Φωτογραφία αρχείου
ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Λύση στον «βραχνά» του ΟΑΕΕ για τα καφενεία των μικρών χωριών

Στην άρση ενός από τα αντικίνητρα για τη λειτουργία καφενείων σε μικρά χωριά προχώρησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δίνοντας λύση στη σημαντική οικονομική επιβάρυνση που προέκυπτε για τους ιδιοκτήτες με την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ.

Το καθεστώς ασφάλισης αποτελούσε έναν από τους κυριότερους –αν όχι τον κυριότερο- αποτρεπτικούς λόγους για έναρξη δραστηριότητας σε μικρούς οικισμούς, καθώς, με δεδομένο ότι οι κάτοικοι είναι ελάχιστοι, σε κάποιες περιπτώσεις οι εισφορές και τα λειτουργικά έξοδα υπερκάλυπταν τα έσοδα.
Το θέμα είχε τεθεί και στον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την τελευταία του επίσκεψη τον Οκτώβριο στα Γιάννενα και, μετά από παρότρυνσή του, ακολούθησαν έγγραφα στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Να τύχουν ειδικής μεταχείρισης στην ασφαλιστική κάλυψη οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές των καφενείων και των μικρών παντοπωλείων στα χωριά κάτω των 300 κατοίκων, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν εν λειτουργία, είχε ζητήσει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης με έγγραφο που είχε αποστείλει στις 31 Οκτωβρίου 2022, ενώ σε προγενέστερο χρόνο, τον Αύγουστο του 2022, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων είχε ζητήσει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των καφενείων στα μικρά χωριά, καθώς απειλείται η βιωσιμότητα τους. Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος ζητούσε να εφαρμοστεί ειδικό καθεστώς (φορολογικό, ασφαλιστικό) για τους ιδιοκτήτες των καφενείων που λειτουργούν σε Κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων, καθώς και να προβλεφθεί στις περιπτώσεις που υπάρχει μίσθωση δημοτικού καφενείου, η δημοπρασία να γίνεται με χαμηλό τίμημα.
Όπως έκανε γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σιαράβας, σ το αίτημα του περιφερειάρχη το Υπουργείο απάντησε με σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση την οποία καθορίζεται ότι σε οικισμούς και χωριά κάτω των 300 μονίμων κατοίκων, όπως αυτό προκύπτει από την τελευταία απογραφή του 2021, η ασφάλιση των ιδιοκτητών των καφενείων είναι υποχρεωτική και υπάγεται στον πρώην ΟΓΑ, με την προϋπόθεση ο μέσος όρος καθαρών εισοδημάτων των τριών πρώτων ετών λειτουργίας της επιχείρησης να μην είναι μεγαλύτερος του 400πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 12.740 ευρώ σε ετήσια βάση από μη μισθωτή εργασία. Εάν υπάρχει υπέρβαση του ανωτέρω ποσού, η ασφάλιση αυτοδίκαια υπάγεται στον πρώην ΟΑΕΕ σήμερα ΕΦΚΑ – ΟΑΕΕ.
Εάν ο ιδιοκτήτης του καφενείου τυγχάνει να έχει αγροτική δραστηριότητα, η ασφάλιση είναι ισχυρή στον ΟΓΑ και δεν έχει καμιά επιπλέον επιβάρυνση, αρκεί η δραστηριότητα με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη καφενείου ή καφεπαντοπωλείου να ασκείται εντός του οικισμού. Αυτό ισχύει και για χωριά ή οικισμούς της Περιφέρειας Ηπείρου με μόνιμους κατοίκους κάτω των 2.000.
«Πρέπει να ανοίξουν τα καφενεία στα ορεινά χωριά. Προσφέρουν κοινωνικό έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιαράβας.

Σχετικά άρθρα

Επαναφορά της πρότασης για μέτρα στήριξης των καφενείων

«Χωριό χωρίς καφενείο δεν υπάρχει»

Προαπαιτούμενο για το Πάρκο Αώου η επέκταση της προστατευόμενης περιοχής