ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Χαριστική βολή τα τέλη κυκλοφορίας

Πλειάδα επαγγελμάτων γύρω από τον τουρισμό βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεών του, με τον κλάδο των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων να εκπέμπει «SOS» προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών.

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, εκτός από τη δραματική μείωση των εισοδημάτων που έχουν υποστεί, καλούνται να καταβάλουν και τα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα που ουσιαστικά μένουν ακινητοποιημένα εδώ και έναν χρόνο περίπου.

Με επιστολή που έστειλαν στους υπουργούς Οικονομικών, Μεταφορών και Τουρισμού, 15 ενώσεις και σωματεία ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, μεταξύ των οποίων και αυτό στα Γιάννενα, καθώς και τουριστικά γραφεία από όλη την Ελλάδα, ζητούν την πλήρη απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας για το 2021 για τα λεωφορεία όσο και για τα Ι.Χ ειδικής χρονομίσθωσης των τουριστικών γραφείων.

Ο κύκλος εργασιών του κλάδου έχει μειωθεί κατά 95% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων του νομού Ιωαννίνων Γιάννη Δεβελέγκα. «Είμαστε σε δύσκολη θέση, γιατί οι υποχρεώσεις είναι πολλές, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές, τα ενοίκια και τα τέλη κυκλοφορίας, με την προθεσμία να λήγει στα τέλη του μήνα. Όλα αυτά αδυνατούμε να τα πληρώσουμε, καθώς εδώ και ένα χρόνο τα λεωφορεία δεν έχουν εργαστεί», τόνισε.

Στην επιστολή που εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών, οι Ενώσεις σημειώνουν πως η κατάσταση αυτή έχει πλήξει ανεπανόρθωτα το κλάδο, καθώς πλέον ως επαγγελματίες, δίνουν μάχη επιβίωσης για να ζήσουν τις οικογένειές, επισημαίνοντας πως δε λαμβάνουν κανένα μηνιαίο εισόδημα, ούτε καν το ποσό των 534 ευρώ.

Οι ενισχύσεις στον κλάδο είναι μόνο μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών, μέρος των οποίων θα κληθούν να επιστρέψουν και σήμερα δεν υπάρχει ρευστότητα, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις.

Επίσης, από τον Ιούλιο είχε εξαγγελθεί και ψηφιστεί στη Βουλή ενίσχυση σε σχέση με την μειωμένη πληρότητα των λεωφορείων, ωστόσο ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. «Βρισκόμαστε στην αναμονή. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να δει με θετικό πνεύμα το αίτημά μας και για να μη μείνει κανείς πίσω μετά τη λήξη της πανδημίας, να στρέψει το ενδιαφέρον της και στον δικό μας κλάδο», σημείωσε ο κ. Δεβελέγκας.

Για τον κλάδο, όπως και για όλους όσοι εμπλέκονται στον τουρισμό, τα μηνύματα, εφόσον η πανδημία υποχωρήσει, είναι θετικά για το καλοκαίρι και εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει μια «ανάσα». Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.

Σχετικά άρθρα

Δίμηνη παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Χωρίς αντικείμενο εργασίας, χωρίς στήριξη, αλλά με τα έξοδα να τρέχουν

Κατεβάζουν στους δρόμους τα τουριστικά λεωφορεία

Ηπειρωτικός Αγών