ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Επίδομα θέρμανσης- Αυξημένο, αλλά για λίγους

Αυξημένο κατά 30% στην επιδότηση ανά λίτρο θα είναι για φέτος το επίδομα θέρμανσης, με την σχετική υπουργική απόφαση να αναμένεται μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Η απόφαση έχει πάρει ήδη υπογραφές από τους συναρμόδιους υπουργούς και αναμένεται μόνο ο τελικός υπολογισμός από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πριν δοθεί στην δημοσιότητα.
Εκτός, όμως, από την αύξηση της επιδότησης ανά λίτρο από τα 12,5 λεπτά στα 15,5 λεπτά, οι κάτοικοι ορεινών περιοχών, μεταξύ αυτών και των Ιωαννίνων, θα έχουν να επωφεληθούν για φέτος και από μια έκτακτη επιδότηση. Χθες υπογράφηκε η υπουργική απόφαση, με την οποία θα καταβληθεί επιπλέον επίδομα θέρμανσης 12 εκατομμυρίων ευρώ για τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 στους δικαιούχους της Α κλιματικής ζώνης της χώρας, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι κάτοικοι των ορεινών δήμων της Β κλιματικής ζώνης.
Η απόφαση προβλέπει ότι για τους δικαιούχους της Α κλιματικής ζώνης το ποσό της επιδότησης αυξάνεται για τη χειμερινή σεζόν 2017- 2018 στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, ενώ στις υπόλοιπες ζώνες παραμένει 0,125 ευρώ ανά λίτρο.
Το επιπλέον έκτακτο επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως στις 28 Φεβρουαρίου. Στην Α’ ζώνη, περιλαμβάνεται και ο νομός Ιωαννίνων.

Δεν αλλάζουν τα κριτήρια

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος, παραμένουν τα ίδια. Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι:
-Άγαμοι φορολογούμενοι, οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2017) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
-Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης, οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
-Μονογονεϊκές οικογένειες, που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Το ύψος του επιδόματος

Το επίδομα θα αφορά για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον δικαιούχο που είναι έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης, ανεξαρτήτως αριθμού εξαρτώμενων τέκνων.
Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα είναι 12,5 λεπτά το λίτρο, αλλά το τελικό ύψος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη, στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του.
Για τον λόγο αυτό θα υπάρχει και φέτος διαχωρισμός της επικράτειας της χώρας σε τέσσερις μεγάλες Κλιματικές Γεωγραφικές Ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας.
Στην Α’ ζώνη, στην οποία περιλαμβάνεται και ο νομός Ιωαννίνων, το επίδομα θα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να υπολογιστεί με το πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων κύριας κατοικίας Χ25 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,155 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο.
Με αυτά τα δεδομένα το επίδομα θέρμανσης για τις περιοχές αυτές θα κυμαίνεται από 310 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό μέχρι και τα 387,5 ευρώ για το αντρόγυνο με παιδιά. Στα ποσά αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το έκτακτο επίδομα 250 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, που φτάνει το συνολικό επίδομα στα 560 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

«Sold out» και τα Θεοφάνεια ο Νομός Ιωαννίνων

Γεωργία Χαλάτση

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου οι πρώτες πληρωμές

Με τιμή που τρομάζει, παρά την επιδότηση

Γεωργία Χαλάτση