφείο που έρχεται στην Αθήνα το 2024, τα γραφεία “δορυφόρους” σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, μείνετε συντονισμένοι για την έναρξη του ολοκαίνουριου Ψηφιακού Κέντρου στην καρδιά της όμορφης πόλης των Ιωαννίνων!», αναφέρει η εταιρία σε ανάρτησή της σε μέσο επαγγελματικής δικτύωσης.

Μια ακόμη «έκπληξη» αποτελεί η δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης και από τη δεύτερη, παγκοσμίου κλάσης, εταιρία Deloitte. Η Deloitte παρέχει ελεγκτικές, φορολογικές, συμβουλευτικές υπηρεσίες, διαχείριση επιχειρηματικού κινδύνου και χρηματοοικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, πρόκειται για μια εταιρία που έχει παρουσία στην Ελλάδα, και όπως και η προηγούμενη, απασχολούν εργαζόμενους σε όλη τη χώρα εξ’ αποστάσεως, σε πληθώρα αντικειμένων. Ωστόσο, μια ανάρτηση του συμβούλου τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών «αποκαλύπτει» την απόφαση της εταιρίας να επενδύσει και στα Γιάννενα. «Μετά από μερικές συναντήσεις σε Αθήνα και Ιωάννινα, διαβουλεύσεις και συζητήσεις, τηλεφωνήματα και απανωτά Q&A μια ακόμα πολύ σημαντική παγκόσμια εταιρεία ανοίγει γραφεία και τμήμα R&D στην πόλη των Ιωαννίνων! Σύντομα και οι επίσημες ανακοινώσεις!», αναφέρει στο κείμενο που συνοδεύει φωτογραφία του δημάρχου Μ. Ελισάφ, προφανώς, με στέλεχος της εταιρίας και «ετικέτες» τα #siliconvalleyofGreece και  #deloitte.

Πρόκειται για εξαιρετικά θετικές εξελίξεις, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της περιοχής και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε σύγχρονα αντικείμενα, αλλά κυρίως καταδεικνύει πως τα Ιωάννινα κατακτούν σιγά σιγά τη θέση τους στην παγκόσμια επιχειρηματικότητα, με όλα τα θετικά, αλλά και αρνητικά, που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο εφόσον δεν υπάρξει σχέδιο και προετοιμασία.

Παράλληλα, βέβαια, συνεχίζεται και η προσέλκυση επιχειρήσεων στον κλάδο της τεχνολογίας, με την Prodyna, που ανήκει στο ίδιο fund με τις Team Viewer και P&I, να είναι από εκείνες που μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο εγκατάστασης στην πόλη. Τα Γιάννενα έχουν το «προβάδισμα» μεταξύ άλλων επιλογών, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να έχουν ληφθεί έως το τέλος του έτους.

Σχετικά άρθρα

Αύξηση ακραίων δασικών πυρκαγιών: Πώς θα διαφυλάξουμε τα δάση μας και τη μελισσοκομία;

Έλενα Ζιώγα

Κυκλικοί κόμβοι; Ναι!

Ηπειρωτικός Αγών

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το μοναδικό εμπόδιο απέναντι σε μια ασύδοτη και ανεξέλεγκτη ΝΔ»

Γεωργία Χαλάτση