Φωτογραφία: Μενέλαος Συκοβέλης
ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Στόχος το άνοιγμα νέων αγορών

Η ανάγκη ολοκληρωμένης περαιτέρω προώθησης του τουριστικού προϊόντος των Ιωαννίνων, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των υποδομών, αναδείχθηκε στην εκδήλωση της Ένωσης Ξενοδόχων Nομού Ιωαννίνων για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που συνοδεύτηκε με τη βράβευση προσωπικοτήτων που συνέβαλαν στην προβολή της περιοχής.

Η διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές έγκειται στο γεγονός πως πλέον η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων, που αποτελούσε πάγιο ζητούμενο, έχει εμπεδωθεί και αυτό αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό και στην επισκεψιμότητα αλλά και στην αυξητική τάση της αναγνωρισιμότητας του προορισμού στο εξωτερικό.
Βασικό ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει το άνοιγμα νέων αγορών και η προσέλκυση επισκεπτών καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ενώ αποτελεί πρόκληση για τις επιχειρήσεις και τους φορείς της περιοχής ο λεγόμενος «βιώσιμος» τουρισμός, που συνδέεται άρρηκτα με την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.
Σε αυτή την τάση, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, που εξήρε το έργο της Ένωσης Ξενοδόχων και παράλληλα αναφέρθηκε στις κυβερνητικές παρεμβάσεις που συμβάλλουν προς την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών. Σε αυτές εντάσσονται, η δημοπράτηση του έργου Ιωάννινα-Καλπάκι, τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε, η προστασία του Αώου, στα σημεία που δεν εντάσσονται στις περιοχές Natura 2000, αλλά και η αδειοδότηση της πρώτης πίστας αιωροπτεριστών, στο Μιτσικέλι.
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Nομού Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης είχε εστιάσει στις μεγάλες δυνατότητες του προορισμού. Όπως τόνισε, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Ηπείρου ήρθαν πρώτες σε έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2022 σε σημαντικούς δείκτες ποιότητας, αποδεικνύοντας, για ακόμα μια φορά, το υψηλό επίπεδο των παροχών τους. Επιπλέον, υπογράμμισε πως τα επόμενα χρόνια, τουριστικά, επιχειρηματικά και εμπορικά, η πόλη των Ιωαννίνων, ο νομός και η Ήπειρος θα καταστούν ως ένας από τους σημαντικότερους κόμβους στη νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η προσβασιμότητα θα βελτιωθεί κατά πολύ, γεγονός που, εφόσον το εκμεταλλευθούμε σωστά, θα μας οδηγήσει σε μια πρωτόγνωρη ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ως μια ραγδαία αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή χαρακτήρισε τα Γιάννενα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και έφορος δημοσίων σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Άγγελος Καλλίας, τονίζοντας πως έχει καταφέρει να προσφέρει ένα διαφοροποιημένο προϊόν στους επισκέπτες.
Στα θέματα των υποδομών αλλά και τη χωροταξία αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος εστίασε στην προώθηση σημαντικών επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, αλλά και την προώθηση της αεροπορικής σύνδεσης Ιωάννινα – Ηράκλειο, χάρη στη συνεργασία της Ένωση Ξενοδόχων με το Υπουργείο Μεταφορών και την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας. Αναφέρθηκε, όμως, και σε ζητήματα που καθυστερούν, όπως ο πολεοδομικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός και ο άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά. «Αν θέλουμε την ισόρροπη ενδοπεριφερειακή ανάπτυξη, πρέπει να ξεκινήσουν επιτέλους τρεις βασικοί οδικοί άξονες της Ηπείρου: Ιωάννινα – Κακαβιά, Καλπάκι – Κόνιτσα και σύνδεση Πρέβεζας με Ιόνια Οδό. Παράλληλα, η έγκαιρη ολοκλήρωση του Ε65 αποτελεί μείζονος σημασίας έργο για την Ήπειρο», σημείωσε.
Την αισιοδοξία του για την φετινή χρονιά εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Στράτος Ιωάννου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εκτός απροόπτου το 2023 θα είναι μια φανταστική χρονιά», και τόνισε πως λειτούργησε θετικά για τον τουρισμό της περιοχής το γεγονός πως η Περιφέρεια αντιμετώπισε το τουριστικό προϊόν ενιαία αλλά και έθεσε το τρίπτυχο τουρισμός-πολιτισμός-τοπικά προϊόντα.
Χαιρετισμό απεύθυναν, επίσης, εκ μέρους των φορέων της αυτοδιοίκησης ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γιώργος Λώλης,, ο αντιδήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Βαγγέλης Γιωτόπουλος, εκπρόσωποι των δήμων Ζίτσας και Κόνιτσας, όπως και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ Γιάννης Τσίγκρος.
Της εκδήλωσης προηγήθηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του προηγούμενου έτους και ακολούθησαν οι εισηγήσεις των μελών του Δ.Σ. της ΕΞΝΙ για σημαντικά θέματα που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Τιμητικές βραβεύσεις

Η εκδήλωση, μετά της τοποθετήσεις των επισήμων, συνεχίστηκε με τις βραβεύσεις προσωπικοτήτων, που βοήθησαν στην προβολή και ανάπτυξη του προορισμού εδώ και πολλά χρόνια.
Μεταξύ αυτών τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης, που μετρά 30 χρόνια ζωής, όπως ανέφερε ο κ. Σιούτης, σημειώνοντας πως χωρίς τα μέλη αυτά η Ένωση δε θα υπήρχε σήμερα. «Μέσα σε αυτά τα χρόνια η ΕΞΝΙ κατάφερε να εδραιωθεί ως ένας από τους πιο δυναμικούς φορείς ανάπτυξης και υποστήριξης της τουριστικής επιχειρηματικότητας στην Ήπειρο, ενώ παράλληλα ανέδειξε τον ηγετικό ρόλο του τουρισμού στην τοπική οικονομία», σημείωσε.
Μεταξύ εκείνων που τιμήθηκαν για την προσφορά τους ήταν ο αείμνηστος πρώτος πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντίνος Λύτσικας ,καθώς επίσης οι αείμνηστοι Κωστας Μήτσης, Ελένη Παγκρατίου και Παύλος Βρέλλης.
Επίσης βραβεύθηκαν άνθρωποι που συνέβαλλαν στην προβολή και προώθηση της περιοχής, όπως ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Γκαρτζονίκας και ο γενικός διευθυντής του Ioannina Lake Run Ηλίας Σπυριούνης.

Σχετικά άρθρα

Ικανοποιητικές δεδομένης της εποχής οι πληρότητες για το Πάσχα

Μέτρα «φρένο» στα Airbnb ζητούν οι ξενοδόχοι

Γεωργία Χαλάτση

Η Ένωση Ξενοδόχων συγχαίρει τον ΠΑΣ Γιάννινα WBC