ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Σε ρυθμούς απεργίας ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο

Σε ρυθμούς προετοιμασίας της απεργιακής κινητοποίησης της ερχόμενης Τρίτης έχουν μπει το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, με στόχο να ακουστεί και από τα Γιάννενα μια ισχυρή φωνή εναντίωσης στο νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση.

Σύσκεψη με τα διοικητικά συμβούλια των Συλλόγων μελών του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων, θα πραγματοποιήσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ αύριο Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο της περιφέρειας Ηπείρου (Στοά Σάρκα), με αντικείμενο τον συντονισμό των δράσεων και την προετοιμασία για την απεργία της 18ης Φεβρουαρίου.
Όπως επισημαίνει το Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ στο κάλεσμα του προς τους εργαζόμενους στο δημόσιο, το νομοσχέδιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010 – 2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%.
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16), ο οποίος επέφερε μειώσεις μέχρι και 350 ευρώ στις κύριες συντάξεις, αλλά αντίθετα τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο. Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται στα ποσοστά αναπλήρωσης, μετά τα 30 χρόνια υπηρεσίας, σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την επιστροφή ενός ελάχιστου ποσού, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες μειώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τον Νόμο Κατρούγκαλου και τους προηγούμενους μνημονιακούς αντιασφαλιστικούς νόμους», αναφέρεται χαρακτηριστικά και απευθύνεται κάλεσμα συμμετοχής στο απεργιακό συλλαλητήριο στις 10 το πρωί της Τρίτης στο Εργατικό Κέντρο.
Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, που με τη σειρά του απευθύνει κάλεσμα σε γενική απεργία την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου και στο συλλαλητήριο στις 10 το πρωί.
Το ΕΚΙ επισημαίνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει την ασφάλιση σε ιδιωτική –ατομική υπόθεση, με στόχο την «απαλλαγή των καπιταλιστών και του κράτους από το “βάρος» της ασφάλισης των εργαζομένων». «Η ασφάλισή μας δεν είναι κόστος. Το ζήτημα είναι πρώτα και κύρια πολιτικό, ταξικό. Η ασφάλιση είναι δικαίωμά μας. Εμείς παράγουμε τον πλούτο. Εμείς πρέπει να ορθώσουμε τείχος απέναντι στο βάρβαρο σύστημα που επιδεινώνει τη ζωή μας, εντατικοποιεί την εργασία, επιβαρύνει την υγεία κι έχει τις βάσεις για εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα», σημειώνει το ΕΚΙ, απαιτώντας κοινωνική ασφάλιση για όλους, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού και πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

Σχετικά άρθρα

Σε χωριά της Θεσσαλίας η βοήθεια του Εργατικού Κέντρο

Κάλεσμα αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο

Λαϊκά μπάνια και την ερχόμενη Κυριακή

Ηπειρωτικός Αγών