Στόχος της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου YESS του προγράμματος Interreg Ελλάδα – Ιταλία, ήταν να αποτιμήσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στο επιχειρηματικό οικοσύστημα της Ηπείρου και να ξεκινήσει τη συζήτηση για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.
Για τον σχεδιασμό αυτό απαραίτητο είναι να αποτυπωθούν οι δραστικές αλλαγές που επέφερε τον τελευταίο χρόνο η πανδημία, τις οποίες ανέλυσαν ειδικοί ομιλητές. Στον τομέα του τουρισμού αναφέρθηκε ο διακεκριμένος καθηγητής του πανεπιστημίου Bournemouth του Ηνωμένου Βασιλείου Δημήτριος Μπούχαλης, στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν η καθηγήτρια του Οικονομικού πανεπιστημίου Αγγελική Καραγιαννάκη και στον τομέα της εργασίας και των επιχειρήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Γκωλέτσης, ενώ για τις επιπτώσεις στις επιχειρηματικότητα και την οικονομία της Ιταλίας μίλησε, μέσω βίντεο, εκ μέρους του Επιμελητηρίου του Μπάρι ο Cosmo Albertini.
Στην ανάγκη αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρει η νέα προγραμματική περίοδος αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων όπως η ψηφιακή μετάβαση, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου, σημειώνοντας πως υπάρχει αδήριτη ανάγκη για επενδύσεις στον τομέα της Πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών.
Χρειάζεται, όπως τόνισε, ένα σύνθετο πλέγμα στόχων, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση, την αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, την οργανωτική καινοτομία και την ενημέρωση για την «πράσινη» οικονομία. «Όλοι αυτοί είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη βελτίωση της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής ευημερίας», σημείωσε, ευχόμενος να μη χαθούν πόροι.
Τον καθοριστικό ρόλο τους εμβολιασμού στον τομέα του τουρισμού, τόνισε ο καθηγητής κ. Μπούχαλης, σημειώνοντας πως ο παγκόσμιος τουρισμός παρουσίασε πτώση κατά 74% την περασμένη χρονιά, ενώ αναφέρθηκε και στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα, όπως είναι οι ψηφιακές εφαρμογές που αναπτύσσονται, προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα.
Τόνισε δε χαρακτηριστικά πως στη νέα πραγματικότητα, οποιοσδήποτε μπορεί να μένει στην Ήπειρο, αλλά να εργάζεται ή να επιχειρεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, και, απαντώντας σε ερωτήσεις, σημείωσε πως η Ήπειρος θα πρέπει να δημιουργήσει το τουριστικό της προϊόν και να το προβάλλει συγκροτημένα.
Στις αλλαγές στον τρόπο ζωής, την εργασία, την κατανάλωση και την οργάνωση των επιχειρήσεων που έφερε η πανδημία και η ταυτόχρονη ανάπτυξη της τεχνολογίας, αναφέρθηκε ο κ. Γκωλέτσης, καταλήγοντας πως την επόμενη ημέρα θα παραμείνουν, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και γρήγορες αποφάσεις, η έμφαση στην εργασιακή ικανοποίηση των εργαζομένων, η αξία της εφοδιαστικής αλυσίδας και η αξία του «ψωνίζω από τον τόπο μου».
Η επόμενη ημέρα θα είναι διαφορετική και για την Ήπειρο
Μια ματιά στο μέλλον και στις δραστικές αλλαγές που έφερε η πανδημία σε κοινωνικό, αλλά κυρίως οικονομικό, επιχειρηματικό και εργασιακό επίπεδο, και οι οποίες ήρθαν για να… μείνουν, αποτέλεσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων με το Εργαστήριο Επιχειρηματικών Οικονομικών και Αποφάσεων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.