ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Στην πρώτη γραμμή κατά του νέου ασφαλιστικού οι συνταξιούχοι

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και των συνταξιούχων στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, με τη «ρητορική» τους να είναι ανάλογη με αυτή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων.

Κάλεσμα στο αυριανό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά του νέου ασφαλιστικού, το οποίο είναι προγραμματισμένο στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο, απευθύνουν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ του νομού Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Παναγιώτη Κάλπη, το νομοσχέδιο βάζει «ταφόπλακα» στα δικαιώματα των συνταξιούχων, ενώ παρουσιάζεται σαν «σωτηρία» του ασφαλιστικού. «Οι κυβερνήσεις δεν τολμούν να μας που την αλήθεια ότι τσακίζουν τις ζωές μας για τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών και των ασφαλιστικών εταιρειών που θα κάνουν πάρτι με τον δικό μας μόχθο. Φοβούνται την οργή μας και καλά κάνουν, τρέμουν την οργάνωσή μας και τη συλλογική ταξική απάντηση στην επίθεσή τους, γι’ αυτό κάνουν το μαύρο άσπρο», σημείωσε.
Σύμφωνα με το Σωματείο, με το νέο νομοσχέδιο παραμένουν σε ισχύ οι τεράστιες περικοπές από το 2010 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στις αναπηρικές, στις συντάξεις χηρείας και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, καταργούνται οριστικά η 13η και η 14η σύνταξη και το ΕΚΑΣ, η εθνική σύνταξη παραμένει στα 340 έως 384 ευρώ με 15 και 20 χρόνια εργασίας αντίστοιχα, ενώ το κράτος εγγυάται μόνο αυτή. Επίσης, παραμένουν, μεταξύ άλλων, και όλες οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως και το ανώτατο όριο στα 67 χρόνια με προοπτική αύξησης ανάλογα με το «προσδόκιμο ζωής».
Παράλληλα, παραμένουν οι ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου για τους συντελεστές αναπλήρωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, η «προσωπική διαφορά», ενώ για τις επικουρικές συντάξεις, σε όσους είχαν πρόσθετη μείωση από το νόμο Κατρούγκαλου, δε θα δοθούν αναδρομικά από το καλοκαίρι του 2016 που έγινε η περικοπή, αλλά από τον Οκτώβρη του 2019. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 221 εκατ. ευρώ, ενώ η ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ ανοίγει το δρόμο στην «παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αρχίζοντας από τις επικουρικές».
Με τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις το Σωματείο διεκδικεί αποκλειστικά δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους, κατάργηση του ν.4387/16 και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια και σύνταξη στα 60 για τους άντρες, 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού, όχι κάτω από 600 ευρώ και πλήρη, κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
Κάλεσμα στους συνταξιούχους να βάλουν τέλος με τον αγώνα τους στις αυταπάτες που καλλιεργεί η κυβέρνηση της Ν.Δ., απευθύνει το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Ιωαννίνων, σημειώνοντας πως μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.
Όπως αναφέρει, ελάχιστοι συνταξιούχοι θα επωφεληθούν και θα δουν αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς στην πραγματικότητα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καταργεί τίποτε από όλα τα αντισυνταξιουχικά μέτρα του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά διατηρεί και όλες τις προηγούμενες περικοπές που είχαν ψηφιστεί.

Το ΠΑΜΕ Υγείας

Τη συμμετοχή του στο αυριανό συλλαλητήριο κάνει γνωστή με ανακοίνωσή του και το ΠΑΜΕ Υγείας- Πρόνοιας Ιωαννίνων, καταγγέλλοντας την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ, στις ηγεσίες των οποίων αποδίδει προσπάθεια να υπονομεύσουν τον αγώνα, φτάνοντας στο σημείο να «ανακαλύπτουν» δήθεν θετικές πλευρές στο νομοσχέδιο.
Το ΠΑΜΕ Υγείας- Πρόνοιας Ιωαννίνων ζητά κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες, λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών και των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.

Σχετικά άρθρα

Έγινε… αέρας η μισή σύνταξη

Τοιχοκόλλησαν τους υπέρογκους λογαριασμούς στη ΔΕΗ

Η στήριξη του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου είναι δημοκρατική επιταγή

Ηπειρωτικός Αγών