ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Δεν τρόμαξε τους επισκέπτες ο κοροναϊός

Δεν πτόησε τους καρναβαλιστές, ντόπιους και επισκέπτες, η απαγόρευση διενέργειας των αποκριάτικων εκδηλώσεων, με αποτέλεσμα η πόλη να περάσει ένα τριήμερο γεμάτο κόσμο, με ξεφάντωμα και γλέντι, παρόλο που απουσίαζαν οι παραδοσιακές τζαμάλες.

Το τριήμερο των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας πλήθος κόσμου βρέθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων και γέμισε τα ξενοδοχεία και καταλύματα της πόλης, σε ποσοστό που ξεπέρασε το 80%.

Η απαγόρευση εκδηλώσεων φαίνεται να επηρέασε ελάχιστα τους ταξιδιώτες από άλλες περιοχές της χώρας, που επέλεξαν την πόλη για να περάσουν το τριήμερο, καθώς οι ακυρώσεις κινήθηκαν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, σύμφωνα με τον Γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Στάθη Σιούτη.

«Οι πληρότητες κινήθηκαν σε καλά επίπεδο, οι πελάτες μας ήταν κυρίως Έλληνες, από ολόκληρη τη χώρα. Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν ήταν οι καλύτερες. Ελάχιστα επηρέασε την κίνηση ο κοροναϊός», σημείωσε ο κ. Σιούτης, προσθέτοντας ότι στην Ήπειρο δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, χαρακτηρίζοντας υπερβολική την οδηγία του υπουργείου Υγείας για απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων.

«Παρουσιάστηκε το φαινόμενο αντί ο κόσμος να είναι σε εξωτερικούς χώρους, στις τζαμάλες, να συνωστίζονται στους εσωτερικούς χώρους των καφέ και εστιατορίων», σημείωσε. Πάντως, η Ένωση Ξενοδόχων έχει στείλει ενημερωτικό υλικό στους ξενοδόχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής, με στόχο την πρόληψης μετάδοσης του ιού.

Ωστόσο, το πλήγμα στον τουρισμό από τον κοροναϊό είναι πλέον τεράστιο σε παγκόσμιο επίπεδο και εκτιμάται ότι και στη χώρα μας θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις, με την Ένωση Ξενοδόχων να ζητά να ληφθούν μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου.

Έτοιμη για μέτρα η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο επιπτώσεων από την μετάδοση του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, την εμβάθυνση της ΟΝΕ, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κ.λπ. Αναφερόμενος στην «ασύμμετρη απειλή”» που αποτελεί για την παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία, η μετάδοση του κοροναϊού, είπε ότι οι επιπτώσεις του θα είναι αντικείμενο της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup σε τηλεδιάσκεψη, με διευρυμένη βάση, «για να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν οι αναγκαίες δράσεις, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

«Εμείς ως υπουργείο Οικονομικών», είπε ο κ. Σταϊκούρας, «αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προνοητικότητα. Εξετάζουμε τις επιπτώσεις του προβλήματος, μελετάμε τα εναλλακτικά σενάρια, και έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο, συνεκτιμώντας και τη δυνατότητα υλοποίησης κάποιων εξ’ αυτών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

 

Σχετικά άρθρα

Ικανοποιητικές δεδομένης της εποχής οι πληρότητες για το Πάσχα

Μέτρα «φρένο» στα Airbnb  ζητούν οι ξενοδόχοι

Η Ένωση Ξενοδόχων συγχαίρει τον ΠΑΣ Γιάννινα WBC