dav
ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Μερική ικανοποίηση και πίεση για επιπλέον ενίσχυση

Ικανοποιημένα σε ένα βαθμό από την ανταπόκριση των υπουργείων στα αιτήματα που έχουν καταθέσει για την ενίσχυση των πληττόμενων από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό επιχειρήσεων, δήλωσαν τα μέλη της διοικητικής επιτροπής του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων σε τηλεδιάσκεψη με τους βουλευτές Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου, μια σειρά ζητημάτων δεν έχουν βρει ακόμη τις κατάλληλες λύσεις και σε πολλές των περιπτώσεων δεν έχουν υιοθετηθεί από την κεντρική κυβέρνηση, ενώ υπενθύμισε ότι οι παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου έγιναν πολύ νωρίτερα από όλα τα Επιμελητήρια της χώρας και ότι έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια και προτάσεις για όλα τα ζητήματα τα οποία βρίσκονται στα γραφεία των υπουργών.
Τα θέματα που τέθηκαν στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ήταν η στήριξη των ανελαστικών δαπανών των επιχειρήσεων, η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τη διατήρηση του μέτρου της έκπτωσης των ενοικίων για τους επαγγελματίες τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου με ταυτόχρονη στήριξη και μέτρα φοροελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων, η αλλαγή του όρου «Κερδοφόρα επιχείρηση» στην επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία οδηγεί το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρηματιών εκτός αυτής με δεδομένο ότι τους εμφανίζει κερδοφόρους το Α τρίμηνο του 2020, καθώς και η ουσιαστική στήριξη των τραπεζών μέσω προγραμμάτων επιδοτήσεων με πραγματική εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και όχι δανείων όπως γίνεται σήμερα, όπως και ταυτόχρονες αλλαγές στα κριτήρια και τα αυστηρά δικαιολογητικά που ζητούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τους επιχειρηματίες, για να μπορούν πραγματικά να ενταχθούν σε χρηματοδοτήσεις.
Αιτήματα που διατυπώθηκαν επίσης, ήταν η αύξηση του ορίου του ποσού που θα εμπίπτει στο de minimis και βάση δεδομένων του de minimis, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η πλήρης κατάργηση της προκαταβολής φόρου τουλάχιστον για το 2020, η μοριοδότηση στα προγράμματα εργασίας για όσους επαγγελματίες έχουν κλείσει ή θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, η άμεση καταβολή των προκαταβολών όσων έχουν εγκρίσεις και εντάξεις στα προγράμματα με ταυτόχρονη κατάργηση εγγυητικής επιστολής, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και επαγγελματιών, οι εκταμιεύσεις των ποσών για τα προγράμματα «ψηφιακό άλμα» και «ψηφιακό βήμα», οι οποίες για την περιοχή της Ηπείρου έχουν καθυστερήσει, η αλλαγή του πλαισίου του ΟΑΕΔ για την πραγματική αντιμετώπισης της εργασίας, μετατροπή σε πραγματική επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, καθώς και η αύξηση των πιστώσεων των προγραμμάτων που εκτελούνται στον νομό μας ,όπως το LEADER, για να μην παρατηρείται το φαινόμενο να έχουμε εγκρίσεις φακέλων χωρίς αντίκρισμα χρημάτων.
Από την πλευρά των βουλευτών, η Μαρία Κεφάλα σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, προσπαθεί για τη μεγαλύτερη και ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας και αυτό θα συνεχίσει να πράττει, ενώ ο Σταύρος Καλογιάννης τόνισε πως θα είναι πάντα στην διάθεση του Επιμελητηρίου και δήλωσε ότι μια σειρά από ζητήματα πρέπει να αξιολογηθούν γιατί είναι στη σωστή κατεύθυνση. Δεν παρέλειψε να επαναφέρει και το θέμα της ολοκλήρωσης του Ε65 που πρέπει να διεκδικηθεί από όλους μαζί, σημειώνοντας ότι θα δώσει άλλη ώθηση στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπως και το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού που πρέπει να ολοκληρωθεί γιατί αφορά και λύνει τα προβλήματα της ανάπτυξης.
Από την πλευρά της, η ειδική σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής Ε. Παπαγεωργίου τόνισε ότι ο Κώστας Τασούλας είναι κοντά στην επιχειρηματικότητα και αναμένει καθαρά τα νέα αιτήματα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για να κάνει τις παρεμβάσεις του όπου χρειαστεί. Λόγω τεχνικού προβλήματος, δεν έγινε εφικτό να συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη ο Γιώργος Αμυράς.
Από την πλευρά του Επιμελητηρίου συμμετείχαν τα μέλη της διοικητικής επιτροπής Ι. Μήτσης, Χρ. Παπαρούσης, Β. Βασιλείου, Ευθ. Χρυσοστόμου, Ηλ. Αρλέτος και Ν. Τσακανίκας.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Πλατφόρμα προβολής και διασύνδεσης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων