ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

«Μοντέλο Ηπείρου» σε εθνικό επίπεδο

Η χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής για την αγροδιατροφή, που θα αποτελεί την πυξίδα για την αγροτική οικονομία, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, αποτελεί στόχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος συμμετείχε εξ αποστάσεως στη 12η Συνδιάσκεψη για τη νέα ΚΑΠ, που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου, υπό την προεδρία του υφυπουργού Γιώργου Στύλιου.

Ο κ. Λιβανός έκανε λόγο, μάλιστα, για μία εθνική στρατηγική, η οποία θα οδηγεί σε αυτό που ήδη κάνει η Ήπειρος, στην ποιότητα στην προστιθέμενη αξία, στη σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τη γαστρονομία, τον τουρισμό και τις εξαγωγές.
«Η Ήπειρος, από τελευταία σε ανάπτυξη μέχρι πριν από λίγα χρόνια, έχει εξελιχθεί σε ένα πρότυπο, γιατί κατάφερε να συνδυάσει τον πρωτογενή τομέα με τη φύση, με τον πολιτισμό, την ιστορία, τις υπηρεσίες τουρισμού και κυρίως με την προσπάθεια επένδυσης στην ποιότητα. Αυτός ο συνδυασμός του πρωτογενούς τομέα με την κουλτούρα, με την ιστορία μας, με τον τουρισμό και γενικά με την ύπαρξή μας είναι η βασική φιλοσοφία που έχουμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η πρόταση για συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε τα αποτελέσματα από τα κοινά μας προγράμματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της κτηνοτροφίας είπε ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο νόμος του ΥΠΑΑΤ, που δίνει τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού και απλοποίησης της διαδικασίας ίδρυσης σταβλικών εγκαταστάσεων, ενώ ανακοίνωσε ότι συγκροτήθηκε ομάδα για την επεξεργασία της Εθνικής Στρατηγικής για την κτηνοτροφία και πρότεινε η πρώτη της συνεδρίαση να γίνει στα Γιάννενα. Ειδική αναφορά, μεταξύ άλλων, έκανε στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, τονίζοντας πως είναι διπλάσιο από το προηγούμενο και φθάνει στα 420 εκατ. ευρώ. Ειδικά για την Περιφέρεια Ηπείρου είπε ότι το πρόγραμμα Νέων Αγροτών επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 4.863.000 ευρώ, ενώ το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, είναι 32.200.000 ευρώ.
«Ο αγροτικός τομέας είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αποτελεί αναπτυξιακό θεμέλιο για τη χώρα. Με την πολιτική μας, ενισχύουμε τον κοινωνικό-οικονομικό ιστό στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποιώντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις όπως: επενδύσεις στη γεωργία ακριβείας, εγγειοβελτιωτικά έργα, προστασία των δασών και βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών. Στηρίζουμε τους κατοίκους της υπαίθρου για να παραμείνουν σε αυτή, να γίνουν ανταγωνιστικοί και να εργαστούν στον τόπο τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Γ. Στύλιος, χαρακτηρίζοντας την Ήπειρο «καρδιά» της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, καθώς παράγει το 50% του λευκού κρέατος.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στις θετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στο τελευταίο διάστημα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, και τόνισε την αποφασιστικότητα του υπουργού Σπήλιου Λιβανού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε να στηριχθούν με τις ενισχύσεις οι πραγματικοί παραγωγοί, θέτοντας επί τάπητος και το ζήτημα της ταχείας εκπόνησης των χαρτών βόσκησης.

Σχετικά άρθρα

Με ευρεία ατζέντα θεμάτων η συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης