ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Ναι στην παραχώρηση, αλλά χωρίς την «προίκα» της χερσαίας ζώνης

Έντονη είναι η κινητικότητα γύρω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μετά την έναρξη των διαδικασιών παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου από το ΤΑΙΠΕΔ, που ήδη δημοσίευσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ο διαγωνισμός αφορά το πλειοψηφικό πακέτο, δηλαδή το 67% των μετοχών, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου, ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι, γνωστός στην Ελλάδα από την ιδιοκτησία των Μινωικών Γραμμών, φέρεται να ενδιαφέρεται για το λιμάνι, του οποίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, το ενδιαφέρον του ιταλικού ναυτιλιακού ομίλου Γκριμάλντι επιβεβαίωσε και επίσημα ο επικεφαλής του ομίλου Εμανουέλε Γκριμάλντι κατά την παρουσία του στην Αθήνα, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, εκφράζοντάς του το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ, αφού μέσα στις δραστηριότητες του ομίλου είναι και η διαχείριση λιμενικών εγκαταστάσεων.

Την ίδια ώρα όμως, ο διαγωνισμός έχει προκαλέσει και αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, καθώς περιλαμβάνει και το σύνολο σχεδόν της χερσαίας ζώνης, που εδώ και χρόνια το κράτος έχει δεσμευτεί να αποδώσει στους δήμους, αλλά ποτέ δεν το έκανε.

Στις ζώνες που η αποκλειστική τους χρήση θα περάσουν στον ιδιώτη επενδυτή, συμπεριλαμβάνονται, εκτός από το λιμάνι εσωτερικού και εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, τμήματα του παραλιακού μετώπου της πόλης, τα αλιευτικά καταφύγια Σαγιάδας και Πλαταριάς και το καταφύγιο σκαφών αναψυχής (μαρίνα) των Συβότων.

Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, αφού ξεκαθάρισε πως είναι υπέρ της παραχώρησης του λιμανιού, τόνισε πως βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο και το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να εξαιρεθούν της παραχώρησης τμήματα της χερσαίας ζώνης που πρέπει να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία.«Πρέπει να περιφρουρήσουμε εκείνα που ανήκουν στην τοπική κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, περισσότερο διαλλακτικό χαρακτήρισε το υπουργείο και λιγότερο το ΤΑΙΠΕΔ ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, που επίσης βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο και το Ταμείο, προκειμένου να εξαιρεθεί τμήμα της χερσαίας ζώνης στη Σαγιάδα καθώς και το αλιευτικό καταφύγιο.

«Η παραχώρηση είναι μέχρι την οικοδομική γραμμή, που σημαίνει ότι ένας πολίτης που έχει ένα κατάστημα στον παραλιακό δρόμο, δε θα μπορεί ούτε να βγαίνει από την πόρτα του», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως επεσήμανε, θα υπάρξουν εκ νέου συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και το ΤΑΙΠΕΔ και τίποτα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Το θέμα πάντως, μετά από αίτημα της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπως αναφέρθηκε στην σημερινή συνεδρίαση.

Σχετικά άρθρα

Κοκαΐνη αξίας 2,85 εκατ. ευρώ εντοπίστηκε στην Ηγουμενίτσα

Έπεσαν οι υπογραφές για το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Στον Όμιλο Grimaldi με 84,1 εκατ. ευρώ το λιμάνι Ηγουμενίτσας