ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

«Εμπλουτισμένο» υπόμνημα για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Ένα «εμπλουτισμένο» υπόμνημα, που επικαιροποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα, με συνολικά 17 προτάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων ολόκληρης της χώρας και της περιοχής μας, έχει καταθέσει στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των κομμάτων το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Τις προτάσεις αυτές παρουσίασαν ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου στα μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Στέφο και Αλέξανδρο Φαρμάκη. Στη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα που έχει και θα έχει η τοπική οικονομία, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.
«Συμφωνήσαμε όλοι ότι προέχει η υγεία των ανθρώπων και αυτό δε σηκώνει καμία αμφιβολία. Αλλά από εκεί και πέρα τα μέλη μας αρχίζουν να έχουν σοβαρά προβλήματα όχι μόνο λειτουργίας, αλλά και επιβίωσης», σημείωσε ο πρόεδρος Δημήτρης Δημητρίου και πρόσθεσε πως ήδη υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον κλάδο του τουρισμού, του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών.
«Η συγγραφή του υπομνήματος είναι δυναμική μπορώ να πω, γιατί έχει ξεκινήσει εδώ και 15 ημέρες που στείλαμε το πρώτο στην κυβέρνηση αλλά τα προβλήματα αυξάνονται. Το παραδίδουμε και στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, που με τη σειρά τους θα κάνουν αυτό που χρειάζεται, ώστε γρήγορα να βγούμε από αυτό το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί πιθανώς να γίνει και κοινωνικό», τόνισε.
Η συνάντηση έγινε με απόφαση του Συντονιστικού της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως ανέφερε ο κ. Στέφος, τονίζοντας ότι αυτό που είναι σε πρώτη προτεραιότητα είναι η υγεία των πολιτών.
«Αυτό που εμείς θέλουμε να δείξουμε, είναι ότι είμαστε δίπλα στον κόσμο της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα, πόσο μάλλον βγαίνοντας από μια μεγάλη και μακρόχρονη κρίση», ανέφερε και πρόσθεσε πως σκοπός είναι ακόμη να ενημερωθούν και για τους τρόπους που προτείνονται από την αγορά για να μπορέσει η χώρα να ανασυνταχθεί γρήγορα. «Οι προτάσεις αυτές είναι τέτοιες που τις θεωρούμε απολύτως χρήσιμες», σημείωσε.
Προτεραιότητα στην υγεία έδωσε και ο αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Επιμελητηρίου Άκης Παπαρούσης, τονίζοντας πως όλοι πρέπει να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της.

Οι προτάσεις

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων αναλύοντας την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και προσπαθώντας να προλάβει τα όποια αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει έτοιμη ατζέντα αντιμετώπισης της κατάστασης.
Για τον λόγο αυτό προτείνει άμεση διαπραγμάτευση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο επίπεδο του 2% του ΑΕΠ, με δημοσιονομικό όφελος περίπου 2 δισ. ευρώ, άμεση ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής τράπεζας για στήριξη των επιχειρήσεων τουρισμού, παράταση έως και έξι μήνες αποπληρωμής τραπεζικών δόσεων δανείων σε επιχειρήσεις τουρισμού, εξαγωγών, εστίασης, εφοδιαστικής αλυσίδας και μεταφορών, καθώς και στις προθεσμίες αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον για ένα τρίμηνο χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση.
Προτείνει επίσης, στήριξη σε επιχειρήσεις που δε θα προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων λόγω της κρίσης ή και που θα προσλάβουν εργαζόμενους μέσα σε αυτή, γρήγορη διεκπεραίωση των φορολογικών δηλώσεων και άμεση επιστροφή φόρου σε επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων, άμεση οικονομική στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων που εξάγουν αποκλειστικά στην Κίνα ή σε χώρες που έχουν αυξημένα κρούσματα του ιού, έκτακτη ενίσχυση των υπεραστικών ΚΤΕΛ λόγω χαμηλού ενδιαφέροντος μετακίνησης από τους πολίτες, αλλά και ειδικό σχέδιο ενίσχυσης των μεταφορικών επιχειρήσεων.
Στις προτάσεις συγκαταλέγονται, επίσης, η μείωση του φόρου καυσίμων σε επιχειρήσεις μεταφορών, κίνητρα στους πολίτες για την ενδυνάμωση του εσωτερικού τουρισμού, παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας έως το τέλος του έτους κατά περίπτωση, απόδοση των παρακρατούμενων φόρων από μισθωτή εργασία και συντάξεις και από αμοιβές επιχειρηματικής δραστηριότητας από δίμηνο σε εξάμηνο, παράταση αποπληρωμής επιταγών, απαλλαγή πληρωμής αντιτίμου για κάθε επαγγελματικό μέσο το οποίο διέρχεται από τα διόδια της χώρας τουλάχιστον για τουλάχιστον τρεις μήνες, αναστολή του τέλους διανυκτέρευσης στον τουρισμό για το 2020 αλλά και άμεση απόφαση των δήμων για δραστική μείωση των δημοτικών τελών στους κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Σχετικά άρθρα

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος

Στο επίκεντρο τα «εργατικά χέρια» από τις Φιλιππίνες

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων