ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Αναπόφευκτες οι νέες αυξήσεις στο ψωμί

Μονόδρομος φαίνεται πως είναι οι αυξήσεις στο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα το επόμενο διάστημα, αν δεν υπάρξουν δραστικά μέτρα στήριξης του κλάδου των αρτοποιών, που βιώνουν μια παρατεταμένη κρίση, χωρίς φως στο τούνελ.

Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι δραματικές, με την κατάσταση στην Ουκρανία να εντείνει τα προβλήματα και την απογοήτευση, αφού οι τιμές στην ενέργεια αλλά και τα σιτηρά αναμένεται να κάνουν ακόμη ένα «ράλι ανόδου».
«Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ιωαννίνων και Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Θοδωρής Σίνδρος, σημειώνοντας την ανησυχία και απογοήτευση του κλάδου.
«Το κόστος παραγωγής, ειδικά στα βιοτεχνικά αρτοποιία, έχει ανέβει τόσο πολύ, που ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Δε βλέπουμε φως στο τούνελ, καθημερινά βιώνουμε την απογοήτευση με κάθε τιμολόγιο που έρχεται. Φοβάμαι ότι δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη, τα χειρότερα είναι μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως πλέον δεν υπάρχει κέρδος στο ψωμί για τους αρτοποιούς.
«Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης. Η κυβέρνηση πρέπει να δει το θέμα. Ο κόσμος της παραγωγής δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Δουλεύουμε με ζημία, όχι με κέρδος. Και βγαίνει ο υπουργός και μιλάει για πλαφόν στο κέρδος; Ποιό κέρδος; Για να υπάρχει κέρδος, πρέπει να υπάρχει κατανάλωση. Πλέον δεν υφίσταται κατανάλωση. Το αλεύρι σε ένα χρόνο αυξήθηκε 100%. Υπάρχουν μηχανισμοί στο υπουργείο που μπορεί να ελέγξει, γιατί τα βάζει με τον τελευταίο, που είναι ο αρτοποιός;», τόνισε ο κ. Σίνδρος, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό, αφού η Ομοσπονδία κινήθηκε τάχιστα, ζητώντας να ληφθούν μέτρα.
Αντίθετα, η επιδότηση της αύξησης της ενέργειας είναι το ελάχιστο μέτρο για επαγγελματίες, που βλέπουν τους λογαριασμούς τους από 800 ευρώ, για παράδειγμα, να φτάνουν κοντά στις 2000 ευρώ.
Και μέσα σε αυτή την κατάσταση, τα αρτοποιία προετοιμάζονται για την Καθαρά Δευτέρα, μια ημέρα κατά την οποία παραδοσιακά είχαν την τιμητική τους. Η φετινή τιμή της λαγάνας θα προσδιοριστεί από τον κάθε επαγγελματία και αναμένεται να έχει ένα μέρος της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση, τα αρτοποιία προσφέρουν «ποιότητα και τίμιες τιμές», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σίνδρος.

Σχετικά άρθρα

Αναμενόμενα «τσιμπημένη» η τιμή της λαγάνας

Γεωργία Χαλάτση

Δε βγαίνει ο λογαριασμός στους αρτοποιούς

Μ. Τζούφη – Ανάγκη άμεσης στήριξης των αρτοποιών