ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Εκτός εργασίας λόγω μέτρων στα σύνορα

Αποκλεισμένοι στην Ελλάδα βρίσκονται επιχειρηματίες που αναπτύσσουν επαγγελματική δραστηριότητα στη γειτονική Αλβανία, αλλά και ένας αριθμός εργαζομένων που καθημερινά περνούσε τα σύνορα για να δουλέψει σε επιχειρήσεις στη Βόρειο Ήπειρο.

Η απόφαση για υποχρεωτική προσκόμιση τεστ για τον κορωνοϊό πριν κάποιος εισέλθει στη χώρα, αλλά και επιβολής επταήμερης καραντίνας, καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την καθημερινή διέλευση από τον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, με αποτέλεσμα επιχειρηματίες και εργαζόμενοι να βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας.
«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στις επιχειρήσεις τους και στη δουλειά τους. Και αν κάποιοι τα κατάφεραν μια- δυο μέρες, δεν είναι λύση να κάνουν τα στραβά μάτια οι αστυνομικοί και οι τελωνειακοί υπάλληλοι», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, που εδώ και μέρες είχε προειδοποιήσει για το πρόβλημα που δημιουργεί η απόφαση και η μη πρόνοια για κάποιες εξαιρέσεις.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο κ. Δημητρίου προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να του εξηγήσει το πρόβλημα και να του προτείνει λύση, καθώς η προ ημερών επιστολή σε οκτώ υπουργεία, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στην περιφέρεια Ηπείρου δεν ήταν αρκετή. Παράλληλα, έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το προξενείο στο Αργυρόκαστρο και το Επιμελητήριο Αργυροκάστρου, ώστε και από την πλευρά τους να πιέσουν.
«Δε μιλάμε για πολλούς ανθρώπους, αλλά το πρόβλημα είναι σοβαρό. Είναι περίπου 50 εργαζόμενοι από τα Γιάννενα και τον δήμο Πωγωνίου και μερικοί επιχειρηματίες. Μπορεί να τους καταγράψει ο ΕΟΔΥ και να υπάρχει πλήρης έλεγχος των κινήσεών τους. Αυτή είναι και η λύση που προτείνουμε», ανέφερε ο κ. Δημητρίου, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο να ανθίσει μια διακίνηση πλαστών πιστοποιητικών, καθώς ο έλεγχος για κορωνοϊό δεν είναι το πλέον εύκολο πράγμα στη γειτονική χώρα.
Σε αντίθεση, πάντως, με το πρόβλημα της διέλευσης εργαζόμενων και επιχειρηματιών, λύση δόθηκε σε ανάλογο ζήτημα που είχε προκύψει με τους οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι εκτελούν μεταφορές προϊόντων και πρώτων υλών μεταξύ των δύο χωρών. Με εγκύκλιο που εκδόθηκε, εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση τεστ και καραντίνας, με αποτέλεσμα οι μεταφορές να εκτελούνται απρόσκοπτα.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το Επιμελητήριο Ιωαννίνων στην από 12 Αυγούστου επιστολή του έθετε και ζήτημα εξαίρεσης των οδηγών, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων από το πλαφόν των 750 διελεύσεων καθημερινά. Ωστόσο, στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου είπε πως δεν υπάρχει διαφωνία ως προς το ζήτημα αυτό και είναι δικαίωμα της πολιτείας να ορίζει πλαφόν, μια μεταστροφή που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει γενικότερα θέμα με τον αριθμό διελεύσεων πλέον, καθώς έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει ανάγκη μετακίνησης περισσότερων των 750 ατόμων σε καθημερινή βάση.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Πλατφόρμα προβολής και διασύνδεσης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων