ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Δεν άφησε περιθώρια για επιπλέον ενισχύσεις

Δεν προέκυψαν αισιόδοξα μηνύματα για την περαιτέρω στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κυρίως, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων, από την τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των αρχών και φορέων της Ηπείρου, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Σταϊκούρας ανέλυσε την οικονομική στήριξη που δόθηκε στην Ήπειρο, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που ενεργοποιήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας και συνολικά για την περιφέρεια αγγίζει τα 370 εκ. ευρώ. Μπορεί το ποσό αυτό να ακούγεται μεγάλο, όμως δεν αρκεί για να καλύψει τις μεγάλες απώλειες των περισσότερων επιχειρήσεων, την ώρα που πολλές ακόμη, μικρές κατά κύριο λόγο, δεν κατάφεραν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης.

Προφανώς σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό προέκυψε καθώς το προηγούμενο έτος δεν είχαν αποτυπωθεί σωστά τα έσοδα, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται μείωση στον τζίρο, κάτι που ανέφερε ο υπουργός. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έλαβαν καμία ενίσχυση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα φυσικά πρόσωπα πίσω από τις επιχειρήσεις αυτές.

Εκ μέρους της ΟΕΒΕ του νομού Ιωαννίνων η πρόεδρος Νικολέτα Τσουμάνη ζήτησε να υπάρξει κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων, προκειμένου να λαμβάνουν στήριξη με διαφορετικά κριτήρια, ενώ από τη συζήτηση με τον υπουργό απεκόμισε ότι δεν υπάρχουν πολλά ακόμη περιθώρια στήριξης.

«Ξέρουμε ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να κρατηθούν με αυτά τα ποσά, συρρικνώνονται συνεχώς, οι θέσεις εργασίας είναι δύσκολο να διατηρηθούν και οι επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις συσσωρεύονται, οι επιχειρηματίες έχουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και όλοι καταλαβαίνουμε ότι την επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη», σημείωσε η κ. Τσουμάνη, τονίζοντας πως η Ομοσπονδία προτείνει ένα οργανωμένο και δίκαιο πρόγραμμα στήριξης, με μέτρα στοχευμένα σε επιχειρήσεις που έχουν πραγματικές ανάγκες, ίσως μέσω κατηγοριοποίησης.

«Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο τους, ενώ άλλες που υπολειτουργούν. Δεν είναι όλοι το ίδιο. Άρα θέλουμε στοχευμένα μέτρα», σημείωσε, προσθέτοντας πως πολλά από τα μέτρα απλά μεταθέτουν τα βάρη στους επόμενους μήνες.

Για τον λόγο αυτό ζητούν να ανοίξουν οι «κάνουλες» των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις, «κούρεμα» των επιστρεπτέων προκαταβολών, επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας ή της αναστολής, αλλά και επιδότηση του ίδιου του επιχειρηματία, με κριτήρια.

Πάντως, τα μηνύματα, σε σχέση και με την υγειονομική εξέλιξη, δεν είναι ενθαρρυντικά για το λιανεμπόριο, καθώς απομακρύνεται όλο και περισσότερο το άνοιγμα των καταστημάτων.«Η μόνη λύση που βλέπουμε είναι η επιτάχυνση του εμβολιασμού, που δεν είναι σαφώς στην αρμοδιότητα του κ. Σταϊκούρα», σημείωσε η κ. Τσουμάνη.

Αυτό ακόμη που προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη ήταν πως το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ξεχωριστά προγράμματα για τη στήριξη της εστίασης και τουρισμού. Ειδικά στη εστίαση, η ενίσχυση θα αφορά την επιδότηση των πρώτων υλών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Καφέ, Μπαρ, Εστιατορίων και συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις» Χρήστο Τάτση.

Από τις επιστρεπτέες προκαταβολές ενισχύθηκε μόνο το 60% των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα πολλοί να μην έχουν λάβει καμία ενίσχυση, που σημαίνει ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο να επανεκκινήσουν. Ο κλάδος ζητά ένα επίδομα επανεκκίνησης, όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, καθώς και συνέχιση του επιδόματος ενοικίου για κάποιους μήνες.

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για όλους και δεν υπάρχει φως στο τούνελ για άνοιγμα και αυτό μας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο», σημείωσε ο κ. Τάτσης, προσθέτοντας πως η επιδότηση έστω των πρώτων υλών για τους πρώτους μήνες, θα είναι μια βοήθεια, όμως απαιτείται και ρευστότητα.

Σχετικά άρθρα

Με υποσχέσεις για θέαμα υψηλού επιπέδου η 2η Ανάβαση Ιωαννίνων

Στα Γιάννενα η πρόεδρος του ΕΟΤ τον Μάιο

Ένας αποχαιρετισμός με πολλές αναμνήσεις και ένα παράπονο

Αποστόλης Τζελέτας