Αιολικό πάρκο στο Λεωνίδιο Αρκαδίας
Οικονομία

Οφέλη από τα αιολικά πάρκα της εταιρείας της GAIACOMM στην Ήπειρο: Δήμοι – Τοπική κοινωνία – αντισταθμιστικά οφέλη

Η εταιρεία Gaiacomm ΕΠΕ παραθέτει τα αντισταθμιστικά οφέλη που προκύπτουν για τις τοπικές κοινωνίες της Ηπείρου από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όλη την τοπική κοινωνία, πριν πάρουν θέση, να διαβάσουν προσεκτικά τις θέσεις της εταιρείας καθώς και τις απαντήσεις που δίνει σε όλες τις ανησυχίες και ερωτήσεις.

«Σύμφωνα με το νόμο (ν. 3468/2006, αρθ. 25) το 3% του τζίρου των αιολικών πάρκων παρακρατείται αυτόματα και αποδίδεται κατά προτεραιότητα υπέρ των κατοίκων των χωριών που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα.

 Το ειδικό αυτό τέλος 3% κατανέμεται ως εξής:

  • 1,7% στους ΟΤΑ εντός των οποίων λειτουργούν οι σταθμοί. Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να το χρησιμοποιούν για περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης
  • 1% στους οικιακούς καταναλωτές των τοπικών κοινοτήτων που φιλοξενούν τους σταθμούς για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος
  • 0,3% στο Πράσινο Ταμείο

Πρόκειται για σημαντικά ποσά που συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Πριν από δύο έτη περίπου, είχαν διανεμηθεί στους κατοίκους διάφορων χωριών της Ελλάδας μέσω των λογαριασμών ρεύματος 18 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούσαν την παραγωγή έως το 2014.

To Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκινήσει την απόδοση του τέλους 1% στους καταναλωτές που αφορά την παραγωγή αιολικής ενέργειας της περιόδου 2015 – 2019 και έχει δημοσιοποιήσει τον κατάλογο με τα ποσά που θα αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές ανά κοινότητα. Το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ και είναι άμεσα διαθέσιμο αφού έχει ήδη παρακρατηθεί από τα αιολικά πάρκα.

Σύμφωνα με τον κατάλογο, ορισμένες κοινότητες στη νότια Εύβοια, τη Ροδόπη, τη Σητεία, την Αργολίδα και τη Βοιωτία θα λάβουν ποσά που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ή αγγίζουν ακόμα και το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Το 1/3 του ποσού αυτού, δηλαδή το 1% των ακαθάριστων εσόδων των αιολικών πάρκων, χρησιμοποιείται για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος των οικιακών καταναλωτών στις περιοχές όπου λειτουργούν τα έργα (Ν.3851/2010).

Επειδή υπάρχει μεγάλη δυσπιστία στο αν αυτά τα ποσά τελικά δίνονται παρακαλώ να συμβουλεύεστε το site του ΔΕΔΔΗΕ όπου δημιουργήθηκε ειδική ιστοσελίδα δια την πλήρη ενημέρωση και διαφάνεια με αποτέλεσμα να πείσει και τους πλέον δύσπιστους. Σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/48653/1597/29.05.2019 (ΦΕΚ 2172/Β/07.06.2019), οι παροχές Οικιακής Χρήσης των Τοπικών Κοινοτήτων όπου λειτουργούν Σταθμοί ΑΠΕ και Υβριδικοί Σταθμοί, οι οποίες  είχαν ενεργή σύνδεση στις 31/07/2020, ημέρα δημοσίευσης του «Οριστικού Πίνακα με τον επιμερισμό των ποσών από σταθμούς ΑΠΕ σε μία ή περισσότερες Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες, για τα έτη 2015-2019»,  ορίζονται ως δικαιούχοι επιστροφής του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ 1%. Παρακαλώ για όποια περιοχή επιθυμείτε και για όποιον λογαριασμό για όποιο μικρό ή μεγάλο νοικοκυριό απλά βάζετε τον αριθμό της παροχής σας μπορείτε να ανατρέχετε :  https://apps.deddie.gr/OnePerCentReturnsRES/pages/index.html

Για τα έργα της Ηπείρου για την εκτιμώμενη ετήσια ενεργειακή τους παραγωγή των 616.529 MWh (616.529.000 κιλοβατώρες) με τιμή πώλησης της ενέργειας 45 Ευρώ/ΜWh, τα ετήσια έσοδα των Δήμων θα είναι:

  • Δ. Δωδώνης: 550.000 ευρώ
  • Δ. Ζηρού: 524.000 ευρώ
  • Δ. Πρέβεζας : 46.000 ευρώ

 Επίσης οι κάτοικοι των Δημοτικών Διαμερισμάτων που θα εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο θα έχουν μείωση από τους λογαριασμούς ρεύματος τους ανά έτος τα ακόλουθα ποσά:

  •  Δημοτικά Διαμερίσματα Δ. Δωδώνης: 324.000 ευρώ
  •  Δημοτικά Διαμερίσματα Δ. Ζηρού: 309.000 ευρώ
  •  Δημοτικά Διαμερίσματα Δ. Πρέβεζας: 27.000 ευρώ

