ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Αγροτικά βραβεία με γιαννιώτικη εκπροσώπηση

Πιστά στο ετήσιο ραντεβού των επαγγελµατιών του πρωτογενούς τομέα, τα βραβεία «Αγρότης της Χρονιάς 2020» διοργανώνονται και φέτος από τη θεματική εφημερίδα Agrenda για να επιβραβεύσουν και να αναδείξουν πρόσωπα και πρωτοβουλίες, που µε το πείσµα και τη δουλειά τους πάνε αρκετά βήµατα παρακάτω τον πρωτογενή κλάδο και συμβάλλουν στη βελτίωση των όρων ζωής στην ελληνική περιφέρεια.

Η φετινή εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, με ώρα έναρξης στις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο Grand Serai στα Γιάννενα, συγκεντρώνοντας ένα µεγάλο µέρος του ενδιαφέροντος της στα θέµατα της κτηνοτροφίας. Παρών στην εκδήλωση αναμένεται να είναι και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ενώ θα συμμετέχουν παραγωγοί, στελέχη της αγροτικής βιομηχανίας, συνεταιριστές, ακαδημαϊκοί κ.ά.
Ένας παραγωγός κηπευτικών από το Μαραθώνα, ένας κτηνοτρόφος από τον δήμο Ζίτσας και ένας Αγροτικός Συνεταιρισμός με επώνυμο προϊόν από τα Ομαλά Κεφαλονιάς συναντιούνται φέτος στις τρεις πρώτες θέσεις των βραβείων, που διοργανώνει για 11η συνεχή χρονιά η Agrenda.
Το βραβείο «Kτηνοτροφική Εκμετάλλευση της Χρονιάς» θα απονεμηθεί στον Ηρακλή Μπαλαντάνη, που γεννήθηκε και ζει στο Πετσάλι. Μπήκε στη δουλειά από τα 13 του, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση στην πτηνοτροφία, και 30 χρόνια μετά έχει φτάσει τα έξι πτηνοτροφεία και τα 85.000 πτηνά, ενώ ασχολείται και µε την αγελαδοτροφία.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, η ενασχόληση µε την πτηνοτροφία και τη γεωργία προέκυψε από την «κληρονοµιά» της οικογένειας, αλλά και από το ενδιαφέρον του για τον πρωτογενή τοµέα από νωρίς. Υπήρχε µια µικρή οικογενειακή επιχείρηση, την οποία αποτελούσαν µια µικρή πτηνοτροφική µονάδα (4.000 πτηνά κρεατοπαραγωγής) και ένα τρακτέρ. Ουσιαστικά, η δική του επιχείρηση ξεκίνησε το 1987, όταν σε ηλικία 13 χρόνων (!) αγόρασε το πρώτο του τρακτέρ µαζί µε µια πρέσα χορτοδεσίας, βάζοντας προκαταβολή 300.000 δραχµές, που είχε µαζέψει δουλεύοντας.
Στην πορεία, τα πράγµατα µεγάλωσαν. Έκανε µια πρώτη επέκταση του πτηνοτροφείου από 4.000 σε 14.000 πτηνά και το 2000 πήρε το πρώτο του δάνειο για την κατασκευή µιας σύγχρονης µονάδας 17.000 πτηνών πάχυνσης. Το 2009 ακολούθησαν άλλα δύο πτηνοτροφεία, δυναµικότητας 36.000 πτηνών και άλλο ένα κατασκευάστηκε το 2017. Σήµερα, στα έξι πτηνοτροφεία του Μπαλαντάνη εκτρέφονται συνολικά 85.000 πτηνά πάχυνσης, τα οποία και πωλούνται στον Συνεταιρισµό «Πίνδος», στον οποίο είναι µέλος. Από το 2018, όµως, ασχολείται και µε την αγελαδοτροφία. Έχει 60 αγελάδες ελευθέρας βοσκής (φυλή ελληνική, κόκκινη), το κρέας των οποίων πωλείται σε τοπικά κρεοπωλεία. Όλα τα ζώα εκτρέφονται µε φυτικές ζωοτροφές.
Σε ό,τι αφορά σε καλλιέργειες, γίνονται σε κτήµατα είτε ιδιόκτητα –τα οποία έχουν αγοραστεί σταδιακά όλα αυτά τα χρόνια– είτε σε ενοικιαζόµενα, τόσο για ίδια χρήση όσο και για εµπορική χρήση. Πρόκειται για καλλιέργειες µηδικής (700 στρέµµατα) και καλαµποκιού (500 στρέµµατα).
Ο τεχνολογικός εξοπλισµός έχει και αυτός εµπλουτιστεί στη διάρκεια του χρόνου: αυτή τη στιγµή ο Ηρ. Μπαλαντάνης έχει εννέα τρακτέρ, δύο θεριζοαλωνιστικές, τέσσερις φορτωτές, οκτώ φορτηγά και όλα τα απαραίτητα παρελκόµενα.
Οι οικονοµικές επιδόσεις του Μπαλαντάνη είναι σηµαντικές: ο κύκλος εργασιών του φτάνει τα 850.000 ευρώ, ενώ οι συνολικές επενδύσεις του σε πτηνοτροφία, αγελαδοτροφία, µηχανήµατα και εξοπλισµό ξεπερνούν τα 2.500.000 ευρώ. Αξίζει, μάλιστα, να σηµειωθεί ότι όλα αυτά έχουν επιτευχθεί χωρίς συµµετοχή σε προγράµµατα.
Σε όλη αυτή την αξιοσηµείωτη πορεία η οποία συνεχίζεται, ο Ηρακλής Μπαλαντάνης έχει τη βοήθεια του νεώτερου αδερφού του Βασίλη και των παιδιών τους. Βρήκε, όµως, χρόνο να ασχοληθεί και µε τα κοινά: είναι εκλεγµένος σύµβουλος του διοικητικού συµβουλίου του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», εκλεγµένος πρόεδρος στο Νοµικό Πρόσωπο του δήµου Ζίτσας και πρόεδρος στο ΤΟΕΒ Κρύας- Λαψίστας, ενώ έχει διατελέσει και δηµοτικός σύµβουλος και αντιδήµαρχος του δήµου Εκάλης (2006-2010) και πρόεδρος στην κοινότητα Πετσαλιού (2014-2018).

Στον Λ. Τσακανίκα η τιμητική διάκριση της χρονιάς

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα απονεμηθεί και η τιμητική διάκριση της χρονιάς στον γενικό διευθυντή του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» Λάζαρο Τσακανίκα.
Η συντακτική οµάδα της Agrenda και η Επιτροπή Αξιολόγησης του θεσµού αποφάσισαν οµόρφωνα να του απονείμουν τη διάκριση αυτή, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «µε την προσήλωση και την εργατικότητά του, κράτησε το συνεταιρισµό όρθιο στα δύσκολα χρόνια της πορείας του, αποτελώντας τον “κυµατοθραύστη”».

Farmer’s Day με τέσσερις θεματικές ενότητες

Εκτός από τις βραβεύσεις στις κατηγορίες «Αγρότης της Χρονιάς», «Kτηνοτροφική Εκμετάλλευση της Χρονιάς» και «Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς», καθώς και την απονομή της τιμητικής διάκρισης, που θα γίνουν στις 4 το απόγευμα, το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει και τη Farmer’s Day. Πρόκειται για μία ημερίδα, που συγκεντρώνει όλο το φάσμα των εμπλεκομένων στην αγροτική οικονομία και αποτελεί χώρο γόνιμης ανταλλαγής απόψεων.
Η ημερίδα θα ξεκινήσει με ομιλία του εκδότη- διευθυντή της εφημερίδας Agrenda Γιάννη Πανάγου και θα ακολουθήσει η πρώτη θεματική ενότητα με τίτλο «Περιβάλλον Αγροτικής Παραγωγής». Ομιλητές θα είναι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο πρώην γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Small Business Segment της Eurobank Δημήτρης Οικονόμου και ο πρόεδρος του ΑΠΣΙ «Πίνδος» Ανδρέας Δημητρίου.
«Γάλα- Φέτα: Εμπειρία Αγορών» είναι ο τίτλος της δεύτερης θεματικής ενότητας, στην οποία θα μιλήσουν ο καθηγητής Υγείας των Ζώων του πανεπιστημίου Sassari (Σαρδηνία) Giuseppe Pulina, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Χρήστος Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος της Βιοµηχανίας Γάλακτος Ηπείρου Καράλης Α.Ε Κώστας Καράλης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη Α.Ε.» Μιχάλης Παναγιωτάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας Νίκος Δημόπουλος και ο πρόεδρος Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Γιάννης Δεκόλης.
Η τρίτη θεματική ενότητα έχει τίτλο «Τεχνολογία- Εισροές- Ασφάλιση» και ομιλητές θα είναι ο ο παραγωγός από την Ιρλανδία John-Campbell Martin, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Agrotech SA Χριστόδουλος Μποζατζίδης, η επικεφαλής του κλάδου Αγροτικών Ασφαλίσεων της Ιnteramerican Έφη Κοκορέλη, ο εμπορικός διευθυντής της Yara Hellas Νίκος Κυριακίδης και ο καθηγητής του Perrotis College Αθανάσιος Γκέρτσης.
«Κλαδικές δράσεις επιτυχίας» είναι ο τίτλος της τελευταίας θεματικής ενότητας, στην οποία θα παρουσιαστούν καλά παραδείγματα πετυχημένης δραστηριότητας στον αγροτικό χώρο. Ομιλητές θα είναι ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ανδρέας Θρασυβούλου, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστάσιος Ποντίκης, ο πρόεδρος της Zoinos ΑΕ Βαγγέλης Αργύρης, ο πρόεδρος της οινοποιίας Κατώγι Αβέρωφ Σωτήρης Ιωάννου, ο πρόεδρος της ΖΕΥΣ Ακτινίδια Α.Ε.Δημήτρης Μανώσης και η παραγωγός αρωματικών φυτών Καλλιόπη Σεμερτζίδου.

Σχετικά άρθρα

ΝΔ – Ο Κ. Σκρέκας υπεύθυνος για τον προεκλογικό αγώνα στην Ήπειρο

Βιομεθάνιο από την Ήπειρο σε όλη την Ελλάδα

Υψηλές προσδοκίες για το κοίτασμα των Ιωαννίνων