ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Δε βγαίνει ο λογαριασμός στους αρτοποιούς

Αναπόφευκτο είναι το «λουκέτο» για πολλά αρτοποιεία, αλλά και η αύξηση της τιμής του άρτου και των αρτοποιημάτων, εφόσον δεν υπάρξουν γενναία μέτρα στήριξης του κλάδου.

Περισσότερα από 200 αρτοποιεία, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, έχουν ήδη κλείσει, ενώ το 85%, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας και πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Ιωαννίνων Θεόδωρο Σίνδρο, συσσωρεύει χρέη και απλήρωτους λογαριασμούς. Από αυτό το ποσοστό, το 15% βρίσκεται άμεσα αντιμέτωπο με το αναγκαστικό κλείσιμο, ενώ υπάρχουν μάλιστα και επαγγελματίες λίγο πριν την συνταξιοδότηση, που δεν μπορούν καν να βάλουν λουκέτο, λόγω των οφειλών σε ταμεία και δημόσιο.
«Είναι λυπηρό να οδηγείς σε λουκέτα επιχειρήσεις που ήταν και είναι στυλοβάτες της οικονομίας. Δεν μπορούμε πλέον να ανταποκριθούμε και δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Είναι μαθηματικά δεδομένο όχι ότι θα κλείσουμε, αλλά ότι κλείσαμε χθες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σίνδρος, τονίζοντας πως πλέον κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το κόστος, αφού καθημερινά γίνονται αναπροσαρμογές.
Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος ζητά την άμεση παρέμβαση της πολιτείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και το κόστος των πρώτων υλών.
Μάλιστα, παρόλο που δόθηκε επιπλέον επιδότηση για τα αρτοποιεία, σε πολλές περιπτώσεις η επιδότηση αυτή ακόμη δεν έχει αποδοθεί από τους παρόχους, που καλούν επαγγελματίες ακόμη να καταβάλλουν ρήτρα αναπροσαρμογής. «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η κυβέρνηση δεν πιέζει για να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της», σημείωσε ο κ. Σίνδρος.
Το κόστος για την ενέργεια είναι υπέρογκο, αν αναλογιστεί κανείς ότι, πέρυσι το καλοκαίρι, ένα μέσο αρτοποιείο πλήρωνε ηλεκτρική ενέργεια 2.000 ευρώ τον μήνα και φέτος τον Οκτώβριο 6.000 ευρώ, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, βέβαια, έχει αυξηθεί και το κόστος των πρώτων υλών, εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον κ. Σίνδρο, με σημερινή τιμή χρειάζονται 2.150 ευρώ για έναν τόνο πετρέλαιο, ενώ πριν ένα μήνα χρειάζονταν 1.600 ευρώ και πέρυσι 1.300 ευρώ. «Δε βγαίνουν αυτά τα νούμερα. Και 10 και 15 λεπτά να ανεβάσουμε τη φρατζόλα, δεν πρόκειται να μπορέσουμε να βγάλουμε αυτά τα έξοδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σίνδρος, προσθέτοντας πως το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει στην κάλυψη των αιτημάτων του κλάδου. Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση της κρατικής επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα αλλά και η μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

Σχετικά άρθρα

Αναμενόμενα «τσιμπημένη» η τιμή της λαγάνας

Γεωργία Χαλάτση

Μ. Τζούφη – Ανάγκη άμεσης στήριξης των αρτοποιών

Αναπόφευκτες οι νέες αυξήσεις στο ψωμί