ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Αυξάνουν την πίεση οι τράπεζες

Χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και χωρίς τη δυνατότητα αξιοποίησης των ρυθμίσεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα βρίσκονται οι ευάλωτοι οφειλέτες, καθώς οι απαιτούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις εκκρεμούν, ενώ οι τράπεζες από τις πλευρά του επισπεύδουν τις διαδικασίες.

Μία από τις σημαντικότερες εκκρεμότητες στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, είναι η σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, η δυνατότητα δηλαδή που δίνεται στον οφειλέτη να «νοικιάσει» το ακίνητό του. Έστω και αυτή η δυνατότητα, όμως, δεν υπάρχει την περίοδο που διανύουμε, με τις τράπεζες, από την άλλη πλευρά, να προχωρούν σε αναγκαστικές εκτελέσεις και πλειστηριασμούς, που αφορούν ακόμη και την πρώτη κατοικία, μια διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί για πολύ μεγαλύτερο αριθμό ακινήτων το επόμενο διάστημα, οπότε και θα προσδιορίζονται υποθέσεις που είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας και της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.
Μάλιστα, στην έκθεση των θεσμών στις 3 Ιουνίου, στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας, επισημαίνεται ότι εκκρεμούν δέκα υπουργικές αποφάσεις, που αφορούν τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης των Ακινήτων, ο οποίος εκτιμάται ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει στα τέλη Μαρτίου του 2022, αλλά και τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης για την πρόληψη της υπερχρέωσης, με τη πλατφόρμα να εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει στα τέλη Νοεμβρίου.
«Δυστυχώς, αν και ο νέος Πτωχευτικός είναι σε ισχύ και πολλοί συμπολίτες μας έχουν τρέξει να κάνουν την αρχική αίτηση, ώστε να ανακτηθούν τα χρέη από την πλατφόρμα, οι ΚΥΑ που αναμέναμε δεν έχουν εκδοθεί ακόμη για να μπορέσουμε να έχουμε εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι. Όπως για παράδειγμα το ενοίκιο που θα ορίζεται στην α’ κατοικία. Αυτό δημιουργεί προβλήματα και πάνε πίσω όλες οι υποθέσεις. Ο κόσμος αρχίζει να ανησυχεί, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες δε σταματούν τα αναγκαστικά μέτρα και υπάρχει πίεση. Είναι πολλές οι κατασχέσεις αυτόν τον μήνα και μπορεί αυτοί οι πλειστηριασμοί που είχαν οριστεί έως το τέλος του μήνα, να είχαν ανασταλεί, αλλά ορίζονται εκ νέου σε άλλες ημερομηνίες», σημείωσε ο δικηγόρος Χάρης Λαζάνης, τονίζοντας πως πρέπει να γίνει συντονισμός και να λειτουργήσει το σύστημα το ταχύτερο δυνατό, καθώς η πρώτη κατοικία, όπως και οποιαδήποτε ακίνητα πιθανά έχει ο κάθε οφειλέτης, δεν προστατεύεται. «Έχω φτάσει στο σημείο να λέω ότι ο Πτωχευτικός νόμος θα βοηθήσει να προστατευτούν συμπολίτες μας από την άναρχη προσπάθεια των τραπεζών να πάρουν πίσω τα χρέη τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζάνης.
Μάλιστα, οι καθυστερήσεις αυτές οδήγησαν τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών σε αποχή των μελών του από τις διαδικασίες πλειστηριασμών των ευάλωτων δανειοληπτών από χθες έως και τις 31 Ιουλίου, όπως επίσης επί 15ήμερο (από 22.6.2021 έως και 6.7.2021) από όλες τις δίκες στις οποίες είναι διάδικος η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).
Το δικηγορικό σώμα από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στις ρυθμίσεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα, διότι δεν εξασφαλίζουν τη λυσιτελή προστασία των ευάλωτων οφειλετών, και δη της πρώτης κατοικίας τους. «Με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου (ν. 4738/2020), επίκεινται στο επόμενο χρονικό διάστημα πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις, αλλά κυρίως, δεν έχει συσταθεί ο “Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης”», τονίζει το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου και προσθέτει: «Τούτο καταδεικνύει ότι, όπως έχουμε πολλαπλώς επισημάνει, η προστασία των ευάλωτων οφειλετών με το νέο νόμο είναι απισχνασμένη και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι αποφλοιωμένη και κόλουρη σε σχέση με το προϊσχύον καθεστώς».
Ο ΔΣΑ εμμένει στην πάγια θέση για την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών με νομοθετική ρύθμιση, τουλάχιστον μέχρι τη θέσπιση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, καθώς και τη θέσπιση δεοντολογικού πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, διά νόμου.

Σχετικά άρθρα

Με υποσχέσεις για θέαμα υψηλού επιπέδου η 2η Ανάβαση Ιωαννίνων

«Ασπίδα προστασίας» η αποχή των δικηγόρων

Γεωργία Χαλάτση

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου