Photo: Vagelis Stergios
ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Αεροδρόμιο Ιωαννίνων- Υψηλές προσδοκίες και για το 2020

Προσδοκίες ότι η αύξηση διακίνησης επιβατών θα συνεχιστεί για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και το 2020, δημιουργεί ο προγραμματισμός πτήσεων τσάρτερ από χώρες του εξωτερικού από την άνοιξη, αλλά και οι συντονισμένες κινήσεις για ένταξη νέων τακτικών πτήσεων.

Το 2019 έκλεισε με μία πρωτιά για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, η οποία ήταν λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη με βάση τα μηνιαία στοιχεία, που ανακοίνωνε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία δωδεκαμήνου, το «Βασιλεύς Πύρρος» κατέγραψε τη μεγαλύτερη αεροπορική κίνηση μεταξύ όλων των αεροδρομίων της χώρας, καθώς διακινήθηκαν 134.011 επιβάτες έναντι 108.932 το 2018, που μεταφράζεται σε ποσοστιαία αύξηση 23%. Τη δεύτερη θέση με 21% έχει η Νάξος και ακολουθεί η Καλαμάτα με 20,3%.
Αυτή την περίοδο, ο αριθμός των επιβατών είναι μειωμένος, καθώς εκτελούνται μόνο οι δύο τακτικές πτήσεις, της Aegean και της Sky Express, που συνδέουν τα Γιάννενα με την Αθήνα. Ωστόσο, από τον Μάιο θα ξεκινήσουν πτήσεις τσάρτερ από τη Σουηδία (Γκέτεμποργκ και Στοκχόλμη), τη Δανία (Κοπεγχάγη και Μπιλούντ) και Νορβηγία (Όσλο και Τροντχάιμ). Επίσης, μεγάλη αύξηση, που προσεγγίζει το 1.500%, παρουσιάζει η προσέλκυση ιδιωτικών αεροσκαφών. Οι προσπάθειες πλέον εστιάζονται στο να αποκτήσουν τα Γιάννενα τακτική αεροπορική σύνδεση με την Κύπρο, το Ισραήλ και τη Γερμανία.
Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Στάθη Σιούτη, η πρωτιά αυτή οφείλεται στη θέση του αεροδρομίου σε σχέση με τους μεγάλους οδικούς άξονες, στο χαμηλό κόστος προσγείωσης και διανυκτέρευσης των αεροσκαφών, στις νέες εγκαταστάσεις με τη δημιουργία νέου χώρου αφίξεων- αναχωρήσεων, στην αύξηση του χώρου διανυκτέρευσης αεροσκαφών και στην επίλυση του θέματος της παροχής αεροπορικού καυσίμου. Δεν παρέλειψε, φυσικά, να αναφερθεί στις προσπάθειες της περιφέρειας, του δήμου Ιωαννιτών, της Μητρόπολης και των φορέων του τουρισμού.

Σε καλό δρόμο και το υδατοδρόμιο

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και την εγγραφή στον προϋπολογισμό του δήμου Ιωαννιτών πίστωσης για τη δημιουργία υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα. «Θεωρούμε ότι είναι μια προοπτική, που θα ολοκληρωθεί εντός του 2020, έτσι ώστε η περιοχή να συνδεθεί με την Κέρκυρα, όπου ελλιμενίζονται εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια. Μέσω Κέρκυρας, θα υπάρχει, επίσης, διασύνδεση με υδροπλάνα με τους Παξούς και την Πάτρα.

Σχετικά άρθρα

Η Ένωση Ξενοδόχων συγχαίρει τον ΠΑΣ Γιάννινα WBC

Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος 

Σύνδεση με Σκανδιναβία με πέντε πτήσεις εβδομαδιαίως