ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Περισσότερα χρήματα, δικαιότερη κατανομή ζητά η ΟΕΒΕ

Άνιση στήριξη μεταξύ των διαφορετικών κλάδων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός ενίσχυσης πολλοί δικαιούχοι, διαπιστώνει η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ιωαννίνων στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που διαχειρίζεται η περιφέρεια Ηπείρου αξιοποιώντας κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Αν και δηλώνεται ότι τα προγράμματα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης γενικά είναι σε σωστή κατεύθυνση και αποτελούν ένα σημαντικό και αναγκαίο σχέδιο δράσης για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων, σημειώνεται πως από την αρχή εντοπίστηκε το πρόβλημα ότι η μοριοδότηση και η μη κατανομή των χρημάτων ανά κλάδο φαίνεται να ευνοεί συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ενώ αδικεί μεγάλη μερίδα αυτών. Για τον λόγο αυτό πρότασή της προς την περιφέρεια Ηπείρου ήταν τα χρήματα να κατανεμηθούν ανά κλάδο.
Παράλληλα, αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι δεν είναι κατανοητή η εξαίρεση των νέων επιχειρήσεων, αυτών που άνοιξαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019. «Πιστεύουμε ότι επιχειρήσεις απ’ όλους τους κλάδους έχουν πληγεί, έχουν δει τον τζίρο τους να καταγκρεμίζεται και η ενίσχυση τους είναι αναγκαία», σημειώνει χαρακτηριστικά και χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των ωφελούμενων, προσθέτοντας ότι λύση στο πρόβλημα θα έδινε μια αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος. «Τα 45 εκατομμύρια ευρώ για τις επιχειρήσεις της Ηπείρου δεν είναι πολλά και αποτέλεσμα θα είναι ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών και επιχειρήσεων να μείνει εκτός επιδότησης», αναφέρει, ζητώντας από την περιφέρεια Ηπείρου να διεκδικήσει αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος και να βγουν κι αλλά προγράμματα που θα είναι κατανεμημένα ανά κλάδο.
«Ευελπιστούμε ότι οι προβληματισμοί μας θα εισακουστούν από την περιφέρεια, θα αναγνωρίσει τα δίκαια αιτήματά μας και θα φροντίσει να μετατρέψει το πρόγραμμα επιδότησης covid -19 σε ένα χρήσιμο εργαλείο για την τόνωση των περισσοτέρων ή και όλων των επιχειρήσεων της Ηπείρου που επλήγησαν», καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφουν η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ιωαννίνων Νικολέττα Τσουμάνη και ο γενικός γραμματέας Χρήστος Τάτσης.

Σχετικά άρθρα

Δεν άφησε περιθώρια για επιπλέον ενισχύσεις

Γεωργία Χαλάτση

Δωρεάν σεμινάρια ψηφιακού μάρκετινγκ

ΟΕΒΕ: «Να ανοίξει το λιανεμπόριο με αυστηρά μέτρα»