Επίσης πέρα από τα σταθερά εισοδήματα που θα προκύπτουν από την λειτουργία των πάρκων η εταιρεία προτίθεται σε συνδυασμό με συνεχή επικοινωνία με την τοπική κοινωνία, τους Δήμους και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να προσφέρει:

Απόλυτη προτεραιότητα στην Κτηνοτροφία με ετήσια εξαγορά ζωοτροφών για όλες τις μονάδες κτηνοτροφίας ντόπιων κτηνοτρόφων που αναπτύσσονται εντός και πέριξ των περιοχών ανάπτυξης των αιολικών πάρκων. Θα υπάρξει μέριμνα όπου χρειαστεί ακόμα και για μετεγκατάσταση κτηνοτροφικής μονάδας με δημιουργία νέας μεγαλύτερης προσαρμοσμένης στις ανάγκες του κάθε κτηνοτρόφου ώστε να συνυπάρξουν αρμονικά κατά την διάρκεια κατασκευής όπου τα έργα θα είναι πιο εκτεταμένα. Εν συνεχεία οι κτηνοτρόφοι μπορούν να κρατήσουν τις νέες εγκαταστάσεις τους.

  1. Ανάδειξη του Ιστορικού Τόπου « Παναγιά – Σπιθάρι – Άνω Κάμπος » με δενδροφύτευση, περίφραξη ολόκληρου του ιστορικού Τόπου με βάση τα όρια του, συντήρηση της Εκκλησίας και ανάδειξη του μνημείου ώστε να γίνει επισκέψιμο με πλακοστρώσεις, οδοποιίες και άλλες δράσεις καθώς και οποιαδήποτε άλλη εργασία υποδειχθεί από την Τοπική Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων όπου και ελέγχει το μνημείο, πάντα με σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Επίσης θα δημιουργηθούν και εκτός μνημείου κατάλληλες δενδροφυτεύσεις και εργασίες ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή με καμία ανεμογεννήτρια παρόλο που τηρούνται οι εκ του Νόμου αποστάσεις.
  1. Φωτισμός και ανάδειξη του Ιστορικού Μνημείου Ζαλόγγου καθώς και άλλων σημαντικών μνημείων της ευρύτερης περιοχής Πρέβεζας – Ζηρού – Δωδώνης – Σουλίου πάντα σε αρμονική συνεργασία με Δήμους και Εφορείες Αρχαιοτήτων.
  1. Με χορηγία της GAIACOMM ΕΠΕ, κατασκευές φωτοβολταικών έργων σε στέγες σχολείων ή Κοινοτικών κτιρίων για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης τους ώστε να εκμηδενιστούν τα έξοδα.
  1. Ενίσχυση κυρίως των Τοπικών Κοινοτήτων με κάλυψη βασικών και άμεσων αναγκών τους που θα υποδείξουν οι κάτοικοι αλλά και οι Δημοτικές Αρχές.
  1. Προγράμματα Εκπαίδευσης για τους νέους ώστε να μπορούν να απασχοληθούν παραγωγικά και αποτελεσματικά στις σύγχρονες ανάγκες του επαγγελματικού προσανατολισμού.
  1. Αναπτυξιακές δράσεις που θα μείνουν σε βάθος ετών και ενδέχεται να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας όπως ένα Περιβαλλοντολογικό Πάρκο με δράσεις.
  1. Χορηγίες και ενίσχυση της Τοπικής Αθλητικής Δραστηριότητας (στήριξη στα σωματεία) και Αθλητικού Εναλλακτικού Τουρισμού. (Ποδηλατικοί Αγώνες, Δρόμοι Υγείας και πολλές άλλες δράσεις ενίσχυσης τουριστικού ενδιαφέροντος).

Βασικό μέλημα της εταιρείας μας είναι η τεκμηριωμένη και αντικειμενική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας των φορέων, συλλόγων, οργανώσεων αλλά και των κατοίκων για τα οφέλη, τις προκλήσεις αλλά και όλες τις σύγχρονες πρακτικές που ακολουθούνται για την υλοποίηση των εν λόγω επενδύσεων και που έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ελαχιστοποίηση του οικολογικού αποτυπώματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην μεγάλη απάντηση που δόθηκε από την GAIACOMM ΕΠΕ σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και καλύπτει κάθε απορία εδώ.

H GAIACOMM ΕΠΕ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όλη την τοπική κοινωνία να αναγνώσουν προσεκτικά τις θέσεις της εταιρείας καθώς και τις πληρέστατες απαντήσεις που δίνουν σε όλες τις ανησυχίες και ερωτήσεις και ακολούθως να λάβουν θέση, αφού ενημερωθούν πλήρως, ορθά και τεκμηριωμένα.

Eπιπλέον, οι αναγνώστες μπορούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες από το site της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (www.eletaen.gr) αλλά και το ενημερωτικό site της ask4wind (www.ask4wind.gr).

Τέλος, για επικοινωνία με την εταιρεία, για ερωτήσεις αναφορικά με τα έργα μπορείτε να στείλετε email στο ipeiros@gaiacomm.gr»

Σχετικά άρθρα

Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος 

Στην πράξη θα κριθούν τα νέα μέτρα

43,7 εκατ. ευρώ ΕΝΦΙΑ για 17,533 δισ. ευρώ ακίνητης περιουσίας

Γεωργία Χαλάτση