ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Με το άνοιγμα θα φανούν οι συνέπειες του lockdown

Με την ελπίδα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και εμβολιασμού και αποκλιμάκωσης γενικότερα της πανδημίας, προκειμένου να μπορέσουν να ανεβάσουν ρολά όσο το δυνατόν συντομότερα, ζουν οι επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παραμένουν κλειστά για περισσότερο από τρεις μήνες συνεχόμενα, με τους φόβους για οριστικά λουκέτα να αρχίζουν δυστυχώς να γίνονται πραγματικότητα σε κάποιες περιοχές.

Το πρώτο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί από τους επιστήμονες, είναι πότε θα είναι ασφαλές το άνοιγμα του κλάδου, ενώ το δεύτερο αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, για την οποία υπήρχαν δεσμεύσεις από την κυβέρνηση, μέσω ενός πακέτου μέτρων, εστιασμένου στην εστίαση.

Οι αποφάσεις για το άνοιγμα του κλάδου δεν αναμένονται άμεσα, καθώς προτεραιότητα δίνεται καταρχήν στις εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα του λιανεμπορίου, και σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει η εστίαση.«Δυστυχώς το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο, δε βλέπω να ανοίγουμε άμεσα», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ- Μπαρ, Εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων Ιωαννίνων «Παμβώτις» Χρήστος Τάτσης.

Σύμφωνα με τα όσα πρόσφατα ανέφερεο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, οι μισές από τις 80.000 επιχειρήσεις εστίασης απειλούνται με λουκέτο. Στα Γιάννενα, σύμφωνα με τον κ. Τάτση, οι συνέπειες από το πολύμηνο lockdown θα φανούν με το άνοιγμα. «Τότε θα δούμε ποιες επιχειρήσεις μπόρεσαν να κρατηθούν», τόνισε.

Παρόλο που δε φαίνεται η εστίαση να εκκινεί άμεσα, άρχισαν οι πρώτες σκέψεις, όπως εκφράζονται από ειδικούς, για επαναλειτουργία τους από τις αρχές Φεβρουαρίου, μόνο σε εξωτερικούς όμως χώρους.

Αυτό θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα σε κάποιες επιχειρήσεις, αλλά αφενός οι καιρικές συνθήκες, ειδικά σε περιοχές όπως τα Γιάννενα, δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, αφετέρου δημιουργείται ένα κλίμα αθέμιτου ανταγωνισμού, σε σχέση με εκείνες τις επιχειρήσεις που δε διαθέτουν εξωτερικούς χώρους.

 

Θέμα επιβίωσης η οικονομική στήριξη

Συναντήσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης θα έχουν την επόμενη εβδομάδα εκπρόσωποι των συλλογικών οργάνων του κλάδου, ενώ με αντικείμενο τα οικονομικά ζητήματα και τοπικά, το Σωματείο έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη ΑλέκοΚαχριμάνη αλλά και με τη δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με τον κ. Τάτση, αρκετές επιχειρήσεις έλαβαν χαμηλή βαθμολογία στο πρόγραμμα ενίσχυσης που υλοποιεί η περιφέρεια, και έτσι θα υπάρξει συνάντηση προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα των συναδέλφων του.

Την ίδια ώρα, οι λογαριασμοί, που συνεχίζουν να «τρέχουν» παρόλο που τα καταστήματα είναι κλειστά, περιλαμβάνουν τα δημοτικά τέλη. Για τον λόγο αυτό, το Σωματείο θα συναντηθεί με τα στελέχη του δήμου, προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο τρόπος και ο χρόνος που θα εφαρμοστούν οι ελαφρύνσεις στα τέλη, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί.

Το σημαντικότερο αίτημα, ωστόσο, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων από την πολιτεία, χωρίς δάνεια και επιστρεπτέα ποσά, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σχετικά άρθρα

Σκηνικό για ταινία Bollywood τα Γιάννενα

Με υποσχέσεις για θέαμα υψηλού επιπέδου η 2η Ανάβαση Ιωαννίνων

Στα Γιάννενα η πρόεδρος του ΕΟΤ τον Μάιο