ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Αναμενόμενα «τσιμπημένη» η τιμή της λαγάνας

Με την αναμενόμενη αύξηση, λόγω των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και το κόστος ενέργειας, θα προμηθευτούν φέτος οι καταναλωτές των Ιωαννίνων το παραδοσιακό έδεσμα της Καθαράς Δευτέρας, τη λαγάνα.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν δημοσιεύματα για τιμές που άγγιζαν τα 5 ευρώ, σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται ούτε συνολικά, ούτε φυσικά τοπικά.
Μάλιστα, σε ανάρτησή του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πριν από λίγο στη Λάρισα συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Αρτοποιών, δήλωσε επισήμως ότι όλα όσα λέγονται για αύξηση της παραδοσιακής λαγάνας στα 4,5 ευρώ είναι ψέματα και ότι η λαγάνα θα κυμαίνεται από 2,80 ευρώ έως 3,30 ευρώ. Οτιδήποτε παραπάνω δεν δικαιολογείται».
Η αύξηση στην τιμή της λαγάνας, τουλάχιστον στα Γιάννενα, δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 10 με 15%, που σημαίνει ότι εκτιμάται πως θα κυμανθεί λίγο υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα, αν και κανείς, ούτε ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ιωαννίνων και Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Θεόδωρος Σίνδρος, μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια, δεδομένου ότι ο κάθε αρτοποιός θα διαμορφώσει την τιμή ανάλογα με το κόστος.
Πάντως, στην περίπτωση των Ιωαννίνων, πέρυσι τουλάχιστον, η τιμή για μεγάλες λαγάνες κυμάνθηκε στα 3,5 ευρώ και φέτος μπορεί να φτάσει ή να πλησιάσει τα 4 ευρώ. Από την άλλη μεριά, υπάρχει μεγάλη ποικιλία και στο βάρος αλλά και σε πρόσθετα υλικά, οπότε το μόνο βέβαιο είναι πως θα υπάρχουν λαγάνες για όλα τα γευστικά γούστα αλλά και βαλάντια.
Οι αρτοποιοί των Ιωαννίνων ετοιμάζονται πυρετωδώς προκειμένου από το βράδυ της Κυριακής να ξεκινήσουν να διαθέτουν στους καταναλωτές νόστιμες και ποιοτικές λαγάνες, προσπαθώντας να απορροφήσουν όσο το δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στο λειτουργικό κόστος.

Σχετικά άρθρα

Δε βγαίνει ο λογαριασμός στους αρτοποιούς

Μ. Τζούφη – Ανάγκη άμεσης στήριξης των αρτοποιών

Αναπόφευκτες οι νέες αυξήσεις στο ψωμί